Не е изненада, че всеки има един добър зехтин в кухнята си. Всички знаят, че е много вкусно и здравословно. И малко хора знаят, че реално пълнят салатите с истинско течно злато, както Омир е нарекъл този продукт. В миналото зехтинът е бил смятан за символ на мир, любов, величие, здраве, мъдрост, победа, интелигентност и е бил източник на богатство.

От древни времена зехтинът се смята за дар от боговете, лекарство, дадено на хората от самата природа. И неслучайно жителите на Средиземноморието, които редовно консумират зехтин, запазват младостта, красотата и здравето си дълги години.

Малко противоречива история за зехтина

Гърците вярвали, че богинята на мъдростта Атина подарила на човечеството маслиново дърво и така спечелила надпреварата между боговете за най-полезен дар. Старецът Ърнест Ренан е бил прав, когато е казал: "Талантът на историята е да създава правилно цяло от части, които са правилни само наполовина“. В случая с историята на зехтина се случва точно това. Според някои източници, историята на маслината се връща в далечното минало, приблизително преди 39 хиляди години. Като доказателство историците цитират резултатите от археологическите разкопки на остров Санторини в Егейско море.

Според други източници хората са започнали да отглеждат маслинови дървета преди около 7 хиляди години. Нещо повече, интересно е, че основната им цел е била ценна дървесина. Отглеждането на тези дървета за плодове започва по-късно. Сирия, Палестина, Израел, Турция, Египет, Кипър, Испания, Гърция, Южна Италия, Северна Африка, Франция – това е пример за начина, по който маслината се разпространява по света. През първи век пр. н. е. жителите на Средиземно море се научили да правят божествения нектар – зехтин. Наистина може да се нарече култ. Гърците вярвали, че богинята на мъдростта Атина подарила на човечеството маслиново дърво и така спечелила надпреварата между боговете за най-полезен дар. Победителите, боговете и владетелите били увенчани с венци от дървесни клони, това символизирало мъдрост и зрялост.

Зехтинът – лекарство за над 70 болести

Пророкът Мохамед също е казал: "Яжте зехтин и измийте тялото си с него, защото това дърво е благословено". Той бил убеден, че зехтинът лекува 70 болести. Хипократ говорил много за необикновените лечебни свойства на зехтина. Гален и Плиний го наричали ​​магия. Известно е, че зехтинът е вписан от Гален в известния му регистър на 473 лекарства!

Хората са знаели, че това масло има наистина ценни лечебни качества още през 500 г. пр.н.е. Но как се отразява на човешкото тяло, става ясно само благодарение на бързото развитие на науката. Множество съвременни изследвания непрекъснато откриват все повече полезни качества на зехтина.

Какъв е съставът на зехтинът?

Основната тайна на зехтина е в неговия уникален състав, той е истински склад от полезни компоненти, които се усвояват от човешкото тяло почти 100%.Основната тайна на зехтина е в неговия уникален състав, той е истински склад от полезни компоненти, които се усвояват от човешкото тяло почти 100%.

Зехтинът съдържа голямо количество антиоксиданти и витамин Е, който спомага за усвояването на витамини А, К. Резултатът от такава естествена "верижна реакция“ е общо подмладяване на организма, подобряване на състоянието на кожата, косата, ноктите.

Ясно е, че цялата работа е в уникалната композиция на златистата течност. Зехтинът съдържа голямо количество витамини A, B, C, D, E, K, калий, фосфор, желязо. Редовната консумация на този продукт допринася още за укрепване на имунната система и костната тъкан.

Зехтинът е богат на ненаситени мастни киселини, които значително намаляват нивото на лошия холестерол в кръвта, като по този начин поддържат баланса на важни елементи в организма. Олеиновата киселина укрепва стените на кръвоносните съдове, като ги прави по-еластични. Линоловата киселина подпомага бързото заздравяване на рани, подобрява координацията и зрението. Зехтинът е приятел на храносмилателната ни система. Казват, че десетина маслини преди хранене са идеални за профилактика на язва. Много хора приемат по една супена лъжица зехтин на ден на празен стомах, за да подобрят благосъстоянието си. Въпреки това, като дресинг за зеленчукови салати, той също носи осезаеми ползи за тялото.

За последователите на Клеопатра

От древни времена зехтинът е смятан за източник на младост, красота и здраве. В Древен Египет, Древна Гърция и Рим той е бил смесван с екстракти от цветя и билки и са получавали различни лекарства и козметика. Използвали са го дори и в чист вид. Натривали кожата на тялото със зехтин, за да я направят мека и еластична, и заздравявали с нея сухата и увредена коса.

Египетската царица Клеопатра, жена с рядка красота, се къпела всеки ден с добавка на емулсия от зехтин и мляко, за да поддържа кожата си в перфектно състояние. И всяка сутрин пиела лъжица от течното злато на празен стомах, смятайки тази процедура за гаранция за красота и здраве.

От древни времена зехтинът е широко използван в козметологията. Той е толкова универсален, че подхожда на почти всеки тип кожа.За да запазят и поддържат красотата и младостта, жените в Древна Гърция редовно са използвали маски на основата на зехтин.

Днес козметиката на базата на зехтин Extra Virgin е много популярна. Намира се в различни кремове, маски, шампоани, балсами и сапуни.

Какви ползи има зехтинът?

Зехтинът е естествено средство за превенция на сърдечно-съдови заболявания, особено инфаркти и инсулти, както и рак. Ползи за храносмилателната система: Зехтинът е много полезен за храносмилателната система. Подобрява дейността на стомаха, червата, панкреаса и черния дроб, подпомага заздравяването на язви на стомаха и дванадесетопръстника.

Зехтинът има жлъчегонно и леко слабително действие. Това е рядко и ценно свойство, тъй като другите растителни масла нямат холеретичен ефект.

Десертна лъжица зехтин на празен стомах за три месеца помага за излекуване на стомашни язви и гастрит, докато една лъжица слънчогледово масло в такава ситуация може да провокира чернодробни колики и обостряне на стомашно-чревни заболявания.

Ползи за сърцето: Зехтинът е естествено средство за превенция на сърдечно-съдови заболявания, особено инфаркти и инсулти, както и рак. Тайната се крие в съдържанието на рекордно количество мононенаситени мастни киселини Омега-3, които предотвратяват отлагането на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове и дори унищожават тези, които вече са там.

Опитайте се да приемате две супени лъжици зехтин на ден (дресинг на салата, добавяйте към супи, гарнитури, маринати) и сърцето Ви ще работи като по часовник. Важно е да запомните, че липсата на линолова киселина в организма може да причини редица кожни заболявания.

Значение на етикетът?

За много от нас имената, които красят етикетите на зехтина, са подобни на китайски надписи. Да видим какво означават те?

Екстра върджин зехтин. Това е продукт от най-високо качество, маслото, получено при първото студено пресоване, нерафинирано. Нарича се "маслинов сок". При производството на такова масло плодовете се обработват изключително механично, без да се използва химическа или топлинна обработка. Основният показател за това масло е съдържанието на мастни киселини, то не трябва да надвишава 1%. Този вид масло е най-скъпото, тъй като всички лечебни свойства се запазват при първото студено пресоване.

Необработен зехтин. Маслото, получено при второто студено пресоване, също е с много високо качество. Характеристиките му са близки до зехтина ExtraVirgin, но отстъпват от него по цвят, вкус и аромат. Съдържанието на мастни киселини е от 1 до 2%. Богатият му вкус и аромат го правят идеален за дресинг на салати.

Зехтин - масло, получено чрез химическа екстракция. То няма вкуса и хранителната стойност на първите два вида масло. Струва много по-малко.

Чист смесен зехтин. Смес от рафиниран натурален зехтин с необработен зехтин. Има по-малко интензивен вкус и аромат от студено пресованото масло. Съдържание на мастни киселини - до 1,5%. Устойчив е на топлина и е предназначен предимно за пържене.

След като отворите бутилка зехтин и не усетите изразения естествен аромат на маслини, помислете за качеството на закупеното масло.

За съжаление, евтините зехтини от рафтовете на нашите супермаркети често са смес от рафинирани и нерафинирани масла.

Зехтинът - дар от боговете!

Днес зехтинът се произвежда в Турция, Италия, Испания, Гърция, Тунис, Сирия, Йордания, Франция, Португалия и други страни от Северна Африка, Близкия изток и Европа, както и в САЩ, Австралия, Южна Африка, Аржентина, Китай.

От древни времена зехтинът е наричан "течно злато", докато се е смятало, че зехтинът е дар от боговете. Не напразно жителите на Средиземноморието консумирали зехтин и оставали млади, красиви и здрави дълги години. И така, каква е тайната на чудо, дарено от природата? Всъщност всичко е просто, зехтинът има уникален състав, който се усвоява от човешкото тяло почти 100%.

Знаете ли какво казват хората: "Една чаена лъжичка зехтин сутрин на празен стомах в продължение на 3 месеца може да излекува стомашни язви и гастрит.“

Зехтин за бременни жени и деца

Зехтинът също е много полезен продукт за деца и бременни жени, тъй като мастните киселини в неговия състав участват активно във формирането на мозъка, костната тъкан и нервната система на плода. За кърмачета зехтинът е лек преход към храна за възрастни. Тайната е, че мастните киселини в зехтина са много подобни на тези в майчиното мляко. Зехтинът за деца обикновено се добавя към зеленчукови пюрета и зърнени храни.

Мога ли да пържа в зехтин?

Определено да! В крайна сметка зехтинът не губи структурата си при високи температури и не изгаря. Любителите на здравословната храна могат да приготвят абсолютно всяко ястие в зехтин, без да губят качеството и вкуса на храната. Точката на дим на маслото от зехтин (Pomace) е 238-242 градуса по Целзий. Това масло практически не се окислява поради ниското съдържание на ненаситени мастни киселини. Ето защо любителите на здравословната храна могат безопасно да го използват за приготвяне на всякакви ястия - за затопляне, пържене, пържене - и в същото време да се насладят на приятния естествен аромат, без който е невъзможно да си представим здравословна средиземноморска кухня.