10-те най-добри рецепти с елда

Нека да започнем с няколко основни факта за елдата:

  • Елдата придава чудесен вкус на всякакви ястия.Елдата не е свързана с пшеницата, тъй като тя не е трева.
  • Елдата често се нарича зърно, но всъщност е плодово семе.
  • Елдата се отглежда в Хималаите, предимно в Непал, Бутан и Индия.
  • Елдата се предлага на местно ниво, така че е евтина.
  • Олющените семена от елда се наричат ​​бяла елда и са склонни да придават земен вкус, когато се използват в готвене на безглутенови ястия.
  • Елдата се продава и като брашно, известно като kuttu ka atta в Индия.
  • Ще намерите елда, продавана като юфка, известна като японска салатена юфка.

Елдата съдържа всичките девет основни аминокиселини, които са изграждащите блокове на протеина в човешкото тяло. Тя е богата и на фибри, антиоксиданти и магнезий. Различни проучвания разкриха, че яденето на елда редовно може да помогне за подобряване на сърдечно-съдовото здраве, да съдейства за регулирането на кръвната захар и да намали риска от рак на дебелото черво. Елдата е богата и на въглехидрати и следователно е добър източник на енергия.

Ето 10 най-добри рецепти с елда, които сме сигурни, че ще започнете да приготвяте често:

1. Хляб с елда

Хлябът с елда е здравословен, а на вкус почти наподобява торта. Той се приготвя с каша от елда или печена елда заедно с мътеница, сметана и ядки.

Необходими съставки:

  • Хлябът с елда е здравословен, а на вкус почти наподобява торта.1/4 купа каша от елда
  • 1/3 чаша вода
  • 1 купа брашно от елда
  • 1 купа универсално брашно без глутен
  • 1/2 чаша кафява захар
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. сода за хляб
  • 1 чаена лъжичка ксантанова гума (хранителна добавка – полизахарид)
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1/2 чаша мътеница
  • 1/2 чаша сметана
  • 1 яйце
  • 1/4 чаша масло
  • 1/2 чаша орехи.

Начин на приготвяне:

В купа с вряща вода накиснете елдата за 15 минути. Загрейте фурната. Смесете всички сухи съставки: брашно от елда, универсално безглутеново брашно, бакпулвер, сода за хляб, ксантанова гума и сол. Разбийте яйцата, сметаната и маслото до гладка текстура. Добавете кашата и орехите към яйчената смес.
Добавете и сухите съставки към направената смес. Тестото се пече за около 50 минути.

2. Палачинки с елда

Елда палачинките са вкусни и много лесни за приготвяне. Гарнирайте ги с малко мед и пресни плодове и ще се превърнат в любима рецепта за цялото Ви семейство.

Необходими съставки:

  • Елда палачинките са вкусни и много лесни за приготвяне.2 яйца
  • 3/4 чаша обезмаслено мляко
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 1/2 чаша брашно от елда
  • 1/2 чаша оризово брашно
  • 1 супена лъжица царевично брашно
  • 1/2 чаена лъжица бакпулвер
  • щипка сол
  • неосолено масло
  • мармалад или мед
  • пресни плодове.

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата, прясното мляко и киселото мляко до гладка смес. В друга купа пресейте брашното от елда, оризовото брашно и царевичното брашно, бакпулвера, захарта и солта. Добавете млечната смес към брашното и разбъркайте леко. След това добавете маслото. В предварително загрят тиган пригответе палачинките – гответе ги на ниска до средна температура, докато палачинката придобие леко златист цвят от долната страна. Обърнете я и гответе за още една минута, докато палачинката стане напълно готова. Сервирайте палачинките горещи с мармалад или мед и пресни плодове.

3. Руски палачинки с елда

Това традиционно руско ястие се приготвя с елда, а се гарнира със сметана и пушена сьомга и копър.

Необходими съставки:

  • Това традиционно руско ястие се приготвя с елда, а се гарнира със сметана и пушена сьомга и копър.1/2 чаша брашно от елда
  • 1/2 чаша пшенично брашно
  • 1 1/2 ч. суха мая
  • 1 1/2 чаши мляко
  • 1 чаена чаша захар
  • щипка сол
  • 2 с.л. разтопено масло плюс допълнително за смазване
  • 2 яйца
  • 250 грама пушена сьомга
  • 1 чаена чаша заквасена сметана
  • няколко клонки от копър.

Начин на приготвяне:

Загрейте млякото. Добавете захар и мая и я оставете да се активира за 5 минути. Междувременно пресейте брашното и солта. След като започне да се образува пяна в млечната смес, добавете брашното и разбъркайте добре. Добавете и разтопеното масло към сместа и покрийте купата с кърпа.

Оставете тестото да втаса на стайна температура в продължение на 2-3 часа. Можете също така да съхранявате тестото в хладилника за една нощ и да я извадите да престои на стайна температура сутринта за около 1 час преди приготвяне. След като тестото стане двойно по размер, го разбъркайте малко. Разделете яйцата и добавете жълтъците към сместа и отново разбъркайте. Разбийте белтъците в отделна купа, докато станат твърди, след това внимателно ги прибавете към тестото. Загрейте незалепващ тиган и намажете повърхността с малко масло. Всяка страна на палачинката се готви около 2-3 минути до златисто кафяво. Сервирайте незабавно със заквасена сметана, пушена сьомга и копър.

4. Японски нудли с елда

Японски нудли с елда са освен неустоимо вкусни, лесни за приготвяне. Можете да добавите към тях сос териаки, зеленчуци като гъби и моркови, както и карамелизирани свински ивици, за да пригодите рецептата по свой вкус.

Необходими съставки:

За нудлите:

  • Японски нудли с елда са освен неустоимо вкусни, лесни за приготвяне.4/5 чаша брашно от елда
  • 1/5 чаша пълнозърнесто брашно
  • 1/2 чаша гореща вода
  • щипка сол
  • нишесте или царевично брашно.

За пържене:

  • 2 супени лъжици сос тириаки
  • 2 глави лук, нарязани на тънки резенчета
  • 2 моркова
  • 2 с.л. масло
  • 250 грама гъби, едро нарязани
  • сол на вкус.

Начин на приготвяне:

Пресейте заедно брашното от елда, пшеничното брашно и солта в голяма купа. Изсипете водата малко по малко и започнете да разтривате брашното с пръсти. Омесете добре, ако се изсуши, добавете малко вода и отново месете. Завийте сместа с влажна кухненска кърпа и я оставете в хладилника за 30 минути. Извадете я и размесете отново. Разделете се на 4 топки и потопете всяка топка в царевично брашно или нишесте. С помощта на точилка разточете тестото. Използвайки голям нож, внимателно направете тънки ленти. В голяма тенджера с вода сгответе нудлите. Междувременно загрейте маслото в дълбок тиган и добавете лука, който се готви за 3-4 минути, докато омекне. Добавете гъбите и морковите и разбъркайте добре. Добавете нудлите и сос териаки и разбъркайте отново. Оставете ястието да се готви за 2 минути. Подправете със сол на вкус и сервирайте незабавно.

5. Хрупкави елда палачинки с картофена плънка

Следващата рецепта, която Ви предлагаме е за хрупкави палачинки, пълнени с вкусна картофена смес.

Необходими съставки:

За палачинките:

  • Рецепта за хрупкави палачинки, пълнени с вкусна картофена смес.3 варени картофа
  • масло – за пържене
  • сол на вкус
  • 1/2 ч. л. червен лют пипер
  • 1/2 ч. л. джинджифил.

За картофената плънка:

  • 5 супени лъжици брашно от елда
  • 2 супени лъжици варен трилистник (колоказия)
  • сол на вкус
  • 1/2 ч. л. лют червен пипер
  • 1 ч. л. нарязан джинджифил
  • 1 ч.л. нарязани зелени люти чушки
  • масло.

Начин на приготвяне:

За картофената плънка:

В загрят тиган разтрошете картофите, добавете останалите съставки и разбъркайте. Картофената смес трябва да е готова след около няколко минути, когато придобие светлокафяв цвят.

За палачинките:

В купа разбъркайте колоказията с брашното и солта. Добавете малко вода и разбъркайте добре. Добавете лют червен пипер, джинджифил и зелени люти чушки и разбъркайте отново. Добавете вода и разбъркайте в една посока, докато тестото се превърне в гладка течаща консистенция. Загрейте един плосък тиган, разтопете малко масло върху него, излейте един черпак от тестото и го разстелете. Гответе по няколко минути всяка страна на палачинката. Напълнете палачинките с картофена плънка и ги сервирайте топли.

6. Табуле с елда

Експериментирайте с приготвянето на традиционната за Близкия изток салата табуле като и добавите елда.

Необходими съставки:

  • Експериментирайте с приготвянето на табуле, като добавите елда.1 чаша сурова елда
  • 1 голяма китка магданоз, ситно нарязан
  • 1 голям китка мента, ситно нарязана
  • 1 голяма глава червен лук, нарязан на ситно
  • 2 краставици, нарязани на кубчета
  • 2-3 домата, нарязани на кубчета
  • 2 лимона
  • 1 ябълка, обелена и нарязана на парчета
  • 1 супена лъжица смлян кимион
  • 4 супени лъжици зехтин
  • сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Сгответе елдата в 500 мл вряща вода. След като я сварите, изплакнете добре със студена вода и прецедете. Добавете магданоз, мента, червен лук, краставици, домати към елдата в голяма салатена купа. Междувременно смесете лимоновия сок, зехтина, кимиона и ябълката с пасатор и разбийте до гладка текстура. Подправете със сол и черен пипер. Смесете всичко добре и сервирайте.

7. Кюфтенца с панировка от елда

Покажете своите кулинарни умения при пърженето с приготвянето на тези лесни за правене, а и много вкусни хрупкави кюфтенца с ароматна панировка от елда и кимион.

Необходими съставки:

  • Рецепта за хрупкави кюфтенца, с ароматна панировка от елда и кимион.3-4 средни картофа
  • 5 супени лъжици брашно от елда
  • 1 зелена чушка, нарязана
  • 1 ч. л. анардана
  • 1/2 ч. л. кимион на прах
  • 3/4 до 1 чаша вода
  • масло за пържене
  • морска сол.

Начин на приготвяне:

Измийте, обелете и нарежете картофите на малки кубчета. Добавете останалите съставки към картофите и ги разбъркайте добре. Добавете малко и продължете да разбърквате, докато получите плътно тесто. Загрейте маслото в дълбок тиган за пържене. Междувременно оформете кюфтенца от тестото и ги оваляйте в брашното от елда, смесено с кимиона. Пържете всяко кюфтенце до златисто. Изцедете излишното масло с помощта на салфетка. Поднесете с кисело мляко.

8. Безглутенови палачинки с елда

Една от най-приготвяните закуски в Индия са безглутеновите палачинки с елда. Направете ги с помощта на съставки като брашно от елда, картофи и подправки.

Необходими съставки:

  • Една от най-приготвяните закуски в Индия са безглутеновите палачинки с елда.2 чаши брашно от елда
  • 1 голям варен картоф
  • 1 ч.л. морска сол
  • масло за пържене.

Начин на приготвяне:

Омесете тестото за палачинките като смесите всички съставки. Направете плоски кръгове в предварително загрятото масло и пържете до готовност. Направете ролца от готовите палачинки и сервирайте веднага.

9. Вегетариански кюфтета с елда

Вегетарианските кюфтета с елда, подправени с джинджифил, кориандър, зелени люти чушки и кардамон, са вкусна алтернатива на месните изкушения.

Необходими съставки:

  • Вегетарианските кюфтета с елда са подправени с джинджифил, кориандър, зелени люти чушки и кардамон.250 грама сурови банани, обелени и нарязани на кубчета
  • кардамон
  • 1/4 чаша елда
  • 2 ч. л. сол
  • 1/2 ч. л. лют червен пипер
  • 2 ч. л. лимонов сок
  • 1 зелена чупка, нарязана
  • 2 с. л. кориандър,

Начин на приготвяне:

Смесете бананите, джинджифила и елдата. Панирайте докато бананите се приготвят и оставете получената смес да се охлади. Когато се охлади, направете каша, като пасирате бананите. Добавете останалите съставки и разбъркайте добре, за да приготвите тестото. Оформете кюфтета и запържете на средна температура до покафеняване от двете страни.

10. Шоколадово брауни с орехи и елда

Кой може да откаже парче шоколадово брауни? Последната рецепта от списъка ни е точно такава – шоколадов десерт с брашно от елда, орехи и какаови зърна.

Необходими съставки:

  • Шоколадов десерт с брашно от елда, орехи и какаови зърна. 125 грама млечен шоколад
  • 75 грама масло
  • 1 чаша кафява захар
  • 3/4 чаша брашно от елда
  • 1/4 чаша какао на прах
  • 1/2 ч. л. бакпулвер
  • 2 яйца
  • 1/4 чаша топло мляко
  • 1/2 чаша орехи
  • 2 супени лъжици какаови зърна.

Начин на приготвяне:

Предварително загрявайте фурната. Намажете една тава за печене с малко масло, поставете хартия за печене на дъното и я оставете настрана. Разтопете шоколада и маслото в купа, като използвате микровълнова фурна или на водна баня. В друга смесителна купа разбийте яйцата, докато станат пухкави. Добавете захарта и разбъркайте добре. Добавете сместа от шоколад и масло и отново разбъркайте добре. Пресейте заедно какаото на прах, брашното от елда и бакпулвера. Добавете орехите и какаовите зърна, както и пшеничното брашно. Изсипете шоколадовото тесто в тавата за печене и печете във фурната в продължение на 20 минути при 150 градуса. След като извадите браунито от фурната, охладете и нарежете на квадратчета.

Коя е Вашата любима рецепта с елда?