Поширани смокини в червено вино – рецепта, която ще изкуши всеки

Смокините са любим плод на толкова много хора. Смокинята е сочна, красива и неустоимо вкусна. С добавянето на смокини към салатата, десерта, а защо не и основното ястие ще направите менюто си по-цветно, ароматно и примамливо за всеки.

Днес Ви предлагаме една рецепта, в която главният герой е именно любимата ни смокиня – рецепта за поширани в червено вино смокини.

Рецепта за поширани смокини с червено виноНеобходими продукти:
(За 4 порции)

  • 250 мл. червено вино
  • 3 едри смокини
  • 300 гр. къпини
  • 250 гр. маскарпоне
  • 100 гр. захар
  • 2 супени лъжици пудра захар
  • 1 шушулка ванилия
  • 1 пръчка канела
  • 4 зърна карамфил
  • 2 броя звезден анасон

Начин на приготвяне:

Стъпка 1 – Обработете ванилията

Разцепете шушулката ванилия, отделете зърната и ги запазете за по-късно.

Стъпка 2 – Подгответе сместа за поширане

В дълбока тенджера изсипете виното, празната шушулка ванилия, карамфила, канелата, звездния анасон, както и захарта и оставете смесените съставки да заврат на бавен огън. Междувременно разбърквайте сместа, докато захарта се разтопи. Намалете котлона.

Стъпка 3 – Поширайте плодовете

Към сместа с разтворената захар добавете смокините, които предварително сте нарязали на четири парчета всяка, и къпините. Поширайте за около 10 минути и оставете получената смес да изстине напълно.

Стъпка 4 – Добавете маскарпонето

В купа поставете маскарпонето, върху което следва да пресеете пудрата захар. Добавете и ванилията и смесете добре.

Стъпка 5 – Сервирайте

В четири отделни десертни купички разпределете маскарпонената смес, а върху нея разделете пошираните плодове. Декорирайте по Ваш вкус.

Вече имате неустоимо апетитен десерт, с който да впечатлите и най-претенциозните си гости. Приятен апетит!