Понякога всичко, от което се нуждаем, е правилната подправка!

Подправката - всичко, от което се нуждае вкусното ястиеКак да приготвяме вкусни ястия е въпрос, който вълнува всеки ценител на храната. Истината е, че за направата на вкусна храна се изисква тя да бъде приготвена с любов, желание, свежи и качествени продукти. За да сготвите вкусно ястие обаче, Ви трябват и основни познания относно възможностите за комбиниране на отделните съставки. Съветваме Ви да се осведомите за базовите правила при комбинациите, но да не им се доверявате сляпо – експериментирайте, защото може да се окаже, че притежавате нюх към нетрадиционните съчетания на вкусове, който ще Ви бъде много ценен в кулинарните изяви.

Тайната на добрата кухня е в подправките. Често всичко, от което имате нужда, е правилната билка или подправка, с която да овкусите обикновения зеленчук и да го превърнете в истински деликатес. Вкусът на всяко ястие може да се обогати с добра комбинация от подправки. Преобразете усещането от всяко блюдо с внимателно подбрани според ястието подправки!

Вкусови особености на основните билки и подправки

1. Анасон Анасонът се отличава със силно изразен аромат, който го прави подходяща подправка за кексове и печива. Смлян добре се комбинира с плодове и зеленчуци. Звездовидният анасон пък е разновидност на подправката, която идва от Далечния Изток.

2. Босилек Босилекът се характеризира със свеж и богат вкус, затова е честа съставка в сосове за паста. Редовно босилекът присъства и в рецепти от средиземноморската кухня. Комбинира се превъзходно с домати, особено когато е пресен.

3. Градински чай Градинският чай е подправка, която се използва основно в италианската кухня. Тъй като е много ароматен, често се комбинира с домати, лук, пилешко и свинско месо. Може да го срещнете и в рецепта за приготвяне на пикантна плънка.

4. Дафинов листДафиновият лист е подправка с наситени вкус и аромат, поради което се добавя към месни ястия, яхнии и супи. Дафиновият лист обаче не се яде и задължително трябва да го отстраните от готовото ястие преди сервиране.

Вкусната храна се нуждае от подправяне с подходящи подправки.5. Естрагон Естрагонът много наподобява вкуса на анасона и е много популярен във френската кухня. Използва се за подправяне на ястия с моркови, зеленолистни зеленчуци, яйца, пилешко месо и морски дарове. Понякога се използва и за овкусяване на зехтин и оцет.

6. Индийско орехче Индийското орехче се отличава с приятен, сладък орехов вкус. Тази подправка идеално се комбинира с тиква, спанак, пастети и кексове с джинджифил.

7. Канела Канелата е подправка, която се среща на пръчици или мляна. Използва се за овкусяване на сладки рула, кексове, пудинги и всякакви десерти. Канелата се комбинира идеално с ябълки, а от месата – с агнешко.

8. Карамфил Карамфилът е подправка, която се ползва при запичане на шунка и печене на ябълкови пайове и кексове. Често се добавя и към греяно вино.

9. Кардамон Кардамонът се приготвя от семената на индийско растение от семейството на джинджифила. Използва се най-често за комбиниране с печено месо, кафе и сладкиши.

10. Керевиз (целина) – Тази подправка се среща като семена и корен и придава ароматен и наситен вкус на сосове, супи и яхнии.

11. Кимион Кимионът може да се срещне в рецептите още като азиатски или ориенталски ким. Той притежава специфичен вкус, който е подходящ за ястия от мексиканската и ориенталската кухня. Много добре се комбинира с боб и леща. В традиционната българска кухня се използва за подправяне на кайма за кюфтета.

12. Копър Копърът се среща в сух и пресен вид. Той има много специфични вкус и аромат, които го правят идеална подправка за свежи комбинации с моркови, краставици, кисело мляко и морски дарове.

13. Кориандър Кориандърът е често използвана в мексиканската и ориенталската кухня подправка. Той е силно ароматен и се добавя към приготвянето на пикантни рецепти.

14. Магданоз Магданозът е подправка, която може да откриете в пресен и изсушен вариант. Тя се използва за комбинация с картофи, месо, гъби и зърнени култури.

15. Майорана Майораната е подправка, която обикновено се среща в полската, гръцката и италианската кухня, тъй като се отличава със свеж и пикантен вкус.

16. Мента Ментата е широко разпространена подправка с много отличителен и свеж вкус и аромат. Тя се използва най-вече за приготвянето на салати и напитки, но може да я срещнете и в рецепти за риба и месо.

17. Морска сол Морската сол е подправка, която се получава след процес на кондензиране на морската вода. Тя се характеризира със своите едри зърна. Освен солеността на вкуса, морската сол може да придаде на ястието и специфичен минерален вкус.

18. Паприка Паприката е подправка, приготвяна чрез смилане на сушени червени чушки. Тя има много приятен вкус и специфичен аромат, които добре се комбинират с месо, картофи и други зеленчуци. Понякога се използва и просто като украса на ястието.

19. Резене Резенето е подправка с вкус, наподобяващ този на анасона, която се използва най-често за готвене на риба и свинско месо.

20. Риган Риганът е най-известната италианска подправка. Тя идеално подчертава вкуса на доматите и месото и много често се използва при готвенето на птици.

21. Розмарин Розмаринът има изключително силен аромат и е доста подходящ за направата на вкуси маринати и изпичането на меса. Той е много удачен избор за подправяне на боб, грах, гъби и тиквички.

Овкусяването е в основата на вкуса22. Синапено семеСинапеното семе е подправка, която най-често влиза в състава на горчицата. Вкусът на синапените семена е силно пикантен. Много е подходящ за готвене на риба и приготвяне на различни сосове, най-често на основата на майонеза и горчица.

23. Червени чушки – Стритите червени чушки са превъзходни за подправянето на лютиви ястия.

24. Черен пипер – Зърната черен пипер, както и прясно смляният пипер, притежават пикантен вкус и са добавка към страшно много ястия.

25. Чили Чилито представлява смес от сушени люти чушки и различни подправки като риган, ким, кориандър и чесън.

26. Чубрица Чубрицата е често срещана добавка към ястия със зелен фасул, боб, брюкселско зеле, картофи, риба и меса.

27. Шафран Шафранът е най-скъпата от всички подправки, която се добива от тичинките на специална разновидност минзухари. Използва се за овкусяване на риба, месо и сладкиши.

Вече може да се залавяте със своите кулинарни приключения!