Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Непоносимост към лактоза – как се живее с това?

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Непоносимост към лактоза – как се живее с това?


Как се живее без млечните продукти?

Повишеното образуване на газове, болките и другите признаци за дискомфорт в корема, които се появяват след употреба на млечни продукти, може да свидетелстват за лактозна непоносимост (нетърпимост). Какви са причините за това заболяване, как да го разпознаем и, най-важното, как да живеем с това, ще разкажем за Вас в тази статия.

Причини и симптоми за нетърпимост към лактоза

Лактозната непоносимост се причинява генетично и при понижаване синтеза на лактазаЛактозата е вид натурална захар, която се съдържа в млякото и неговите производни продукти. Разграждането на този природен въглехидрат става в тънкото черво с участието на ензима със съзвучното име лактаза. Именно при понижената активност на лактазата се развива лактозна непоносимост. При това лактозата преминава в дебелото черво непроменена, като така предизвиква нарушения от страна на храносмилателната система. Основните причини за непоносимост към лактозата са:

  • Генетична предразположеност към развитие на ензимна недостатъчност, което се проявява по принцип в подрастваща възраст или при порасналите вече хора;
  • Естествено физиологично намаляване производството на лактаза при напредване на възрастта;
  • Понижен синтез на ензима вследствие на различни заболявания, например чревни инфекции или хирургични интервенции на тънкото черво.

Като цяло лактозната непоносимост клинично се проявява при подрастващите и големите. Рядко симптомите и присъстват при новородени. Недоносените деца може да имат временна лактозна непоносимост заради неспособността на организма им да продуцира необходимото количество лактаза.

Характерните симптоми за нетърпимост към лактоза може да се проявят както веднага след прием на млечни продукти, така и половин до два часа след това. Всичко зависи от това доколко изразено се проявява нетърпимостта към този въглехидрат. Така някои пациенти може да изпитват подуване, болки, къркорене в корема след чаша мляко, при други дори малко парче сирене може да предизвика повръщане, диария и силни болки. Ще отбележим, че при хора с така наречената лека лактозна непоносимост с възрастта симптоматиката и особеностите на клиничните прояви на заболяването може да се усилят.

Алергия към млякото и лактозна непоносимост: едно и също ли е?

Често, говорейки за непоносимост към лактоза, хората я бъркат с алергия към млякото. Но това са две различни патологии, които се различават по причините за развитие и особеностите на проявите им. Лактозната нетърпимост е следствие от недостига или цялостната липса на ензима, който отговаря за разграждането на този вид захар в тънкото черво. Алергията към мляко е патологична реакция на имунната система към белтъка, който се съдържа в него. Ако лактозната непоносимост се проявява с нарушение от страна на храносмилателните органи, то към симптомите на алергията може да се отнесат и кожните обриви, затрудненото дишане, отокът в гърлото и носоглътката, сълзене на очите. Най-често алергична реакция предизвиква кравето мляко, но и другите млечни продукти могат да провокират ненормална реакция на имунната система.

Как се диагностицира и как се лекува непоносимостта към лактоза?

При съмнение за непоносимост към лактоза се ограничава употребата на мляко и млечни продуктиПри съмнения за лактозна нетърпимост трябва да се обърнете към лекар. Има три основни начина за определяне на това нарушение в лабораторни условия:

  • Определяне съдържанието на водород при издишане. Преди да се проведе това изследване, пациентът трябва да премине определена подготовка, в частност, да не яде някои продукти, да не приема лекарства, да не употребява алкохол и да не пуши. За провеждането на това изследване пациентът изпива течност със съдържание на лактоза и издиша в специален измерващ уред. За потвърждаване на патологията нивото на съдържание на водород в издишания въздух трябва да е високо.
  • Измерване нивото на захар в кръвта след употреба на лактозо-съдържащи продукти. Както и в предходното изследване, пациентът трябва да изпие течност с лактоза. След това на всеки половин час се мери кръвната му захар. При непоносимост към лактозата съдържанието на глюкоза в кръвта не се повишава, защото лактозата не се абсорбира.
  • Анализ на изпражнения за определяне нивото на киселинност. Това изследване се прави в лаборатория. Целта му е да се определи нивото на киселинността в дебелото черво. Ако лактозата не се обработва, изследването ще покаже наличие на киселини в изпражненията.

Основното лечение на нетърпимостта към лактозата е да се ограничи употребата на мляко и млечни продукти. Колко трябва да ограничите менюто си, зависи от степента на тежест на въпросното нарушение.

Съвети към хората с лактозна непоносимост: как да избегнете дискомфорта?

Не е много трудно да се откажете от млечните продукти. Но е важно да помните, че абсолютната им липса в менюто Ви може да доведе до недостиг на калций в организма Ви. За да избегнете това, може да включите в хранителния си режим продукти като броколи, карфиол, бадеми, зелена ряпа, а също и съдържащи калций зърнени култури, сокове и соеви продукти. За пълноценен калциев обмен не бива да забравяте и за необходимостта на организма от витамин D. Тук на помощ идват соевото мляко, маргаринът, маслото, говеждият черен дроб и жълтъците на кокошите яйца. При нужда лекарят може да Ви посъветва да използвате допълнителни комплекси от витамини и минерали.

При нетърпимост към лактоза се приемат продукти, с ниско съдържание на лактоза в малки порцииСъщо така за страдащите от непоносимост към лактозата има препоръки как да разнообразят менюто си, без да навредят на здравето си и без да се отказват напълно от млечните продукти:

  • В магазина избирайте специални млечни продукти с намалено съдържание на лактоза (но помнете, че употребата им може да повиши нивата на захарта Ви);
  • Използвайте млечни продукти на малки порции, като се опитвате да ги съчетавате с други хранителни продукти;
  • Опитайте се да включите в режима си на хранене соево мляко и сирене, изкуствена сметана и други продукти, в чийто състав няма лактоза (не забравяйте за нуждата Ви от минерали и витамини);
  • Когато пробвате за пръв път продукти с ниско съдържание на лактоза, започнете с минимални порции и следете реакциите на организма си.

Освен това са добри и непастьоризираните кисели млека, които, според данни на някои изследвания, помагат да се разгради лактозата.

Лактозна непоносимост: изследванията продължават

 Учените от Университета Лунд предполагат, че хората, чийто организъм не понася лактоза, са с по-малък риск от развитие на рак на гърдата, яйчниците и белите дробове. Изследване, проведено върху почти 23 хиляди души, доказва, че при лактозна нетърпимост рискът от онкологични патологии и много по-нисък. Причината, преди всичко, е диетата, която са принудени да спазват изпитваните. Но не може да се каже, че млякото и другите съдържащи го продукти повишават риска от възникване на рак. За изясняване на причините за тази закономерност са необходими допълнителни изследвания.

Изследователите от Института на мумията и ледения човек в Болцано в хода на изучаването на ДНК на мумия на 5300 години открили мутация в гена МСМ6, който отговаря за обработването на млечния белтък. Това дава основания да предполагаме, че дори и онези наши далечни предци са страдали от това нарушение.

Науката напредва и днес вече хората с диагноза „непоносимост към лактозата“ може да си похапнат сладолед. Просто трябва да е такъв, в който не се съдържат млечни продукти.

Изключването на млечни продукти от менюто на детето застрашава от дефицит на витамин Д и калций. По заявление на Американската Академия по Педиатрия не е желателно напълно да се премахват млечните продукти от храненето на децата и подрастващите. Кои точно продукти са допустими в тяхното меню и колко като количество е безопасно за тях, се определя предимно от степента на изразеност на състоянието.

Непоносимост към лактоза – как се живее с това? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™