Вместо да купувате лекарства от аптеките при първите признаци на леко заболяване, помислете за храни, богати на витамини и противовъзпалителни ефекти. Някои от тях имат естествени антибиотични свойства. Сред "чудотворните", на първо място, разбира се, билки, например са бял равнец или вратига. Въпреки това продуктите, които можете лесно да закупите в обикновен магазин, също имат лечебни свойства.

Естествените антибиотици се използват от хората от дълго време за повишаване на имунитета и поддържане на здравето.

Те също присъстват постоянно в нашата диета: лук, чесън, мед, боровинки, джинджифил, лимон, хрян и много други полезни продукти, които имат антиоксидантни, антивирусни, бактерицидни свойства.

Ако имате настинка, температура, не бързайте да приемате температуро понижаващо, а насочете вниманието си към естествени антибиотици от природата. Включете ги в диетата си и определено ще почувствате облекчение. Те действат особено ефективно в началния стадий на заболяването. Освен това, убивайки бактериите, природните средства не вредят на тялото, не убиват чревната микрофлора.

Куркума

​Най-известната подправка със своите антимикробни свойства е куркумата.Най-известната подправка със своите антимикробни свойства е куркумата. Коренищата на куркумата съдържат сложен комплекс от биологично активни съединения, сред които основните са куркуминоиди, тумерони и куркумин. Антибактериалната активност на тези вещества е установена още през 1949 г., а през следващите 30-40 години са доказани противовъзпалителни, хипогликемични, антиоксидантни, заздравяващи рани, холеретични, противогъбични, антимутагенни, противотуморни и детоксикиращи ефекти.

Морски зърнастец

Морският зърнастец и особено маслото от морски зърнастец съдържат витамини, танини, както и олеинова, стеаринова, линолова и палметинова мастни киселини, благодарение на които е отлично бактерицидно, заздравяващо рани, противовъзпалително средство.

Лук

Този зеленчук съдържа фитонциди и други вещества - естествени антибиотици. По време на разпространението на инфекциите специалистите съветват да се яде суров лук. И можете също да поставите резени лук на закрито за профилактика или да правите инхалации с помощта на люспи.

Лукът повишава защитата на лигавиците, предотвратява навлизането на вируси и премахва токсините.

Червена боровинка

Твърди се, че червените боровинки са бактерицидни, инхибират растежа на бактериите в пикочно-половата система и имат противовъзпалителни свойства.

Нищо чудно, че на базата на това зрънце са създадени продукти, предназначени за настинки и инфекции на пикочните пътища. Червените боровинки са ефективни като допълнително естествено средство за лечение на тонзилит и остри респираторни инфекции. Съдържа ретинол, кератин, калций и много други полезни компоненти. Боровинките съдържат вещество, подобно на аспирина. Следователно отвари от боровинки и плодови напитки имат противовъзпалителни, антипиретични и аналгетични свойства. Сокът от боровинки премахва последствията от приема на аптечни антибиотици.

Бактерицидните свойства на черната боровинка се дължат на наличието на бензоена киселина в нея. Той е естествен консервант, който действа потискащо върху развитието на патогенни бактерии. Червените боровинки съдържат киселини, чието действие е идентично с действието на антибиотиците срещу микробите от клас E. Coli (голяма група бактерии, причиняващи възпаление на бъбреците, пикочния мехур, инфекциозен гастроентерит). Установено е, че екстрактът от червена боровинка е ефективен дори срещу онези бактериални щамове, които са станали резистентни към традиционните антибиотици. Лечебните свойства на зрънцето предотвратяват разпространението на бактериите Helicobacter Pilori, които причиняват стомашни язви.

Дафинов лист

Тази уникална подправка е не само отлично допълнение към много ястия, но и ефективен природен антибиотичен продукт. Неговата особеност се крие във факта, че действа като че ли избирателно: унищожава патогенните бактерии и насърчава развитието на полезни микроорганизми.

Канела

Използва се като вода за уста, но има благоприятен ефект върху целия организъм. Канелата се препоръчва да се добавя към чая и като подправка за някои ястия.

Тази подправка подобрява работата на стомашно-чревния тракт, има благоприятен ефект върху кожата и косата, стимулира мозъчната дейност. Но може би основното предимство на канелата е укрепването на стените на кръвоносните съдове и противовъзпалителния ефект.

Той е в състояние бързо да спре растежа и размножаването на повечето видове гъбички и бактерии. Има особено пагубен ефект върху гъбички, подобни на дрожди. Освен това канелата неутрализира свободните радикали, като по този начин предпазва клетките ни от разрушаване и стареене. Той също така нормализира нивата на кръвната захар.

Мед, прополис

Лекарите лекуват инфектирани рани с мед, регенерацията на тъканите се ускорява. Дейността на стомашно-чревния тракт се нормализира, има противовъзпалителен и разтварящ ефект. Пчелите добавят към меда антибиотично вещество – интибин, в резултат на което медът се превръща в стерилен продукт и има дезинфекциращо действие.

Прополисът не предизвиква пристрастяване към микроорганизмите, спокойно може да се нарече широкоспектърен антибиотик. Няколко пъти годишно, за да не настинете, трябва да приемате тинктура от прополис: 10 капки на чаша вода, курс 3-4 седмици.

Медът е силен естествен антибиотик. Действа бактериостатично (тоест инхибира репродукцията) върху бял стафилокок ауреус, протей, ентеробактерии. Той също така действа бактерицидно (тоест убива) върху E. coli и Staphylococcus aureus. Според проучвания чистият мед, смесен с растения като бял равнец, Eleotherococcus, вратига, засилва неколкократно тяхната антибактериална активност, добавяйки бактерициден ефект върху Staphylococcus aureus.

Репички

Етеричните масла от репички имат изразени антисептични свойства. Фитонцидите от репички са способни да потискат различни бактерии, включително бактерии, които обитават дебелото черво. Репичките имат много лечебни свойства. Употребата им в храната е показана при настинки, заболявания, придружени от кашлица (сокът от репички е отлично отхрачващо средство), включително магарешка кашлица. Репичките могат да облекчат състоянието на пациента с подагра, радикулит. Минералните вещества, чийто източник е репичките, попаднали в организма, допринасят за нормализирането на солевия метаболизъм. Диуретичният и холеретичен ефект на репичките отдавна се използва в медицината.

Какво знаем за чесъна: наистина ли има толкова мощен антивирусен ефект?

​В различни култури по света чесънът е признат за терапевтично и профилактично средство поради неговите антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства.В различни култури по света чесънът е признат за терапевтично и профилактично средство поради неговите антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства. Съдържа повече от 400 активни вещества. Младият чесън съдържа важна есенциална аминокиселина – тиамин. Чесънът е богат на йод, желязо, натрий, манган, калий и магнезий. Сулфидите в състава му ефективно устояват на бактерии, вируси и развитието на опасни инфекциозни заболявания. Най-важният активен компонент на чесъна е алицинът, който освен че се бори с бактерии и вируси, е в състояние да нормализира нивото на "лошия холестерол" в кръвта. Редовният прием на чесън намалява риска от образуване на атеросклеротична плака, хипертония и сърдечни заболявания. Биологично активното вещество аджоен, което се съдържа в чесъна, разрежда кръвта, предотвратявайки образуването на кръвни съсиреци. Чесънът се използва за понижаване на кръвното налягане, укрепване на имунната система и лечение на инфекции на горните дихателни пътища и храносмилателни заболявания. Екстрактът от чесън може да се използва като ефективно лечение на херпес и грипни вируси, много форми на бактерии като Salmonella и Escherichia coli (E. Coli.). С помощта на пресен чесън можете да се отървете от дисбиоза, запек и възпаления в лигавицата на дебелото черво.

Чесънът е мощен естествен антибиотик. Особено се страхуват от него стрептококови и стафилококови инфекции. Ядейки по една скилидка чесън всеки ден, можете не само да унищожите всички патогенни бактерии и гъбички в тялото, но и да се отървете от паразитите, да нормализирате кръвното налягане, да почистите тялото от токсини.

Чесънът има ли противопоказания?

Не се препоръчва използването на чесън при следните патологии: гастрит, панкреатит, остри стомашно-чревни заболявания, анемия, проблеми с уринирането, хемороиди, индивидуална непоносимост. Прекомерната употреба на този продукт може да доведе до главоболие, разсеяност, забавена реакция. Чесънът дразни нервната система, затова не се препоръчва да се консумира през нощта. За максимални ползи и минимални странични ефекти е по-добре да се ограничите до 3-4 скилидки чесън на ден.

Лук - каква е причината за неговия антимикробен ефект?

Лукът съдържа огромна концентрация на флавоноидни полифеноли. Червеният лук е особено богат на противовъзпалителния фитонутриент кверцетин. Въпреки това, има много от това вещество както в белия, така и в жълтия лук. Този зеленчук също съдържа голямо разнообразие от алил сулфиди, включително четирите основни диалил сулфиди (DMS, DDS, DTS и DTTS) и различни сулфоксиди. Целият този набор определя лечебните свойства на лука. Освен това лукът е богат на фибри: консумацията му ускорява храносмилането и допринася за образуването на здрав микробиом на червата. Пресният лук, подобно на чесъна, има антитромботичен ефект, но топлинната обработка го лишава от това свойство. А фактът, че фитонцидите на лука имат пагубен ефект върху патогенните бактерии, е установен през първата половина на миналия век. Съвременните изследвания разкриват нови перспективи за използването на лечебните свойства на лука. Така че разработването и използването на продукти от лук за подобряване на функционирането на сърдечния мускул, гладката мускулатура и секреторните жлези на храносмилателната система се счита за обещаващо. Лукът и сокът от лук се използват при функционално намаляване на тонуса на чревните стени, хроничен запек, камъни в бъбреците, отоци. Освен това, в случай на хронични заболявания, често се препоръчва просто да се въвежда лук в диетата непрекъснато или ежедневно да се добавя малко количество сок от лук към храната (от 1 ч. л. до 1-2 супени лъжици).

Лукът също има ли противопоказания?

Прекомерната консумация на лук е противопоказана при хора с язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит (повишава киселинността на стомашния сок) и панкреатит. Този зеленчук е противопоказан при заболявания на отделителната система, черния дроб, бъбреците.

Как да използваме правилно лука и чесъна, не за да направим храната по-вкусна, а за профилактика и лечение?

За лечебни цели е препоръчително да се използват пресни лук и чесън. Топлинната обработка може напълно да унищожи всички хранителни вещества в тях. Антибактериалният ефект на чесъна и лука, съхранявани в хладилник в продължение на четири месеца, се намалява приблизително наполовина. И когато се съхраняват при стайна температура, след осем месеца тези зеленчуци напълно губят своите фитонцидни свойства.

Хрян, репичка и кисело зеле - също естествени антибиотици?

Хрян

Хрянът е един от най-силните природни антибиотици и се използва при заболявания на горните дихателни пътища.Корените на това растение съдържат етерично масло и лизозим, известни със своите антимикробни свойства. Тези вещества правят хряна един от най-силните природни антибиотици. Използва се при заболявания на горните дихателни пътища. Освен това хрянът съдържа пет пъти повече витамин С от лимоните. Хрянът нормализира работата на червата, има отхрачващи свойства. Предписва се при ARVI и други възпалителни процеси.

В големи количества съдържа компонента "лизозим", който има много пагубен ефект върху вредните бактерии. Хрянът е едно от най-добрите природни лекарства. Особено полезен при заболявания на горните дихателни пътища и гърлото. За гаргара може да се използва хрян, натрит на ситно и залят с вода. Резултатът е по-добър, отколкото след скъпи аптечни спрейове.

В народната медицина хрянът се препоръчва при заболявания, придружени със силна кашлица – предимно при бронхит. Хрянът съдържа фитонциди, които помагат на тялото да се пребори с инфекцията. Хрянът унищожава инфекцията в устата и предотвратява развитието на зъбен кариес (използва се при производството на някои пасти за зъби).

Джинджифил

Много ефективно средство, което може да се използва при грип и настинки, бактериални заболявания. Действа в няколко посоки едновременно: като бактерицидно средство и като имуномодулатор. В същото време употребата на джинджифил има много положителен ефект върху състоянието на стомашно-чревния тракт.

Коренът на джинджифил е известен със своите антимикробни и отхрачващи ефекти. Използва се при настинки, бронхити и при комплексно лечение на пневмония. Доказано е, че има антипиретичен, антихелминтен и потогонен ефект и помага при чернодробни заболявания.

Джинджифилът стимулира кръвообращението, облекчава вазоспазма и подобрява нивата на холестерола в организма. Основните му компоненти са етерично масло и фенолни съединения (по-специално ганглероли и шагаоли), органични киселини (оксалова, янтарна, ябълчна), въглехидрати (ксилоза, глюкоза, лактоза, малтоза), също присъстват полизахариди и танини.

Джинджифил - как да го използвам правилно?

Коренът на джинджифила съдържа значително количество аминокиселини и антиоксидантни съединения (гингерол, бета-каротин, капсаицин, куркумин, кафеена и салицилова киселини). Заедно те имат тонизиращо, противовъзпалително, тонизиращо действие, спомагат за ускоряване на метаболизма, подобряват функционирането на стомашно-чревния тракт, нормализират кръвообращението и работата на нервната система. Джинджифил трябва да се използва с повишено внимание от хора със заболявания на стомаха, червата, черния дроб и жлъчния мехур. Също така си струва да го изоставите за тези, които имат сърдечно-съдови заболявания: увеличава притока на кръв, намалява вискозитета на кръвта, което може да доведе до влошаване на здравето. Коренът от джинджифил е по-здравословен от праха. Може да се дъвче сурово, да се добавя към напитки или да се добавя към ястия като подправка. Здравите възрастни могат да консумират до 3-4 грама пресен джинджифил на ден, но не на празен стомах. И ако джинджифилът е на прах, по-добре е да се ограничите до половин чаена лъжичка: в сухо състояние той е по-концентриран. Когато избирате джинджифил, уверете се, че коренът е твърд и сух. Той ще даде максимум полезни вещества, ако го настържете на ситно ренде или го нарежете на тънки филийки и го добавите към ястие или напитка непосредствено преди употреба.

Необходимо е да се знае, че тези средства служат по-често за профилактика, допълнително лечение, както и рехабилитация след инфекциозни заболявания. В случаи на тежки, напреднали инфекции, както и с изразено намаляване на имунитета, е невъзможно да се направи без използването на медицински антибактериални и антивирусни лекарства.