Ограничавайки се в храненето, повечето хора искат да постигнат определени цели. Така се появява минимализмът в храната - често срещано съвременно явление, възникнало на основата на желанието за използване на висококачествени, здравословни и натурални продукти и отхвърлянето на вредните. Но не само това е в основата на необичайната философия

Днес често се чува думата "минимализъм". Посоката, възникнала в изкуството, сега се проявява във всичко: стил на облекло, начин на живот, интериорен дизайн. И в храненето. Освен това привържениците на подобни възгледи не се ограничават до храната, а изключват определени храни, подхранвайки това с интересна философия.

Въпреки това, преди да обясним какво е минимализъм в храненето и как се проявява, е необходимо да подчертаем термина в общ смисъл.

Какво е минимализъм и как се разбира?

Минимализмът в храненето регулира желанието за ядене, като същевременно поддържа здравето. Еднокоренните думи определят същността на термина: минимум. Минимализмът произхожда от Япония и е идеално отразен в интериора на страната: няма излишни детайли, всичко е ясно, точно и в същото време елегантно. В допълнение, функционално: стилът не прощава нищо, което не носи прагматично значение.

Красотата на линиите е в самите линии. Няма нужда да претоварвате пространството с декорации и празни, безсмислени детайли. Ще научите как тази невероятна и в същото време органична, жива философия навлиза в ежедневната реалност на хората и постепенно покрива техния свят, създавайки най-удобното и широко пространство. Пространство, изчистено от всичко излишно.

Стилът, първоначално използван изключително в изкуството и интериорния дизайн, постепенно се премества във всички сфери на човешкия живот. Това не е изненадващо: сбитостта е точно това, от което хората, живеещи в постоянно променящ се, бързо движещ се свят, имат остра нужда. Очакваше се минимализъм в храната и храненето да се появи много скоро, но сега ще видим на какво се базира.

Как минималистичните идеи се проявяват в храненето?

Здравословният начин на живот е популярен днес. Хората се опитват да се движат повече, да отслабват, да изграждат система за правилно, балансирано хранене. Ако има нещо ужасно, то то е да използвате всички продукти безразборно и в неограничени количества, и така можете да кажете сбогом на здравето. Заедно с неудържим апетит ще дойдат затлъстяване, проблеми със сърдечно-съдовата система, задух и т.н.

Минимализмът в храненето регулира желанието за ядене, като същевременно поддържа здравето. Въпреки това, въпреки общата концепция, има няколко различни възгледа за тази система за консумация на храна:

Веганство

Някои привърженици на минимализма в храната напълно отказват всякаква животинска храна (включително мляко, яйца, риба) – основната им философия е, че не искат да се нараняват живите същества.

Здравословно биохранене

Неговите поддръжници избират само екологично чисти, за предпочитане собствено отгледани (включително месо) продукти, които абсолютно изключват ГМО (генетично модифициран организъм).

Балансирана диета

Най-малко радикалният подход към минималистичните идеи: тялото трябва да получава необходимото количество минерали, витамини и всички хранителни вещества и в правилно изчислени пропорции. И никаква вредна (мазна, пушена, солена, ненаситена) храна. В този смисъл ще разбираме термина минимализъм в храната и храненето.

Ето някои от основните прояви на минимализма в храната:

Недостатъкът на повечето диети е, че изискват драстична промяна в обичайната диета. Без драстични промени

Недостатъкът на повечето диети е, че изискват драстична промяна в обичайната диета. За повечето от нас това не работи. През първата седмица всички сме пълни с решителност и ентусиазъм. Въпреки това е твърде трудно да се въздържаме постоянно и много скоро все още се поддаваме на изкушението, оставяйки диетата си.

За да предотвратите това, въвеждайте ограничения постепенно. Не започвайте рязко с промените от първия ден. Просто яжте малко по-малко, свикнете и опитайте отново на следващия ден. Въпросът е всеки път да правите една единствена промяна в хранителните си навици. След няколко седмици се приспособявате към тази малка промяна, свиквате с нея и нямате чувството, че се лишавате от нещо.

Натурални продукти

Отделно си струва да обсъдим какво е това натурални продукти. Мат Мадейро, автор на Easier, има собствено отношение към храненето. Той вярва, че да се съобразяваме с това, което ядем, е най-значителната промяна, която можем да направим в диетата си, за да подобрим здравето си.

Еволюирахме да ядем само няколко храни: месо, риба, зеленчуци и плодове. Естествена храна. Това е, с което тялото ни е свикнало от самото начало. И осъзнаването колко малко от него консумираме може да бъде важна стъпка към по-здравословно хранене. Разбира се, преработените храни (като полуфабрикатите) се превърнаха в основен компонент на съвременното хранене и трудно бихме могли да повлияем на това. Но ние сме доста способни да увеличим количеството на естествените продукти в нашата диета.

Малки порции

​Важно е да се обърне внимание не само на качеството на храната, но и на количеството. Преяждането е вредно за здравето ни. Важно е да се обърне внимание не само на качеството на храната, но и на количеството. Преяждането е вредно за здравето ни. Така че ключът към здравословното хранене е умереността. Ако сте склонни към невъздържаност в храненето, ето няколко съвета, които да Ви помогнат да избегнете преяждане:

  • Сервирайте си малки порции. Не трупайте планина от храна в чинията си.
  • Спрете преди да сте преяли и изчакайте няколко минути.
  • Ако бързо огладнеете отново, хапнете плод, зеленчук или ядки.

Не бързайте

Яжте бавно и внимателно. Спрете между отделните хапки. Усетете вкуса. Опитайте се да дъвчете добре храната си. Спокойното Ви темпо позволява да усетите пълнотата на вкуса на здравословните продукти. Така се насищате с по-малко храна и не усещате тежест в стомаха след хранене.

Удоволствието от яденето

Здравословното хранене не означава да се откажете от любимите си храни, а да се насладите на здравословен начин на живот. Изберете естествени храни, които обичате (като плодове) и ги яжте с удоволствие. Плодовете са естествен източник на захар и хранителни вещества, но ефектът на тази захар върху тялото ни е минимален.

Разбира се, не е нужно да се отказвате изцяло от сладкото. Позволявайте си по малко бонбони от време на време. Или си направете гастрономически подарък под формата на вкусна пица. Ще получите истинско удоволствие и ще можете да оцените напълно вкуса на любимата си храна.

Как да приложим идеите на минимализма в хладилника?

Наистина ли се нуждаем от толкова много храна? Това е въпрос, на които няма как да се отговори правилно или грешно. Всички сме различни, имаме различни семейства. И това, което е добре за един, не е много добре за друг. Освен това е невъзможно да се сравни количеството храна, което всеки от нас консумира.

Както при всичко останало, минимализмът в храненето помогна да се разкрие най-важното чрез максимално опростяване. Това, което изглеждаше като проблем в продължение на месеци, всъщност изискваше само минимално планиране и информираност.

Достатъчно е да направите прост график на хранене за няколко дни и закупуване на продукти от списъка. Ако планирате разумно, тогава ежедневните пътувания до хранителния магазин не са необходими. Първите в списъка Ви за готвене винаги са ястия от бързо развалящи се продукти. Следват тези, които могат да се съхраняват по-дълго.