Днес ще говорим за подправките и особеностите на тяхното използване в кухнята. Тези добавки могат да направят всяко ястие ароматно и апетитно, да добавят вкус дори към обикновеното ястие. Основното нещо е да можете да избирате и използвате правилно тези подправки.

С умелото използване на подправки и билки, можете да превърнете обикновен набор от храни в изискано ястие. Но първо, нека видим как те се различават един от друг.

Какво са подправките?

Подправките са билкови добавки под формата на растителни листа, семена, корени, цветя и дори кора. Така, например, подправките включват анасон, звезден анасон, карамфил, джинджифил, кардамон, куркума, мента, магданоз и други. Подправките могат да подобрят вкуса и аромата на храни и ястия, но е много важно да ги комбинирате правилно в ястие, както и да спазвате пропорциите. И тогава има една кулинарна тайна: солта и захарта могат да засилят ефекта на подправките, поради което е по-добре първо да добавите подправки, а след това да ястието сол и захар. Също така си струва да се отбележи, че всяка подправка в малки количества може да има положителен ефект върху здравето, а повечето от тях имат антибактериален ефект.

Видове подправки

Подправките могат да бъдат от растителен и химически произход. За разлика от подправките, които само добавят нюанси към храната или ястието, в зависимост от пропорцията, могат радикално да променят вкуса и текстурата на ястието. Те включват сол, захар, нишесте, желатин, агар-агар, мая, сода, оцет, лимонена киселина и др. Но при използването на подправките, дозировката е важна. "Да прекаляваш“ означава да развалиш ястието напълно и безвъзвратно. Има, разбира се, лайфхакове, които ще Ви помогнат да спасите ястието, например, ако добавите много захар, тогава трябва да добавите повече сол, за да балансирате вкуса. Освен това, ако супата е осолена, можете да добавите няколко картофа повече. Но най-важното правило е винаги да започвате да добавяте подправки по малко.

Правила за съхранение на подправки

За да направите кулинарен шедьовър от приготвено ястие, подправките трябва да запазят пълнотата на вкуса и аромата. Когато съхранявате такива добавки, имайте предвид, че част от аромата се губи по време на смилането. Затова препоръчваме да купувате цели подправки и да ги смилате непосредствено преди овкусяване, според нуждите. Подправките лесно улавят чужди миризми. Ето защо е най-добре да съхранявате ароматните добавки в затворени, запечатани контейнери.

Как да използваме правилно подправките при готвене?

Ако използвате произволно подправки във всичко приготвено, няма да постигнете желания ефект. В крайна сметка различните комбинации от билки и подправки са подходящи за месо, риба, зеленчуци и сладкиши. Освен това някои подправки не са съвместими една с друга и могат да навредят на ястието. Каним Ви да се запознаете с комбинациите от подправки за ястия, които се използват най-често.

Подправки за месни ястия

Пиперът се счита за подходяща подправка за месо. Освен това има няколко разновидности, всяка от които има свои собствени характеристики. Лютите чушки са идеални за тези, които обичат много пикантна храна. Черният пипер, напротив, придава деликатен сладникав мирис и вкус. Черен и зелен пипер - за ароматен аромат на месо. Ястията с месо също ще допълнят перфектно кимион, карамфил, джинджифил, куркума, розмарин, босилек и синапено семе. Между другото, когато добавяте кимион, не използвайте други подправки – позволено е само сол.

Подправки за ястия с птиче месо

Добавете щипка лют червен пипер, малко майоран, розмарин, мащерка и мента в края на готвенето, за да обогатите вкуса на пилето или пуешкото месо. Ако искате да направите пикантно пиле, използвайте къри, джинджифил и индийско орехче. За пилешка кайма риганът е идеален.

Подправки за риба

Рибите са по-придирчиви към избора на подправка. Оптималната комбинация е лимон, сол, черен пипер, чесън и зехтин. Можете също да добавите няколко стръка розмарин.

Подправки за зеленчуци

За да обогатите вкуса на зеленчуците, използвайте магданоз, копър, чесън, майоран и риган. За картофи като подправка е достатъчно само индийско орехче.

Подправки за печене

Добавете канела, ванилия и няколко звездички анасон, за да направите печените изделия вкусни и ароматни. За пикантни кифлички и бисквитки използвайте джинджифил и кардамон.

Така че, както можете да видите, препоръките са доста прости и не отнемат много време. За да могат подправките да придадат апетитен вкус на Вашите ястия, ние Ви съветваме да съхранявате всички подправки в специални херметични съдове.

Малко повече за видовете подправки:

Червен пипер

Червеният пипер се прави от чушка, има горящ сладък вкус, както и особено свойство – при нагряване подправката оцветява ястието в яркочервен цвят. Това се използва от много готвачи от унгарска, българска и средиземноморска кухня: добавят щипка червен пипер към месо, птиче месо, картофи и дори някои пайове.

Има място и за червен пипер в сосове. Комбинира се с чесън, кориандър, копър и магданоз. Но когато приготвяте дресинги, трябва да запомните: червен пипер съдържа захар, така че не трябва да го нагрявате в празна купа, в противен случай ще изгори и ще бъде много горчив. По-добре смажете дъното с масло или налейте вода.

Използвайте при приготвянето на месо, птица, картофи, пайове, ястия с яйца, супи.
Комбинирайте с босилек, кориандър, дафинов лист, магданоз, копър и чесън.

Анасон

Анасонът е растение, което се използва като подправка почти изцяло. По пазарите можете да видите както настърган сух вариант, така и целия.

Анасонът има специфична сладникава миризма; за мнозина той наподобява женско биле. Затова подправката често се добавя към печива, зърнени храни и салати, особено плодови.

Анасонът се съчетава добре и с други подправки. Например, поръсете студени меса със смес от семена от анасон, дафинови листа и канела.

Използвайте при приготвянето на каша, риба, супи, чай, кафе, десерти, печени изделия.
Комбинирайте с джинджифил, кориандър, канела, дафинов лист, кимион и копър.

Лют червен пипер

Кайенският пипер е индийска подправка, известна със своя пикантен вкус. Подправката няма собствен вкус и дори не се нуждае от нея, защото основната й задача е да придаде особена пикантност на храната.

Кайенският пипер се използва в топли месни и рибни ястия, супи, зеленчукови дресинги и сосове.

За да разгърнете целия лют потенциал на чушката, готвачите съветват да смесите подправката с растително масло. Този метод работи добре с ястия от боб. Но тук е важно да не прекалявате, за да не предизвикате стомашно разстройство.

Използвайте при приготвянето на Морска храна, месо, риба, зеленчуци, ястия с яйца.

Комбинирайте с кориандър, сусам, дафинов лист, индийско орехче, кимион, копър, чесън, сминдух, бахар.

Кимион

Кимионът е подправка с пикантен и леко остър вкус, която Ви позволява да намалите количеството сол в ястията. Подправката се добавя към супи, салати, топли и студени предястия, пилаф.

Черният кимион се използва в ястия с колбаси, боб и ориз.

За да разкриете всички нюанси на вкуса, е обичайно преди употреба кимионът да се запържи в олио в тиган.

Използвайте при приготвянето на риба, месо, зеленчуци, бобови растения, картофи, салати, супи, хлебни изделия и чай.

Комбинирайте с кориандър, сусам, куркума, риган, сминдух, лют червен пипер, черна горчица, черен пипер и сминдух.

Майорана

Майорана е известна в цял свят. Неговият сладък флорален аромат и остър пикантен вкус са познати на мнозина.

Подправката се използва в ястия от месо, риба и боб. Но не забравяйте, че силният вкус и аромат на майорана могат да надделеят над други подправки. Изключение правят мащерката и риганът. Характеристиките на тези подправки често се изравняват и има основателна причина. Отделно те се отварят и придават на ястията уникален аромат, а заедно се допълват добре.

Използвайте при приготвянето на месо, зеленчуци, риба, чай, компот.

Комбинирайте с босилек, карамфил, дафинов лист, индийско орехче, риган, мащерка, кимион, черен пипер.

Шафран

Шафранът е една от най-скъпите подправки в света: производството му е много трудоемко. Шафранът е известен със своя пикантен, меден вкус, без който е невъзможно да си представим много ястия от италианската, испанската и индийската кухня. Готвачите използват и шафран за визуална трансформация на ориза и месото. Подправката им придава "ефирен“ жълто-червен оттенък. Шафранът се придружава и от сладкиши като шведски коледни кифлички и бисквити. Но трябва да внимавате с него: в големи количества шафранът е опасен за здравето.

Използвайте при приготвянето на месо, риба, птица, зеленчуци, ястия с ориз, Морска храна, хляб, десерти.

Комбинирайте само с червен пипер и чесън.

Куркума

Куркумата е друга подправка на прах със своя характерен ярко жълт подтон. Именно той придава на ястията приятен златист цвят, който с нетърпение се използва от готвачите на азиатските, по-специално индийските кухни. Говорейки за Индия, куркумата е основен компонент на известното къри. Поради лекия си пикантен, леко остър вкус, куркумата може да се намери в риба и месо на скара, ястия с яйца, птиче супи и печени изделия.

Но е по-добре да не прекалявате с куркума, в противен случай ястието ще има много горчив вкус.

Използвайте при приготвянето на месо, риба, Морска храна, картофи, ястия с яйца, ориз, паста, Каша, хлебни изделия.

Комбинирайте с анасон, Карамфил, бахар, джинджифил, кардамон, кориандър, индийско орехче, Магданоз, черен пипер и сминдух.

Естрагон

Естрагонът е класическа подправка - има силна пикантна миризма и ярък вкус, лишен от горчивина. Най-хубавото е, че ароматът на естрагон се разкрива в комбинация с кисели храни: горски плодове и плодове. Естрагонът му често се използва за овалване на гъби, мариноване на зеле, накисване на ябълки и приготвяне на домашен оцет.

Използвайте при приготвянето на риба, кокошка, овнешко месо, свинско, салати, бульони, ястия с яйца, морски дарове.

Комбинирайте с горчица, джинджифил, кориандър, сусам, дафинов лист, мента, кимион, копър, чесън.