Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Храните, които могат да се съхраняват без охлаждане

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Билки и растения, Плодове и зеленчуци, Храни и напитки | Все още няма коментари. | 724 прегледа на този пост

Съдържание на Храните, които могат да се съхраняват без охлаждане


Кои храни не се съхраняват в хладилник?

Ако се върнете вкъщи от хранителния магазин и инстинктивно поставите всичко в хладилника, което сте купили, може да Ви свърши мястото. Доста от продуктите могат да се съхраняват извън хладилника. По правило продуктите, предназначени за сервиране или заливане, не изискват охлаждане, както и много плодове, зеленчуци или олио. Някои храни са по-трудни за категоризиране, за това ще ги изброим така:

Кетчуп

Кетчупът е една от най-популярните подправки в света и се сервира с всичко - от бъркани яйца и пържола до пица, пържени картофи, лучени кръгчета и ястия с пилешко месо. Склонни сме да държим отворени бутилки кетчуп в хладилника, но имайте предвид, че в снек баровете кетчупът стои до солта и черния пипер на масите, всичко това се дължи на неговата киселинност (фактор, който насърчава растежа на бактериите в храната).

Заключение: кетчупа в килера, а не в хладилника.

Соев сос и горчица също не е необходимо да се съхраняват на студено. Срокът на годност на първия е до три години. Но лютите сосове не е необходимо да се съхраняват на студено, докато не се отворят, а след отваряне на бурканите ще трябва да ги поставите в хладилника.

Барбекю сос

Барбекю сосът е като кетчуп и има същите основни съставки: домати, оцет, захар и сол. Съответно, стойността на pH не поддържа растежа на развалящи се бактерии. Препоръчително е да съхранявате барбекю соса при стайна температура

Пресен босилек

Пресните билки обикновено трябва да се съхраняват на студено. Но има изключение и това е босилекът. Билките с дебели стъбла (розмарин, риган, майорана, мащерка) трябва да се увият във влажна хартиена кърпа и поставят в найлоново фолио, преди да се приберат в хладилник. Но при мека трева с тънко стъбло (босилек, магданоз, кориандър, естрагон), Ви съветваме да отрежете основата и да я поставите в чаша с прясна вода и да сменяте водата всеки ден или през ден, ако започне да потъмнява. Босилекът трябва да се съхранява при стайна температура. Но други меки билки трябва да бъдат увити в найлонов плик и охладени.

Кленов сироп

Отворените бутилки със сироп, като правило, автоматично се изпращат в хладилника, но и това не е необходимо. Благодарение на водната основа на сиропа, той е имунизиран срещу бактериален растеж. Кленовият сироп понякога може да мухляса, но може да се случи и в хладилника. Ако се образува мухъл, незабавно го изхвърлете.

Заключение: Съхранявайте сиропа в килер или мазе, а не в хладилник.

Фъстъчено масло

Ако съхранявате фъстъчено масло в хладилник, то може да се втвърди. Фъстъченото масло не съдържа животински протеин, който е растежен фактор за бактериите. В него няма да растат бактерии. Но може да стане гранясало, особено ако е естествено и е изложено на топлина, светлина и кислород. Съхранявайте фъстъченото масло в шкаф, далеч от печката – в плътно затворен буркан – така е по-безопасно.

Заключение: Съхранявайте фъстъчено масло в килера или мазето си, а не в хладилника.

Конфитюри, консерви и желета

Конфитюри, консерви, сладка и желета не се съхраняват в хладилник. Тяхната pH стойност (киселинност) е значително по-висока, за да поддържа растежа на бактериите.

Оптималната температура за съхранение на кисели краставички, рибни и месни консерви е 18 градуса, за предпочитане не по-висока от 22 градуса.Плодовете, сварени с много захар, няма да се развалят при стайна температура. Могат да се съхраняват безопасно в килер или друго тъмно място, важно е температурата да е горе-долу постоянна. Изключение може да се направи за горски плодове, пюрирани със захар, където има по-малко захар от горски плодове. По-добре е да ядете такива продукти възможно най-скоро и да ги съхранявате в хладилник.

Консервирани храни

Оптималната температура за съхранение на кисели краставички, рибни и месни консерви е 18 градуса, за предпочитане не по-висока от 22 градуса. Тоест, по-добре е да ги съхранявате на закрито, но не до радиатор, печка или на влажно място. Важно е да не позволявате на консервите да ръждясват, тогава опасните бактерии могат да започнат да се развиват в консервите.

Картофи

Когато картофите се охладят, нишестетата се превръщат в захари, които влияят не само на вкуса, но и на текстурата. За съжаление, правилното място за съхранение на картофи в нашите апартаменти е доста трудно да се намери. Идеалната температура за съхранение на картофи е 12 до 15 С, като мястото трябва да е сухо, проветриво и тъмно. Най-добре е да съхранявате картофи в мазе, но, уви, това не е достъпно за всеки. Но ако ги използвате в рамките на една седмица, стайната температура е добра. По-важно е да го пазите далеч от светлина. Например в хартиена торба. Опитайте се да ги държите далеч от лука, който отделя влага, която може да причини растеж на картофите. Използвайте добре проветриви помещения, картонени кутии и дървени щайги, но не найлонови торбички.

Заключение: Съхранявайте картофите на хладно и тъмно място, далеч от лук.

Пчелен мед

Охладеният мед ще се превърне в кехлибарен съсирек, който не може да се излее от съда, в който се съхранява. Археолозите в Египет откриха 3000-годишни саксии с мед, който не се е влошил, което го прави най-стабилната храна в историята на планетата.

Заключение: Съхранявайте меда в килер или мазе.

Медът е чудесна алтернатива на захарта, която съдържа много полезни вещества. Срокът на годност на меда може да бъде до 2-3 години. Най-добре е да държите продукта далеч от топлина и пряка слънчева светлина. Разбира се, с течение на времето медът ще загуби редица полезни свойства, ще промени цвета си и ще стане захаросан, но няма да се влоши. Освен това при желание може лесно да се „рехабилитира“. Този проблем се решава с водна баня: буркан с мед може да се постави в тенджера и да се загрее на слаб огън, докато се върне към първоначалната си консистенция. Друг вариант е да разтопите меда в микровълновата.

Повечето растителни масла

Когато растителните масла се охладят, те ще помътнеят или дори ще се втвърдят в хладилника. Маслата стават гранясали, когато са изложени на кислород, светлина и топлина. Ето защо не трябва да съхранявате растителни масла близо до фурната.

Извод: Съхранявайте растителните масла плътно затворени в хладен, тъмен шкаф и използвайте в рамките на три месеца.

Хляб и печени изделия

​Хлябът и другите печени изделия не са податливи на бактериално разваляне, но изсъхват.Хлябът и другите печени изделия не са податливи на бактериално разваляне, но изсъхват.

Съхранявайте хляба и печените изделия в херметически затворени торби или контейнери при стайна температура, ако ще ги използвате в рамките на една седмица. Или във фризера за по-дълго съхранение.

Някои хора съхраняват хляба в хладилника, за да предотвратят мухъл. Но това обикновено води до по-бързо изсъхване на хляба. За да запазите текстурата на хляба непроменена, съхранявайте го при стайна температура на плот или килер. Ако сте купили повече хляб, отколкото Ви трябва в момента, сложете излишъка във фризера, а не в хладилника.

Масло

Ако сте купили няколко пакета с масло, поставете ги в хладилника. Този продукт може да се съхранява няколко дни отвън. Маслото обикновено е с 80% мазнини (което означава ниско съдържание на вода) и най-често съдържа пастьоризирано мляко. И двата фактора намаляват риска от бактериален растеж. Можете да го съхранявате в херметически затворен контейнер при стайна температура (ако е 21 градуса по Целзий или по-малко). Но това работи само ако маслото е солено. Може да се съхранява при стайна температура няколко дни. Съхранявайте несолено масло в хладилник.

Ядки

Що се отнася до съхранението на ядки, има някои противоречия. Маслото, което се съдържа в този продукт, ускорява тяхното влошаване. А ядките обикновено издържат 1-4 месеца при стайна температура. Но поставени в хладилника, те могат да издържат до една година. Неприятен факт е обаче, че ядките, съхранявани в хладилника, губят вкуса си. Те също могат да абсорбират миризми от други храни. Най-добрият вариант е да държите ядките в херметически затворен контейнер в килера. Ако искате да ги държите в хладилник, запечете ги в сух тиган преди ядене.

Домати

Охлаждането прави две неща с доматите: спира ензимния процес, който създава химичните съединения, които придават вкуса на домата, и уврежда текстурата на домата, придавайки му зърнеста, брашнеста текстура.

Те обичат топлината, а при ниски температури губят аромата си и стават кашкави. Най-добре е да ги съхранявате при малко под стайна температура или просто в проветриво помещение. Всъщност неузрелите домати могат да се поставят на перваза на прозореца, за да узреят. А узрелите домати може да държите на кухненския плот. Дори ако зеленчукът вече е презрял, това не е причина да го поставяте в хладилника. Най-доброто решение би било да направите доматена паста или сос.

Заключение: Съхранявайте неузрелите домати при стайна температура. Що се отнася до узрелите, не ги съхранявайте, яжте ги!

Пъпеши

Има храни, които не трябва да се съхраняват в хладилник преди да бъдат нарязани. Такива са пъпешите и динята. Най-доброто, което можете да направите, е да ги съхранявате на кухненския плот за най-добър вкус. Ако ги държите на стайна температура, тогава количеството антиоксиданти в тях ще бъде максимално. Въпреки това, след като нарежете пъпеша, той ще трябва да се охлади.

Авокадо

На пръв поглед е напълно логично да държите авокадото в хладилника. В крайна сметка е трудно да се разбере кога са узрели. Но истината е, че екзотичният плод узрява най-добре при стайна температура. Ако имате куп зрели авокадо, които не можете да използвате в момента, можете да ги охладите, за да удължите срока на годност с няколко дни. Но ако искате да се насладите напълно на вкуса, оставете ги да узреят на стайна температура. Прочетет статията: 12 Бързи рецепти с авокадо

Шоколад

Макар че шоколадът не трябва да се нагрява твърде много, той може да се съхранява между 18 и 21 градуса по Целзий. При условие, че е защитено от пряка слънчева светлина и плътно затворено, за да се предпази от влага. Хладилникът причинява кондензация на повърхността на шоколада, което от своя страна води до избледняване на захарта, образувайки бели петна по повърхността.

Заключение: съхранявайте шоколада при стайна температура, плътно затворен.

Лук

Лукът се съхранява най-добре на хладно (12 до 15 C), тъмно място с подходяща вентилация. Затова се продава в мрежеста торбичка, а не в найлонова торбичка. Но ако го използвате за една седмица, тогава стайна температура също не е проблем. Студът уврежда клетъчната им структура, а влагата в хладилника може да насърчи растежа на мухъл. Освен това текстурата може да стане мека и неапетитна. Пазете лука от пряка слънчева светлина. И едва когато зеленчукът е нарязан, сложете го в плик и го поставете в отделението за зеленчуци на хладилника.

Заключение: Съхранявайте ненарязания лук при стайна температура до една седмица.

Чесън

Чесънът е член на същото семейство като лука и реагира на студ по почти същия начин: вътрешността може да стане мека и мухълът може да започне да расте вътре в луковицата. Предпочита хладни и сухи места с добра вентилация. Най-добрият начин да запазите вкуса му е да го поставите в сух, хладен, но добре проветрен съд. Когато счупите глава чесън, не я поставяйте в хладилник, а използвайте всички скилидки в рамките на 10 дни, за да се насладите напълно на вкуса и свежестта.

Извод: Съхранявайте чесъна при стайна температура до една седмица.

Газирани и сокове

Неотворените бутилки със сода и пакетираните сокове могат да се съхраняват при стайна температура, като се избягват температурните промени. Напитките трябва да се поставят на тъмно място. Само когато кутията/бутилката със сок е отворена, трябва да се постави в хладилника, газираните със захар напитки могат да се оставят в стаята.

Екзотични плодове

Бананите, мангото, папаята и други южни плодове не е необходимо да се съхраняват при почти нула температури, те обичат топлината. На студено и влажно те започват да гният и да почерняват. Затова е по-добре да ги увиете в хартия и да ги приберете в килера.

Факт е, че бананите „мразят студа“. Ако някога сте ги слагали случайно в хладилника, значи сте се убедили сами. Бананите не узряват на хладно място. Ниската температура преждевременно оцветява кожата в кафяв цвят. В този случай е невъзможно да се определи дали бананите са узрели. За да са узрели и вкусни, съхранявайте ги на масата при стайна температура.

Ябълки

По навик слагате ли ябълки в хладилника? Оказва се, че това изобщо не е необходимо, особено ако планирате да ги използвате веднага. Ако ябълките трябва да се съхраняват няколко седмици, тогава е по-добре да ги съхранявате в хладилник (в този случай срокът им на годност се увеличава до 4 месеца при температура от -1 до 1,5 градуса по Целзий във влажна среда). Въпреки това, ако планирате да ги използвате в рамките на 7 дни, можете да ги оставите на масата. Вижте още: Да приготвим нещо вкусно с ябълки! 

Пипер

Съветваме Ви чушките или лютите чушки винаги да се съхраняват при стайна температура. При студено време спират да зреят. Това означава, че няма да можете да се насладите напълно на вкуса и свежестта им, ако чушките са охладени. Най-доброто, което можете да направите, е да го оставите на масата или да намерите друго сухо, добре проветриво място в кухнята.

Патладжан

Повечето хора не знаят какво да правят с патладжана, след като го купят. Това се отнася както за подготовката, така и за съхранението. Патладжаните никога не трябва да се охлаждат. Термофилните плодове се съхраняват добре при стайна температура.

Храните, които могат да се съхраняват без охлаждане Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™