Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

7 съвета за здравословно хранене

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Храни и напитки, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 732 прегледа на този пост

Как да се стремим към здравословното хранене?

Концепциите за полезно хранене обаче вече са толкова много, че човек лесно може да се обърка и да започне да се чуди кои правила да следва и кои не, тъй голяма част от тях си противоречат. В последните години идеята за здравословен начин на живот, чийто основен стълб е здравословното хранене, набира все повече последователи. Концепциите за полезно хранене обаче вече са толкова много, че човек лесно може да се обърка и да започне да се чуди кои правила да следва и кои не, тъй като голяма част от тях си противоречат. 

Според последни проучвания все повече хора страдат от затлъстяване, а броят на пациентите, за които е жизнено важно да отслабнат, за да спрат или предотвратят различни болести, нараства. Важно е да помним, че начинът, по който се храним и хранителните навици, които следваме и предаваме на следващите поколения, са от основно значение за превенция на редица заболявания.

Тъй като осъзнаваме, че съветите на специалистите по хранене са противоречиви, с тази статия ще Ви предложим някои прости, но основни правила по отношение на храната, които да превърнете в неизменна част от ежедневието си. С тях ще си осигурите по-добро здраве и ще придобиете вътрешна увереност и спокойствие, че се храните правилно.

1. Консумирайте натурални продукти

За да избегнем редовната консумация на нездравословна храна, специалистите препоръчват да подбираме продуктите в натурален вид, или поне възможно най-малко преработен. В забързаното си ежедневие все повече хора избират да се хранят практично, лесно и бързо, като всеки ден купуват бърза храна. Тя може да е изключително апетитна, но е и също толкова нездравословна. Защо?

В преработените индустриални храни има високо съдържание на сол, захар и вредни мастни киселини, а трансформацията и интензивната обработка на продуктите унищожава хранителната им стойност.

За да избегнем редовната консумация на нездравословна храна, специалистите препоръчват да подбираме продуктите в натурален вид или поне възможно най-малко преработен. 

2. Обръщайте внимание на съставките

В по-голямата част от продуктите по супермаркетите се съдържат вредни съставки като: високо съдържание захар, глюкозо-фруктозен сироп и палмово масло. За да избегнете да купувате нездравословни продукти, Ви съветваме още от днес да изключите от потреблението си хранителни продукти, които имат прекалено много съставки, такива, които включват повече от три добавки, продукти, които съдържат неестествени съставки или гореизброениете вредни компоненти.

3. Следете термичната обработка

След като изключихте от списъка си за пазаруване нездравословните продукти, е време да обърнете внимание и на здравословната обработка на храната. Тъй като кухненските уреди и прибори по време на готвене могат да оставят по продуктите токсични вещества, Ви съветваме да замените пластмасовите кутии за съхранение със стъклени, алуминиевото фолио с кухненска хартия за готвене, а по отношение на материала на Вашите тигани и тенджери – спирайте се на инокс, керамика или чугун.

4. Обърнете внимание на количеството захар, което консумирате

Специалистите по здравословно хранене съветват седмичния прием на риба и червено месо да не надвишава два пъти.

Много хора не си дават сметка колко сериозни могат да са последствията от прекалено високата, редовна консумация на захар. Препоръчителният дневен прием на захар не трябва да надхвърля 25 грама, равняващи се на шест чаени лъжички, за да избегнете здравословни състояния като: диабет тип 2, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.

Не мислете обаче, че единствената захар, която консумирате, е тази, която виждате. В много голяма част от хранителните продукти има високо съдържание добавена захар, затова наистина внимателно трябва да подбирате храните, които хапвате.

5. Консумирайте повече зеленчуци и зърнени храни за сметка на месото и рибата

Месото и рибата безспорно са полезни продукти, които са част от балансираното и разнообразно меню. Важно е обаче да внимаваме в какви количества ги консумираме. Специалистите по здравословно хранене съветват седмичният прием на риба и червено месо да не надвишава два пъти. През останалото време можем да си набавяме необходимите полезни вещества от зеленчуците и бобовите храни.

При органичните продукти, процесът на производство е далеч по-изчистен, а крайният продукт е наистина здравословен за нас.

6. Избирайте органични продукти

Наличието на пестициди в селскостопанската продукция е неблагоприятен за здравето ни фактор. За да избегнете вредните вещества, които вероятно консумирате, както и здравословните проблеми, до които могат да доведат, избирайте био продукция. При органичните продукти процесът на производство е далеч по-изчистен, а крайният продукт е наистина здравословен за нас.

7. Внимавайте с рекламите

Важно е като потребители да бъдем предпазливи и да не се предоверяваме на рекламите. Много често продукти, описвани като натурални или здравословни, всъщност не са такива. За да избегнете това да се окажете подведени, просто четете етикетите внимателно и подбирайте добре храната, която взимате за себе си и своето семейство.

7 съвета за здравословно хранене Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™