Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

13 полезни качества на кафето – 2 част

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Храни и напитки, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 1308 прегледа на този пост

Съдържание на 13 полезни качества на кафето – 2 част


В >>ПЪРВА ЧАСТ<< на статията ни се запознахме с някои изключителни ползи от пиенето на кафе. Но има и още. Вижте ги!

7. Намалява риска от болест на Паркинсон

Паркинсон също се отнася към болестите на нервната система и се среща по-рядко, отколкото болестта на Алцхаймер. Към това заболяване води умирането на мозъчни клетки, които отговарят за произвеждането на допамин. Както и при Алцхаймер-болестта, това състояние също е нелечимо. Затова профилактиката и на двете заболявания е много важна.

Кафето предпазва от болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон

Според изследванията кафето намалява съществено опасността от развитие на Паркинсон – с 32-60%. В този случай това се случва благодарение на кофеина. Ако пиете кафе без кофеин, ефектът ще е по-слаб.

Извод: при хората, които обичат кафе, е по-малък рискът от заболяване от Паркинсон.

8. Защитава черния дроб

Черният дроб е удивителен орган, който изпълнява стотици важни функции. Затова са толкова опасни чернодробните заболявания, такива като хепатит или стеатоза.

Често тези патологии водят до цироза – чернодробните клетки се заменят с увредена тъкан. Но ободряващата напитка идва на помощ и тук – съгласно данните 4 кафета на ден намаляват вероятността от цироза с 80%!

Извод: кафето помага срещу чернодробна цироза.

9. Бори се с депресията и ни прави по-щастливи

Депресията е тежко психическо заболяване, което значително понижава качеството ни на живот. Тя се среща по-често, отколкото можем да си представим – около 4.1% от населението на САЩ отговарят на критериите за клинична депресия.

Употребата на кафе предпазва от депресия и развитие на рак на черния дроб и рак на правото червоНо едно изследване, проведено в Харвардския университет през 2011 година, сочи следното: 4 чаши кафе на ден снижават вероятността от развитие на депресия при жените с 20%. Съгласно друга статистика, същото количество кафе дневно намалява рисковете от самоубийства с 53%.

Извод: кафето намалява вероятността от самоубийства и развитие на депресия.

10. Добра профилактика е за някои видове ракови заболявания

Рак – това е една от основните причини за смъртност в света. И се оказва, че кафето е добро профилактично средство против рак на черния дроб и правото черво. Ракът на черния дроб е третият по разпространеност вид рак, а на правото черво – четвъртият.

Учените потвърждават, че кафеманите са с 40% по-малко предразположени към чернодробен рак. Що се отнася до този на правото черво – 500-800 мл на ден понижават вероятността с 15%.

Извод: ракът на правото черво и на черния дроб са едни от най-често срещащите се видове рак. И черното кафе помага за тяхната профилактика.

11. Не води до болести на сърцето и намалява риска от инсулт

Смята се, че кофеинът повишава кръвното. Това е така, но има едно НО – кръвното налягане се увеличава само с 3-4 единици и този ефект се губи при регулярно пиене на кафе. В някои случаи ефектът се запазва, така че го имайте предвид, ако имате хипертония.

Пиенето на кафе предпазва от инсулт и удължава животаНай-общо казано, учените не са съгласни с това, че кафето води до сърдечни болести. Напротив, има доказателства, че намалява риска от сърдечно-съдови усложнения при жените. А някои изследвания посочват, че при любителите на кафе инсултите се срещат с 20% по-рядко.

Извод: кафето може да предизвика умерено повишаване на артериалното налягане, което с времето се понижава. При хората, които пият кафе, е понижен рискът от сърдечни и съдови патологии и от развитие на инсулт.

12. Удължава живота

Тъй като кафето намалява опасността от възникване на толкова много патологии, няма нищо чудно в това, че хората, които обичат кафе, живеят по-дълго. Резултатите на две мащабни изследвания са, че употребата на кафеени напитки в продължение на 18 години води до понижавате риска от смърт с 20% при мъжете и с 26% при жените.

Най-осезаемо този ефект се проявява при хората със захарен диабет. След 20-годишно наблюдение е доказано, че кафето намалява средно риска от смърт при диабетиците с 30%.

Извод: Фанатиците на черното кафе, въпреки битуващото мнение, живеят повече и при тях вероятността от преждевременна смърт е по-малка.

13. Снабдява ни с антиоксиданти

Кафето е вкусна ободряваща напитка, съдържаща много витамини, минерали и антиоксидантиЗа почитателите на стандартната „западна диета“ черното кафе, еспресото или американото без сметана и захар е незаменим продукт.

Това е благодарение на съдържащите се в кафето антиоксиданти. Спрямо статистиката повечето хора днес получават повече антиоксиданти от кафето, отколкото от плодовете и зеленчуците.

Ако се замислите, доброто еспресо въобще може да се окаже най-полезната напитка на света!

Извод: кафето е богато на естествени антиоксидантни вещества и е основният им източник за много хора.

И накрая…

Кафето е не само вкусна и популярна, но и много полезна напитка. Една чашка на ден ще Ви даде енергия, ще премахне излишните мазнини и ще понижи риска от редица болести като Алцхаймер или Паркинсон.

От всичко, казано до тук, изводът е: кафето, точно както и смехът, удължава живота. Така се си направете още едно кафе!

13 полезни качества на кафето – 2 част Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™