Защо да добавим консумацията на бадеми към хранителните си навици?

Бадемите са богати на хранителни вещества ядки, ценен източник на витамин Е, калций, фосфор, желязо и магнезий. Също така в бадемовите ядки се съдържа цинк, селен, мед и ниацин. В сравнение с всички други ядки, те са най-добре снабдени с хранителни вещества и полезни съставки.

Бадемите помагат и за поддържане здравината на зъбите, косата и свежия и красив вид кожата.Здравословните ползи от бадемите са многобройни. Консумацията на този вид ядки е решение за респираторни разстройства, кашлица, сърдечни заболявания, анемия, импотентност и диабет. Бадемите помагат и за поддържане здравината на зъбите, косата и свежия и красив вид кожата.

Бадемите са ядки, които могат да бъдат сладки и горчиви. Традиционно сладките бадеми са годни за консумация, докато горчивите се използват за производството на бадемовото масло – масло със специфичен вкус, което се използва за добавяне на екзотичен вкус към храната. Обикновено се консумират в суров вид, но много хора ги добавят като съставка към салати, гарнитури и други ястия. Бадемовото мляко пък е вкусна напитка и алтернатива на по-малко хранителното краве мляко.

Пълнее ли се от бадемите?

В една чаша бадеми има 529 калории, което представлява около 25% от препоръчителния дневен прием на калории. В същото количество има само 5 грама въглехидрати, което представлява само 2% от дневния прием на въглехидрати, което, според мнозина, е нещо хубаво, тъй като не се добавят излишни въглехидрати към дневното меню.
Бадемите съдържат високо съдържание на мазнини. Повече от 50% от тези мазнини обаче са под формата на мононенаситени мазнини, които се категоризират като мазнини – полезни за здравето. Те обаче съдържат и известно количество "лоши" мазнини, затова е важно да не прекалявате с консумацията на бадемовите ядки.

Какво представлява бадемът?

Бадемите, въпреки че са класифицирани като ядки от повечето хора, всъщност представляват семената от плодовете на бадема. Това частично обяснява защо в тези ядки има толкова много хранителни вещества и минерали – те са основните хранителни вещества, необходими за растежа на ново растение, ако семената достигнат земята.

Можете ли да ядете сурови бадеми?

Дори е препоръчително бадемите да се консумират в суров вид, за да се извлекат всички здравословни ползи от тази вкусна ядка, или както вече уточнихме – семе. Много хора предпочитат да изпичат бадемите преди консумация, което води до по-хубав вкус, но пък унищожава някои от естествените масла на ядката.

Ползи за здравето от консумацията на бадеми:

Известно е, че бадемите имат лечебни свойства, което, в съчетание с добрия вкус, е основната причина толкова много хора проактивно да ги добавят към диетата си. А ето ги и някои от най-известните изследвани и доказани ползи от бадемите:

Бадемите са източник на много хранителни вещества, които спомагат и за развитието и здравето на човешкия мозък.1. Полезни са за мозъка

Бадемите са източник на много хранителни вещества, които спомагат и за развитието и здравето на човешкия мозък. Те са свързани с по-високото интелектуално равнище и отдавна се считат за основен хранителен продукт при отглеждане на деца. Бадемовите ядки съдържат две жизненоважни мозъчни хранителни вещества – рибофлавин и L-карнитин, за които е известно, че повишават мозъчната активност, което води до образуване на нови невронни пътища и намален риск от болестта на Алцхаймер. Проучванията сочат, че добавянето на сурови бадеми и бадемово мляко към хранителния режим подпомага функционирането на нервната система.

Хранителните вещества от бадемовите ядки се усвояват най-добре от организма, когато се консумират сутрин на гладно. Това е и причината много майки да дават на децата си бадеми след събуждане, преди закуска. Добре е бадемите да са предварително накиснати във вода през нощта, а 2-3 ядки са напълно достатъчни.

2. Регулират холестерола

Редовната консумация на бадемови ядки спомага за повишаване нивото на липопротеините с висока плътност и намалява нивото на липопротеините с ниска плътност. Този баланс е от жизненоважно значение за поддържане на здравословното ниво на холестерола и намаляването на лошия холестерол.

Бадемите са фантастичен източник на различни витамини и минерали, а фосфорът оказва значително влияние върху здравината и издръжливостта на костите и зъбите3. Подпомагат здравето на костите

Бадемите са фантастичен източник на различни витамини и минерали, а фосфорът определено е сред тях. Фосфорът оказва значително влияние върху здравината и издръжливостта на костите и зъбите, като същевременно предотвратява появата на свързани с напредването на възрастта заболявания като остеопороза.

4. Полезни са за сърцето

Мононенаситените мазнини, протеините и калият, които се съдържат в бадемите, са инструмент за поддържане здравето на сърцето. Витамин Е е ефективен антиоксидант, а също така намалява риска от сърдечни заболявания. Наличието на магнезий в бадемите пък може да помогне за предотвратяване на инфаркт. Високото съдържание на фолиева киселина, от друга страна, подпомага редуцуране нивото на хомоцистеин – веществото, основен виновник за натрупване на мастни плаки в артериите. Освен това флавоноидите в кожата на бадемите се комбинират с витамин Е, като така образуват мощен щит срещу увреждане на стените на артериите. Изследванията показват, че краткосрочната диета, обогатена с бадеми, подобрява съдовата функция при асимптоматични здрави мъже на възраст между 20 и 70 години.

5. Подсилва имунната система

Човешкото тяло има много компоненти, допринасящи за цялостното здраве, включително алкалността на системите. Бадемите са чудесен източник на алкални вещества, което благоприятства подсилването на имунната система. Бадемовите ядки имат свойството да намират вредните свободни радикали в организма и да ги елиминират.

Предимствата на бадемите, по отношение на здравето на кожата, са добре известни, а бадемово масло често се препоръчва за мазане кожата на новородени бебета.6. Грижат се за кожата

Предимствата на бадемите, по отношение на здравето на кожата, са добре известни, а бадемово масло често се препоръчва за мазане кожата на новородени бебета. Бадемовото мляко също се добавя към някои сапуни. Освен това бадемите имат утвърдена репутация за подобряване на тена на кожата.

7. Противовъзпалително действие

Много хора смятат, че думата "мазнини" означава нещо вредно, но всъщност някои мастни киселини са от съществено значение и могат да бъдат много полезни за здравето. Тялото не може да създаде свои собствени мастни киселини, затова трябва да ги получим от хранителни източници. Бадемите съдържат две много важни за организма мастни киселини – линолова и линоленова. Тези мастни киселини имат противовъзпалетелно действие.

8. Регулират кръвното налягане

Калият и ниските нива на натрий, съдържащи се в бадемите, помагат да се регулира кръвното налягане. Балансираният прием на витамини и минерали е от съществено значение за здравето на организма, а ако някои елементи са системно пренебрегвани, цялото тяло може да бъде засегнато, а като резултат това ни кара да изпитваме тревожност, цялостен стрес и неизбежно – повишено кръвно налягане.

9. Бадемите са източник на енергия

Наличието на манган, мед и рибофлавин в бадемовите ядки подпомага производството на енергия и ускорява метаболизма. Ако сте на път, една шепа бадеми може да Ви стигне за през деня, без да Ви натоварва с излишни калории или мазнини.

10. Превенция срещу рак

Бадемите подобряват движението на храната през дебелото черво, като по този начин предотвратяват натрупването и последващия рак на дебелото черво. Съществуват обширни проучвания за връзката между диетите с висок прием на фибри и намаления риск от рак на дебелото черво.

11. Превенция срещу диабет

Бадемите също спомагат за намаляване на реакционното покачване на нивата на глюкозата и инсулина след хранене. Този вид ядки помагат да се регулира абсорбцията и обработката на глюкозата, което прави целия процес много по-гладък и впоследствие по-безопасен.

Тъй като бадемите съдържат фолиева киселина, която помага да се намали честотата на вродени дефекти при новородените, този вид ядки са особено препоръчителни за бременни жени.12. Полезни са при бременност

Тъй като бадемите съдържат фолиева киселина, която помага да се намали честотата на вродени дефекти при новородените, този вид ядки са особено препоръчителни за бременни жени. Бадемите стимулират и растежа на здрави клетки и образуването на тъкани. Дефекти на невралната тръба са състояния, при които нервната тръба е недоразвита или частично липсва в плода. Лекарите редовно предписват добавки от фолиева киселина на бременни жени, за да осигурят правилното развитие на тръбата, а бадемите имат достатъчно фолиева киселина, за да поддържат майките и техните бебета здрави.

13. Загуба на тегло

Мононенаситената мазнина, съдържаща се в бадемите, задоволява апетита и предотвратява прекомерното хранене, затова бадемовите продукти са препоръчителни, когато искате да отслабнете. Диетичното влакно в бадемите също допринася за усещането за ситост, въпреки че сте изяли само малко количество ядки. Изследванията доказват, че богатата на бадеми диета е полезна за хора с наднормено тегло, които се борят с излишните килограми.