През зимата е важно храната, която приемаме, да допринася за попълването и запазването на енергията, насища тялото ни с всички необходими хранителни вещества и ни затопля отвътре. Това трябва да са храни, предимно наситени с хранителни вещества, с вискозна консистенция, термично обработени.

В наши дни можем спокойно да отидем до хранителния магазин и купим каквото си поискаме, когато си поискаме. Това удобство може да направи храненето ни много монотонно, напълно извън сезона и предизвикателство за нашия микробиом и циркадните ритми.

Чревният имунитет съставлява 70% от имунната Ви система. Той е свързан с устойчиви сезонни микроби, които населяват човешкия микробиом в определени периоди от годината. А те от своя страна зависят от продуктите, които консумираме всеки ден.

Кои са най-добрите храни за ядене през зимата?

Зимата е времето за настинки и грип и за да избегнете всички "изкушения“ на това време на годината, трябва не само да се обличате според времето, но и да ядете определени храни, за да осигурите на организма витамини. Не напразно през всеки сезон на годината растат различни зеленчуци и плодове, защото е толкова важно да включите в диетата си точно тези храни, от които тялото се нуждае най-много през определен сезон.

През зимата е важно да се поддържа енергия отвътре!

Сезонната храна съдържа витамини, минерали и други хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае особено по това време на годината. Например през зимата ни липсва витамин D поради факта, че прекарваме повече време на закрито и малко на слънце.

Гъби

Гъбите ще бъдат допълнителен източник на този витамин, особено за вегани и вегетарианци, през зимните месеци. Но гъбите не трябва да се ценят само заради съдържанието на витамин D. Една порция гъби шийтаке значително ще подобри имунитета, благодарение на високото съдържание на витамини от група В, витамин D, селен, ниацин и 7 от 8-те незаменими аминокиселини. Това може да бъде изключително полезно през зимата, когато имунната ни система често е под натиск от всякакви вирусни инфекции.

Цитруси

Сокът на грейпфрут съдържа голямо количество витамини А, С, В1, В2 и мощен комплекс от минерали.През зимата също се нуждаем от допълнително витамин С, за да подсилим тялото си и да предотвратим появата на настинки и болести. Консумирането на цитрусови плодове като портокали, лимони, лайм и грейпфрути носи със себе си големи дози витамин С, един от най-добрите защитници на природата срещу многото бактерии и вируси, които дебнат през най-студените месеци.

Грейпфрут

Сокът на грейпфрут съдържа голямо количество витамини А, С, В1, В2 и мощен комплекс от минерали. Всичко това го прави полезен при хипертония, за подобряване на черния дроб и нормализиране на нивата на холестерола. Подобрява апетита, укрепва имунната система, има противовъзпалително и противогъбично действие, подобрява кръвообращението, здравето на сърцето и метаболизма. Нещо ново, което да пробвате: поръсете половинките на розовия грейпфрут с канела и кафява захар и хапнете за закуска.

Зимни зеленчуци

В студа изгаряме повече калории, така че жадуваме за по-сърдечни и топли храни като супи и яхнии. Летните храни – горски плодове, царевица и домати – не трябва да са в менюто Ви в големи количества, както през лятото. Вместо това вземете за основа картофи, моркови, чесън, лук и други кореноплодни зеленчуци, които есента ни дава. Те са богати на фибри и въглехидрати, за да се чувствате сити през дългите зимни месеци!

Тиква или тиквички?

Направете своя избор, защото и двете са зимни суперхрани. Те са с високо съдържание на фибри, магнезий, бета-каротин и витамини С и В6 и ще помогнат за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола. Приготвят се много лесно: просто нарежете на кубчета, подправете и запечете във фурната за ароматна гарнитура или използвайте пържени зеленчуци като основа за мека супа-пюре с аромат на индийско орехче и канела.

Благодарение на доста дебелата си кора, сладката тиква запазва витамините за дълго време. Тя е богата на витамин С и витамин В. Освен това тиквата съдържа здравословни диетични фибри, които влияят благоприятно на функционирането на стомашно-чревния тракт, подобрявайки работата му. Това е особено важно през зимата, тъй като много хора страдат от лошо храносмилане от ограничената консумация на плодове и зеленчуци. Противопоказание за употребата на тиква е само индивидуалната непоносимост.

Ябълки

Есента ни носи най-голямата реколта от ябълки - плодове, богати на фибри и пектин, полезни са за храносмилателната система и имат защитно действие срещу кожни и сърдечно-съдови заболявания. Те също така съдържат витамини A, E, B6, C и K. Ябълките са задължителни в списъка Ви със задължителни продукти за зимата.

Райска ябълка

Този оранжев плод е като светло място за сивите зимни дни. Добър източник на фибри и витамин С, Райската ябълка ни помага да се преборим с многобройните настинки през този сезон, да нормализираме функцията на червата и да подобрим състоянието на кожата. Райска ябълка има страхотен вкус с канела - този плод може да бъде включен в зимните печива. Можете също да нарежете узрялата райска ябълка на филийки и да добавите към салатата, а може и да сварите, да ги пасирате и да направите плодов сос.

Цвекло

Зимата е времето за кореноплодни култури. Сладкият, дълбок вкус на цвеклото и богатият му рубинен цвят ще украсят всяко ястие с външния си вид. Цвеклото съдържа специални антиоксиданти, които помагат в борбата с рака, както и високи количества калий и фолиева киселина, които влияят благоприятно на сърдечно-съдовата система. Опитайте леко да запечете цвекло с моркови, след това да го задушите с леща и да подправите с къри и билки за вегетарианско ястие.

Кисело зеле

Тъй като зелето е добър източник на естествен витамин С и именно по време на ферментацията концентрацията му в продукта се увеличава. А богатият на млечна киселина зелев сок през зимата може да подкрепи имунитета, да облекчи възникналото възпалено гърло и да намали възпалението.

Лук

Лук - звездата на зимата! В супи, салати, зеленчукови ястия - лукът ни радва през целия сезон със своя вкус и аромат, както и с ниското си калорично съдържание, високото съдържание на витамин С и фибри. А маслата, съдържащи се в лука, помагат за понижаване на лошия холестерол и повишаване на добрия холестерол. Между другото, запознати ли сте с метода за приготвяне на карамелизиран лук? В тази форма лукът просто ще украси обичайната супа и топла салата с нови цветове, а също така ще бъде подходящ в пълнежа за пайове и пица.

Ряпа

Последната реколта от ряпа се събира късна есен, така че в началото на зимата тя е напълно свежа и пълна с витамини. Съдържанието на витамин С в ряпата е по-високо, отколкото в признатия лидер - бялото зеле. Варената ряпа е средство за повишаване на имунитета. Витамините от група В, каротин, желязо, калий, магнезий, калций и сяра, съдържащи се в този кореноплоден зеленчук, Ви позволяват да се храните без витаминен дефицит през периода на дефицит на витамини, когато няма толкова много сезонни храни.

Нар

Нарът е един от най-популярните плодове през зимния сезон, истински антиоксидант. Нарът е един от най-популярните плодове през зимния сезон, истински антиоксидант. Помага за укрепване на имунната система и предпазва организма от различни заболявания. Има защитен ефект срещу рак и сърдечно-съдови заболявания. Поради тази причина определено трябва да добавите малко нар към ежедневната си диета.

Знаете ли, че нарът е един от най-старите плодове в света? Проучванията показват, че полезните вещества в нара могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, инсулт и високо кръвно налягане, а редовното пиене на сок от нар може да изчисти холестеролните плаки от артериите. Семената от нар са ярко допълнение към неутралните млечни продукти и зърнената закуска. Също така, нарът ще изглежда страхотно в салата или в домашен шоколад.

Подправки

Зимата е сезонът на подправките. Кой не обича миризмата на кардамон в топъл чай, карамфил в отвари, канела в бисквитки, черен пипер и дафинови листа в супи. Добавянето на карамфил към Вашата диета през зимата ще помогне за предотвратяване на зимни проблеми като болки в ставите и кашлица. Канелата ще облекчи настинките и техните симптоми, като затопля тялото. Богат на антиоксиданти, кардамонът също помага в борбата с болестите. Наличието на витамин С в черния пипер му позволява да действа като естествен лек при настинка и кашлица.

Орехи

Това са храни, богати на протеини, богати са и на растителни мазнини. Ядките са богати на витамин В, който е от съществено значение за поддържането на нервната система. През зимата това е особено важно, тъй като поради липсата на ултравиолетова светлина изпитваме спад в настроението, тъй като слънчевата светлина влияе върху производството на хормони на щастието.

Една шепа ядки е достатъчна, за да получи тялото ни витамини и енергия и тази енергия се съхранява за дълго време. Важно е да ядете ядки не като основно хранене, а като допълнение към основното си хранене, тъй като те могат да причинят подуване на корема. Тъй като ядките са доста тежък мастен продукт, препоръчително е да ги ядете сутрин и да ги избягвате следобед.

Кисело мляко

Домашните кисели млека от закваска или магазинни кисели млека, които са само на 3-5 дни, съдържат полезна бактерия, която спомага за поддържането на здрава чревна микрофлора. Здравата чревна микрофлора от своя страна има способността да синтезира витамини, които идват отвън. Често през зимата микрофлората на червата ни страда от повишена консумация на хлебни изделия, интересът към които се увеличава през студения сезон. Поради това гъбичната флора от дрожди расте в червата, което се отразява негативно на здравето ни. Яденето на кисело мляко помага за неутрализиране на негативните ефекти от неправилното хранене върху тялото ни.

Макаронени изделия и продукти от твърда пшеница

Пълнозърнестият хляб е особено актуален през зимата. Тялото ни се стреми да се стопли и хлябът се справя с това. Въпреки че по калорично съдържание пълнозърнестият хляб не отстъпва на обикновения хляб, неговата хранителна стойност е много по-висока. Той съдържа бавни въглехидрати и използва натрошени зърна за приготвянето на този хляб, така че отнема повече време за усвояване и осигурява повече енергия. Освен това пълнозърнестият хляб задържа повече витамини (особено витамини от група В).

Растително масло

Този продукт загрява добре тялото, съдържа много полезни вещества. Най-добре е да използвате ленено, тиквено, ядково масло, като ги добавяте към зърнени храни, супи, салати. Например, лененото масло съдържа омега-3 мастни киселини. Но обикновеното слънчогледово масло няма такава хранителна стойност.

Зеленолистни зеленчуци.

Спанак, рукола, магданоз, копър, зелен лук, целина съдържат витамин С, желязо, цинк. Всички тези вещества са необходими за поддържане на умствена бдителност, добро кръвно състояние. Важно е да добавяте зеленчуци сурови към всяко хранене.

Сушени и замразени горски плодове и плодове.

Всичко, което сте успели да изсушите и замразите през топлия сезон (червени боровинки, шипки, боровинки, малини, калина), трябва да се яде през зимата, защото дори в тази форма плодовете и плодовете не губят витамини. Плодовете могат да бъдат включени в ежедневната диета, като се добавят към кисело мляко, каша, чай.

Сега нашите супермаркети са отрупани със замразени плодове и сушени плодове за всеки вкус, а преди всяка домакиня се опитваше да се запаси с колкото се може повече сушени плодове за зимата, за да приготви витаминни компоти и да закуси с такива "сладки“. В процеса на сушене витамините на горските плодове се превръщат в по-концентрирана форма, придавайки на сушените плодове специални ползи. В тях има и много минерали – калий, мед, желязо, които са ни необходими за доброто функциониране на сърцето, както и плодови киселини и пектини, които нормализират храносмилането. Единственият недостатък може би може да се нарече фактът, че в сравнение с пресните плодове, сушените плодове съдържат значително по-малко витамин С.

Пчелен мед

​Би било погрешно от наша страна да не включим меда, концентриран натурален еликсир за здраве, в нашия списък с най-добрите зимни храни. Би било погрешно от наша страна да не включим меда, концентриран натурален еликсир за здраве, в нашия списък с най-добрите зимни храни. Само една лъжица мед ще намали кашлицата и ще даде възможност на детето да спи спокойно. Медът има изразени бактерицидни свойства и ще омекоти възпалената лигавица. Медът действа най-добре, когато се комбинира с лимон под формата на топла напитка, като помага за понижаване на температурата, активира имунната система и повишава защитните сили на организма.

Сезонното хранене Ви осигурява дневна доза витамини в най-чистата им форма.

Правилния хранителен режим през зимата отговаря на нуждите на нашето тяло и поставя нашето физическо благополучие на преден план. Когато получим това, от което се нуждаем, се чувстваме 100% здрави и пълни с енергия. Бъдете здрави!