Нахутът е представител на семейство бобови. Той се отглежда в страните от Близкия Изток. За разлика от други консервирани продукти, този съхранява почти всичките си свойства след консервация и остава отличен източник на белтъчини, въглехидрати и фибри.

Нахутът е универсален продукт. Той е основен компонент на много източни и индийски блюда, сред които къри, хумус и фалафел. Добре се съчетава с други продукти, благодарение на което се добавя в супи, салати, сосове. Той е богат на белтъчини и е отличен заместител на месото във вегетарианска диета.

Освен витамини (В9, В1, В6, К, В5) и минерали (манган, мед, фосфор, желязо, магнезий, калий), растението съдържа фибри и антиоксиданти. Сред тях са флавоноидите кверцетин, каемпферол и мирицетин. В състава му присъстват фенолни киселини: ферулова, хлорогенова, кафеена и ванилова.

Полезни свойства

За мускулите и костите

Манганът в състава на растението дава енергия на клетките и се бори със свободните радикали.

Тази култура поддържа здравината на костите. Калцият и фосфорът са необходими за правилната костна минерализация, а витамин К подобрява усвояването на калций. Протеините в състава на нахута помагат за нарастване на мускулната маса и подобряват клетъчното здраве.

За сърцето и съдовете

Бобовете са богати на фибри, които са нужни при диабет. С тяхна помощ хората с диабет 1 тип намаляват нивото на глюкоза в кръвта си. При болните от диабет 2 тип по-високата употреба на фибри нормализира равнището на захар, липиди и инсулин. Освен това продуктът има нисък гликемичен индекс, който защитава от колебанията на захар в кръвта след употреба на храна.

Нахутът съдържа магнезий и калий. Тези минерали понижават кръвното налягане и защитават от сърдечно-съдови заболявания. Фибрите в състава му намаляват равнището на триглицериди и "лош“ холестерол, което също е полезно за сърцето.

За очите

Растението подобрява очното здраве – предотвратява развитието на катаракта и макулна дегенерация благодарение на цинка и витамин А в състава му.

За стомашно-чревния тракт

Нахутът съдържа магнезий и калий.

Много полезни свойства на нахута са свързани със съдържанието на фибри, които подобряват работата на храносмилателната система. Те повишават чувството за ситост и понижават апетита, намалявайки общата употреба на калории, избавят от риска от затлъстяване и помагат за редуциране на телесната маса.

Още едно предимство на нахута е увеличаването на количеството полезни бактерии в червата и предотвратяването на растежа на вредни. Това понижава вероятността от развитие на синдром на раздразненото черво и рак на дебелото черво. Той помага за справяне със запек и чревни разстройства.

За половата система

Бобовете намаляват общите симптоми на ПМС при жените. При мъжете те могат да заменят някои лекарствени средства за увеличаване на потентността и да избавят от хормонални проблеми, които водят до загуба на мъжката сила.

За кожата и косата

Манганът в състава на растението дава енергия на клетките и се бори със свободните радикали, които предизвикват бръчки. Витамините от група В служат като гориво за клетките, като правят кожата по-мека и еластична. Изобилието на белтъчини предотвратява окапването на косата и я укрепва. Цинкът в нахута предотвратява изтъняване на косата и избавя от пърхот.

За имунитета

Тази култура помага на чернодробните ензими да работят правилно и да извеждат от организма съединенията, предизвикващи рак. Това се случва благодарение на селена. Освен това той предотвратява възпалението и намалява скоростта на растеж на тумори. Нахутът съдържа витамин В9, който помага за предотвратяване на образуването на ракови клети от мутациите в ДНК. Сапонините и фитохимичните вещества предотвратяват размножаването и разпространението на ракови клетки в организма.

При бременност

Бобовете съдържат витамини от група В, фибри, белтъчини, желязо и калций, които са важни по време на бременност. Те обезпечават здравото развитие на плода. Витамин В9 от състава му намалява риска от дефекти на невралната тръба и ниско тегло при раждане. Недостатъчното количество на витамина може да подложи детето на риск от инфекции и заболявания на по-късен етап от живота.

Вреда

Нахутът съдържа олигозахариди – сложни захари, които организмът не може да смели. Това може да предизвика чревни газове и дискомфорт. Продуктът трябва да се употребява в умерени количества при прием на бета-блокери, които повишават нивото на калий в кръвта. Високото ниво на калий в организма може да представлява сериозен риск за хората с бъбречни заболявания.

Лечебни свойства

  • Нахутът съдържа витамин В9, който помага за предотвратяване на образуването на ракови клети от мутациите в ДНК.Нахутът е хранителен продукт, който, за разлика от останалите представители на семейство бобови, се счита за по-лесно усвояем. Той е полезен за хората, страдащи от метеоризъм, след употреба на варива.
  • Растението е богато на нишестени въглехидрати и е полезно за хората с диабет. То не повишава нивото на глюкоза в организма, тъй като има нисък гликемичен индекс.
  • Бобовете съдържат както разтворими, така и неразтворими фибри. Те понижават нивото на общия холестерол, а също така предотвратяват запек и други разстройства на стомашно-чревния тракт.
  • Голямото количество магнезий в състава му е полезно за сърдечно-съдовата система. Дефицитът на елемента може да увеличи риска от сърдечни пристъпи.

Съвети при избора на нахут

Сушеният нахут е разфасован в херметични опаковки или се продава насипно. Добрите бобове са цели и не са напукани, нямат признаци на влага или увреждания от насекоми, чисти са и еднородни на цвят.

Как да го съхраняваме?

Сушеният нахут може да се съхранява в херметичен съд на прохладно, сухо и тъмно място до 12 месеца. Консервираният нахут се съхранява на стайна температура. Приготвените ястия се слагат в затворен съд и се консумират не повече от три дни.

Редовното включване на нахута в храненето поддържа здравето и понижава риска от развитие на хронични заболявания като болести на сърцето и рак. Той може да се добавя в различни блюда и е отлична алтернатива на месото за вегетарианците.