Обърнете внимание на хранителния си режим и включете в него такива храни, които разреждат кръвта. Често недохранването води до повишен вискозитет. Преразглеждането на диетата дава възможност за своевременно елиминиране на потенциално вредни храни и предотвратяване на критично състояние на кръвта. Ето защо на хората с такъв проблем се препоръчва систематично да ядат храни, разреждащи кръвта. Кои са те, ще разберем в тази статия:

1. Зехтин

Зехтинът съдържа максимално количество антиоксиданти. Редовната употреба на зехтин може да разреди кръвта и предотврати появата на тромбоцити. Нерафинираният продукт от първото пресоване има максимална полза за тялото Ви.

2. Ананас

Този вкусен тропически плод съдържа единствен по рода си ензим, които успява да разгради протеинитебромелаин. Изключително ефективен при сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане. Различни изследвания доказват, че бромелаинът разрежда кръвта, може да разгражда и намалява образуването на съсиреците. Бромелаинът в ананаса има и противовъзпалителни свойства и за да се възползвате максимално от неговите ползи, включвайте го често във Вашето меню.

3. Морски водорасли

Продуктът съдържа максимално количество йод и е естествен антикоагулант. Морските водорасли, които разреждат кръвта, също понижават кръвното налягане и тонизират кръвоносните съдове. Ядат се сурови, често в пресни салати.

Храните, които съдържат йод, са много полезни за кръвта. Те действат като намаляват вискозитета на кръвта и повишават съдовия тонус. Така че включете в хранителния си режим всички морски дарове.

4. Ленено масло

Лененото масло съдържа голямо количество витамин Е, както и антиоксиданти, които имат положителен ефект върху общото състояние на организма.Подпомага укрепването на кръвоносните съдове, като гарантира тяхната еластичност и проходимост. Лененото масло съдържа голямо количество витамин Е, както и антиоксиданти, които имат положителен ефект върху общото състояние на организма.

5. Чесън и лук

Чесънът е най-добрият приятел на лука и основният враг на много болести. Често го ядем през зимата, за да предотвратим настинки, но дори не подозираме, че също така разрежда кръвните съсиреци.

Има антимикробни и антибактериални свойства. В допълнение към доказаната му способност да разрежда кръвта, популярността му като хранителна добавка се дължи на положителните му ефекти върху сърдечно-съдовата система, включително намаляване на високото кръвно налягане. Често се използва като подправка за топли и студени ястия. Въпреки това, най-добре е да се яде суров или леко изпечен като други зеленчуци. Необходимо е да смачкате чесъна с плосък нож, за да "освободите“ полезните съединения. Това е най-добрият начин да се възползвате от всички ползи на чесъна. Другият вариант е да ядете сурови скилидки или да ги изпечете бързо във фурната.

Лукът е трудно да се хапва във суров вид, но той има не по-малко полезни свойства от чесъна. Основното е, че той "ускорява" групи червени кръвни клетки, наречени кръвни съсиреци.

6. Вода

Чаша топла вода се абсорбира бързо и е ефективна за разреждане на кръвта. Недостатъчният прием на вода често води до сгъстяване на кръвта. Сладките напитки като чай, кафе или компот не заменят чистата вода.

Първо и най-важно – пийте повече вода, удебеляването на кръвния поток често се свързва с дехидратация. Опитайте се да пиете 2-2,5 литра чиста вода дневно. Ако пиете много кафе или чай - увеличете количеството вода, напитките с кофеин допринасят за образуването на дефицит на течности в организма.

Ако не осигурите на организма си достатъчно вода, може да се дехидратирате, което води до сгъстяване на кръвта, увеличавайки риска от кръвен съсирек. За да знаете дали сте на прав път, можете да тествате урината си – ако е бледожълта или бистра, това значи, че си набавяте достатъчно вода, но ако с кехлибарен или по-тъмен цвят, тогава трябва да увеличите дневния си прием на вода.

Джинджифил - мощен противовъзпалителен агент, който също влияе върху разреждането на кръвта. 7. Джинджифил

Коренът от джинджифил е универсален лек. Той помага при настинка и облекчава излишните килограми и дори разрежда кръвта в допълнение. Джинджифилът се съчетава най-добре с горещ чай, особено през зимата.

Мощен противовъзпалителен агент, който също влияе върху разреждането на кръвта. Съставът съдържа естествена киселина - салицилат (действието може да се сравни с аспирина). Според проучвания употребата на 5 г джинджифил в продължение на 7 дни намалява съсирването на кръвта наполовина. Използва се като подправка за печене, чай или дресинг, консумира се прясно или сушено.

Един от най-ефективните за поддържане на сърдечно-съдовото здраве е джинджифилът. Коренът му съдържа големи количества джингерол и полиненаситени мастни киселини. Джинджифилът не само помага за прочистване на кръвоносните съдове и разреждане на кръвта, но и има комплексно укрепващо действие върху цялото тяло.

8. Чай от лайка

Храните за разреждане на кръвта могат да бъдат прости и достъпни като лайката. Намалява активността на тромбоцитите, което се отразява на качеството на кръвта. Лайката може да се запари чиста или да се комбинира с други билки. Хората, които използват фармацевтични разредители на кръвта, трябва да внимават с този продукт, за да не получат прекомерен ефект.

9. Червено вино

Разредителите на кръвта включват и червеното вино, a канелата съдържа кумарин, фармацевтична съставка, която намалява образуването на кръвни съсиреци Разредителите на кръвта включват и червеното вино. Кожата му съдържа полифеноли, които са естествени антиоксиданти. Те не позволяват на тромбоцитите да се обединяват помежду си, предотвратявайки тромбоза. С умерена консумация на напитката можете да предпазите тялото от този проблем.

10. Канела

Канелата съдържа кумарин, фармацевтична съставка, която намалява образуването на кръвни съсиреци и се използва като антимикробен агент. Може да се добавя към готови ястия или преди термична обработка за подобряване на аромата и вкуса.

Разредителите на кръвта са част от ежедневната диета на много хора. Въпреки това, с постоянната употреба на лекарства със специално предназначение, е необходимо да регулирате диетата си.

11. Малини

В състава на малините влиза същото вещество като аспирина, който често хората приемат за намаляване на вискозитета на кръвта. Но аспиринът не влияе добре на стомаха и лигавиците, докато малините нямат такива странични ефекти. Затова следващия път като си купувате плодове, не забравяйте малините или опитайте със сладко от малини. В народната медицина е известна и отвара от листа на малина и касис.

12. Мазна риба

Мазната риба е страхотен източник на здравословни мазнини и борец срещу атеросклеротични плаки.

Мазната риба е хранилище на хранителни вещества за здравето на сърцето и цялото тяло. Редовната консумация на риба предпазва от заболявания на сърдечно-съдовата система, разрежда кръвта, укрепва имунната система и забавя процеса на стареене.

13. Домати

​Доматите съдържат ликопен, който може да нормализира нивата на холестерола и рутин, който подсилва стените на кръвоносните съдове.Доматите съдържат ликопен, който може да нормализира нивата на холестерола и рутин, който подсилва стените на кръвоносните съдове.

Доматите са богати на витамин С и салицилати, които също могат да предотвратяват появата на кръвни съсиреци, разреждат кръвта и предотвратяват натрупването на вреден холестерол в съдовете. Дори лекарите препоръчват да се ядат четири пресни домата на ден. Но хората с висока киселинност трябва да бъдат внимателни.

14. Райска ябълка

Този плод съдържа много антиоксиданти и флавоноиди, благодарение на които Райската ябълка може да разрежда кръвта, намалява риска от образуването на кръвни съсиреци, укрепва кръвоносните съдове и балансира нивата на холестерола в кръвта.

15. Червено зеле

Всяко зеле е полезно, включително и киселото зеле, но червеното зеле се различава по това, че съдържа много витамини С и от В групата, както и калий. Той действа благоприятно върху кръвоносните съдове. Следователно зелето предотвратява образуването на кръвни съсиреци, подобрява метаболизма и качеството на кръвта.

16. Боровинки

Това зрънце е истинска суперхрана. Боровинките са близо до върха в списъка на ORAC (международна класификация, която измерва антиоксидантната стойност на храните). Антиоксидантите укрепват тялото и предпазват клетките от увреждане на свободните радикали. А витамините А, С и растителните съединения, наречени кумарини предотвратяват образуването на кръвни съсиреци и разреждат кръвта.

Няма начин да не сте чували за чудодейните свойства на Боровинките по отношение на възстановяването на зрението.