Зелените суперхрани – защо са толкова полезни за човека?

Суперхраните са много полезни при хронични заболявания и други сериозни болестиОт известно време е прието продуктите да се делят на обикновени и суперхрани. Доскоро си нямахме и на представа какво е чия, годжи, амарант, спирулина или хлорела. А днес от тези плодове, семена, водорасли и корени приготвят първо, второ, салати, десерти и компоти. Научно и официално суперхрани като понятие не съществува, затова и на опаковките няма да видите такъв етикет, поне не и в Евросъюза. Но ако говорим за широкия смисъл на тази дума, суперхраните са много полезни храни с висока хранителна ценност. Смята се (и дори е частично научно обосновано), че ежедневната употреба на суперхрани съществено понижава риска от хронични заболявания и може да предпазни от много болести. На Вашето внимание ще представим едни от най-известните и полезни зелени суперхрани в света.

Хлорела – истинско чудо!

Хлорела е уникално растение на около 2 милиона години. Това водорасло съдържа около 50% белтък, много витамини от група В (по съдържание на пантотенова киселина нито един друг натурален източник не може да се мери с хлорелата), магнезий и други минерални вещества. Това е едно от най-добрите средства за детоксикация.

Хлорела е богата на минерали и витамини суперхрана, която регулира хормоналния баланс и укрепва здраветоХлорела е удивително водорасло, което няма аналог. Безспорно можем да я наречем едно от най-големите чудеса на света, а откритието и смело можем да отнесем към най-великите постижения в научния свят. Доскоро това водорасло е било интересно само за специалистите, но днес то е един от най-популярните представители на растителния свят.

Хлорела е активен продуцент на белтъчини, въглехидрати, липиди, витамини, като обикновено в сухата биомаса на хлорелата присъстват 40-55% белтък, 35% въглехидрати, 5-10% липиди и до 10% минерални вещества. Белтъкът на хлорела е с високо съдържание на провитамин А, витамините В1 и В2, С, К, РР и Е. Има също много пантотенова киселина, фолиева киселина, биотин и левковорин, а също и витамин Д и В12.

Микро и макроелементите, които присъстват в състава на това водорасло, са: калций, фосфор, магнезий, калий, мед, желязо, сяра, цинк, кобалт, манган, цирконий, рубидий и други. Клетките на хлорела са богати на мед.

Около 80% от всички мастни киселини в хлорела са ненаситени и имат много висока биологична активност. Помагат за регулирането на хормоните и почти всички физиологични процеси. Водораслото съдържа много видове полиненаситени киселини, които са незаменими за човешкия организъм.

Спирулина – богинята на водораслите

Регулярната употреба на спирулина неизменно носи със себе си прилив на сили и енергия, а стресът, повишените физически натоварвания и болестите минават много по-лесно и бързо от обичайното. Водораслото е абсолютно безопасно. То стимулира всички жизненоважни процеси в организма, укрепва имунитета и повишава доброто настроение. Много необходима суперхрана е за бременните и кърмещите жени.

Спирулина е суперхрана, която укрепва имунитета и повишава хемоглобинаОсобено се препоръчва на вегетарианците, веганите и тези, които консумират само сурова храна и водят активен начин на живот или на онези, които живеят в студени региони и често страдат от дефицит на белтък в храната си.

Спирулина е полезна за човека в следните направления:

  • Много добре заздравява имунитета и нормализира обмена на веществата
  • Намалява умората и увеличава издръжливостта
  • Помага за бързото възстановяване при големи физически и умствени натоварвания
  • Нормализира дейността на нервната система, главния мозък, сърдечно-съдовата система
  • Компенсира витаминната и минералната недостатъчност
  • Подобрява зрението
  • Стимулира синтеза на хемоглобин
  • Намалява холестерола и стабилизира съдържанието на кръвната захар
  • Помага за детоксикация
  • Възстановява дейността на кръвотворните органи при лъчеви, химически и инфекциозни увреждания
  • Понижава наднормената телесна маса
  • Намалява периода за реабилитация в постоперативния период и след раждане
  • Повишава лактацията на кърмачките.

Спирулина се препоръчва при стомашно-чревни разстройства и нарушения, при сърдечно-съдови патологии и онкологични проблеми. Освен това въздейства благотворно върху организма при захарен диабет и наднормено тегло. Оказва положително влияние при желязодефицитна анемия, псориазис и екземи.

Спирулината се усвоява много добре, нормализира чревната микрофлора, пречиства интензивно организма, в резултат на което в ставите, мускулите и лимфите се намалява съдържанието на отровни обменни продукти, които тровят не само различните органи, но и мозъка. Благотворното влияние на водораслото се проявява с укрепване на мускулатурата, подобряване на зрението, състоянието на косата, кожата, нормализира съдържанието на холестерола. Освен това подобрява функциите на черния дроб, нервната система и други.

Зелени водорасли – свят от здраве

Знаем, че в храната морските водорасли са започнали да се използват много отдавна. Има три групи ядливи морски водорасли: зелени, червени и кафяви, които се различават един от друг не само с окраската си, но и с дълбочината им на обитаване и хранителните им свойства.

Зелените водорасли са много полезна суперхрана, богата на антиоксидантиЗелените водорасли са най-многобройната група от всички видове морски растения. Специфичната зелена окраска, характерна за тази група водорасли, говори за наличието на пигмента хлорофил в растенията. Калоричността на зелените водорасли, както и на останалите морски растения, е много ниска – едва 25 ккал на 100 грама.

Групата на морските зелени водорасли е много разнообразна и отделните видове имат свои собствени силни страни. Например зеленото морско водорасло улва съдържа в себе си повече желязо, а водораслото спирулина – много природен белтък. Всички видове зелени водорасли са прекрасни натурални антиоксиданти, които помагат организмът на човека да се освободи от вредните съединения.

Смята се, че ежедневното използване на ястия, включващи морски водорасли, влияят благоприятно върху човека. Затова лекарите и диетолозите често съветват да се употребяват постоянно в хранителния режим от всички хора, независимо от възрастта им.

Независимо че няма доказани вреди, които могат да нанесат зелените морски водорасли върху човека, все пак е хубаво да знаем, че прекомерната им употреба може и да навреди… Както е с всяко друго нещо.

Улва, морско грозде, монострома и спирулина са най-известните и любими сред зелените водорасли хранителни продукти, използвани в кулинарията.

Първи в списъка на най-често използваните са улва или морска салата, които външно много приличат на маруля. Обикновено морските зелени водорасли се използват за приготвянето на салати, като идеално към тях подхожда добавянето на зехтин, лимонов сок, оцет. Използват се и за приготвянето на основни блюда и мезета. Изсушени на слънце, зелените водорасли са не по-малко полезни и вкусни.

Люцерна – древна зеленина за сила и здраве

В Древен Китай имало поговорка: “Което е полезно за твоите животни, е полезно и за теб“. Домашните животни на китайците толкова "охотно“ се хранели с люцерна, че хората също започнали да я ядат. Едно от най-ефективните средства в народната медицина на Древен Китай е именно люцерната. Полезните и свойства и позволили да заеме почетно място на масата даже и на най-богатите хора по онова време.

Люцерна е вид зелена суперхрана, богата на витамини, минерали и полезни елементи

В листата на люцерната има 8 есенциални аминокиселини, които човекът няма как да произвежда сам. Освен това във всеки грам от това растение се съдържат 8000 МЕ витамин А и 12000-40000 МЕ витамин К, който помага за по-бързото кръвосъсирване и предотвратяване на кръвоизливи. Люцерната може да се похвали със значителни количества калций и фосфор, витамини В6, D и Е, които заздравяват костната тъкан и зъбите на децата и предотвратяват остеопорозата при възрастните.

Люцерната съдържа органични киселини, калий, калций, флуор, желязо, силиций, натрий, манган, фруктоза, естрогени, алкалоиди, куместрин и аспарагин. Богата е и на витамин U, затова е хубаво да се използва от хора със стомашни язви, подут корем, липса на апетит, а алколоидното действие на растението неутрализира великолепно стомашните киселини.

Използването на суперхраната люцерна понижава нивата на холестерола, възстановява алкалния баланс в организма и предотвратява сърдечно-съдови болести. И това не е всичко! Освен това растението има противогъбично свойство и усилва действието на пробиотиците върху организма. Укрепва и физическото здраве и придава жизнена сила, затова е много полезна за старите хора.

Люцерната тонизира страхотно, повишава имунната система, неутрализира и извежда от организма шлаките. Съдържа и фибри, заради което притежава и слабителни свойства, като е полезна при запек и подут корем.

Друг много голям плюс от използването на люцерна е, че намалява ставната и ревматичната болка. Бори се ефективно и с белодробните болести, а освен това има диуретично и понижаващо температурата свойство. Може да се използва и срещу цистит и за намаляване възпалението на простатата. Растението е със силен антибактериален ефект заради високото съдържание на хлорофил, помага на раните да зараснат по-бързо и намалява риска от бактериални инфекции.

Употребата на люцерна повишава еластичността на артериите, стабилизира захарта в кръвта и намалява налягането. Нормализира и функциите на кръвоносната система. Наричат люцерната "велика изцелителка“ и виждаме, че това е съвсем основателно.

След като вече знаете колко полезни за суперхраните, Ви предлагаме да се запознаете с тези, които ние предлагаме за Вас на много достъпна цена в категорията ни "Био храни“. Там освен тези, за които Ви разказахме накратко, ще намерите и много други полезни, подходящи за ежедневна употреба храни, за да поддържате младостта и здравето си недокоснати от времето и външните фактори на околната среда.