Във всяка къща има бутилка растително масло, а може би дори повече от едно: първото за пържене, а второто за дресинг за салата. А колко вида растителни масла познавате и какви са ползите от тях? Да се ​​запознаем!

Растителното масло е продукт, който се получава от плодовете или семената на маслодайни растения или ядки.Растителното масло е продукт, който се получава от плодовете или семената на маслодайни растения или ядки. Растителните масла съдържат изобилие от полезни за организма свойства, като укрепване на имунната система, подобряване на кръвоносните съдове и подобряване на благосъстоянието като цяло. В допълнение, ненаситените мастни киселини, открити в растителните масла, са важен източник на енергия за Вашето тяло.

Нека се опитаме да разберем какво представляват растителните масла и какви са техните разлики.

Според метода на пречистване се разграничават рафинирани и нерафинирани масла. Последните се считат за най-благоприятни за възстановяване, тъй като тази опция за обработка включва само механично почистване, което позволява да се запазят максимално лечебните качества на продукта. Рафинираните масла преминават през няколко технологични степени на пречистване, в резултат на което в тях има значително по-малко витамини. Трябва обаче да се помни, че нерафинираните масла не са подходящи за пържене.

По консистенция растителните масла могат да бъдат разделени на твърди (кокосово, палмово, какаово масло) и течни (слънчогледово, маслиново, царевично).

Сега нека поговорим за най-популярните разновидности на растителни масла, които се консумират в храната.

Защо да ядем мазнини?

Истинската полза за тялото се носи само от нерафинирани масла от първото студено пресоване. Само такива масла съдържат моно- и полиненаситени мастни киселини.

В нашето тяло всяка секунда умират няколко милиона остарели клетки, а на тяхно място се раждат нови – това е непрекъснат процес. Полиненаситените мазнини и киселини са от съществено значение за изграждането на клетъчните мембрани. Следователно, поради недохранване, изграждането на нови клетки може да стане по-трудно, ние се обновяваме по-бавно и (ужас!) остаряваме по-бързо!

Можете да ядете почти всякакви растителни масла, ние ще Ви разкажем повече за техните свойства и ще дадем препоръки за употребата им.

Видове растителни масла и техните ползи

Слънчогледово олио

Помага за подобряване на храносмилането

Помага за регулиране на естествения процес на пречистване на тялото

Съдържа 20 пъти повече витамин Е от зехтина!

Нормализира кръвообращението в мозъка

Може би при споменаването на растителни масла първо се сещаме за слънчоглед. Има ли човек, който да не е пробвал слънчогледово олио? Слънчогледът е непретенциозно растение, подходящо за различни климатични условия. А получаването на масло от него е добре установен и безотпаден процес. Нерафинираното слънчогледово масло има приятен вкус и аромат, присъщи на печените слънчогледови семки. Подходяща е за дресинг на салати и други студени ястия. Рафинираното масло няма изразен вкус и аромат, по-често се използва при пържене и печене.

Зехтин

  • Благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система
  • Нормализира налягането
  • Помага за понижаване нивата на холестерола в кръвта
  • Нормализира храносмилането

Малък лайфхак: нерафинираното растително масло ще помогне на прясно сварените спагети да не се слепят, ако го добавите в края на готвенето. А зехтинът ще придаде на ястието приятен вкус.

Маслиновото масло вероятно е получило широкото си разпространение благодарение на средиземноморската диета. Това масло се получава чрез пресоване на пулпа от маслини. Повишава защитата на сърдечно-съдовата система от редица заболявания, спомага за правилното храносмилане и има положителен ефект при високо кръвно налягане. Зехтинът може да се загрява, така че може да се консумира както студен, така и за пържене.

В Италия зехтинът се нарича течно злато с причина. В крайна сметка той е богат на витамини A, E, F и K, както и на три вида омега киселини. Зехтинът подобрява храносмилането, премахва токсините, намалява риска от рак и насърчава дълголетието. Най-често се фалшифицира зехтинът. Но идентифицирането на сурогат е лесно. Изсипете малко масло в прозрачна чаша и охладете за 15-20 минути. Ако се сгъсти и на дъното се появи утайка, това е наистина качествен продукт. Италианците обичат да потапят резени прясна чабата в зехтин. Понякога към маслото се добавя капка балсамов оцет и щипка морска сол. За по-ярък вкус можете да сложите малко черен пипер или ароматна лимонова кора.

Сусамовото масло се отличава с антиоксидантни, противовъзпалителни и слабителни свойства, грижи се за имунната система, има положителен ефект върху състоянието на кожата, косата и ноктите. Изолиран е от сусамово семе чрез пресоване. Сусамово масло

  • Има високи антибактериални свойства
  • Неутрализира киселинността в стомаха
  • Помага при запек, избавяне от паразити
  • Показан при хепатит, премахване на ПМС

Сусамовото масло се отличава с антиоксидантни, противовъзпалителни и слабителни свойства, грижи се за имунната система, има положителен ефект върху състоянието на кожата, косата и ноктите. Изолиран е от сусамово семе чрез пресоване. Сусамовото масло се използва широко в ориенталската кухня. Има характерен сусамов аромат и приятен вкус с нотка на орех. Този продукт е чудесен за подправяне на ястия.

Сусамовото масло е незаменим източник на растителни протеини. Съдържа ценната аминокиселина тирозин, която успокоява нервите и помага за справяне със стреса. Само няколко капки са достатъчни за зеленчукови салати. Можете да го смесите с всяко друго масло, което е неутрално на вкус. Но пържене в такова масло не трябва да се прави в никакъв случай. Разрешено е да се добавя към горещи ястия само в самия край. Сусамовото масло се използва най-често в тайландската, японската, китайската, корейската и индийската кухня. Ако искате да придадете на ястията традиционен азиатски вкус, използвайте го.

лененото масло има много полезни качества: премахва хормоналните проблеми, подобрява отделянето на храчки от белите дробове, повишава скоростта на метаболизма, подобрява храносмилането. Ленено масло

  • Нормализира работата на червата
  • Ускорява метаболитните процеси
  • Насърчава разграждането на мазнините и намалява апетита
  • Помага за стегната и еластична кожа

Сред методите за получаване на ленено масло се разграничават студено, горещо пресоване и екстракция. Това масло има способността да образува прозрачен филм във въздуха, поради което се класифицира като бързосъхнещо масло. Не е подходящо за термична обработка. Въпреки това, лененото масло има много полезни качества: премахва хормоналните проблеми, подобрява отделянето на храчки от белите дробове, повишава скоростта на метаболизма, подобрява храносмилането. Освен това има много Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Има сладникав вкус. А свежестта на лененото масло се проверява много лесно - разваленото масло започва да горчи на вкус.

Поддръжниците на различни диети са съгласни, че лененото масло със сигурност трябва да присъства в ежедневната диета. Ускорява метаболизма на мазнините в организма и по този начин допринася за ефективна загуба на тегло. Освен това укрепва сърцето и кръвоносните съдове, понижава холестерола, облекчава вътрешните възпаления. Това масло може да се добави към зърнени храни. С него елдата, овесените ядки и кускусът придобиват фини съблазнителни нотки и стават още по-вкусни. А от лененото масло се получава необичайна домашна майонеза. Разбийте с бъркалка 100 мл масло, 2 жълтъка, 1 с.л. л. зърнеста горчица и 2 ч.л. лимонов сок, след което оставете соса да се вари поне час.

царевичното масло съдържа естествени антиоксиданти, които забавят процеса на стареене на клетъчно ниво.

Царевично олио

  • Подмладява тялото и предотвратява износването на клетките
  • Регулира съдържанието на холестерол в кръвта.
  • 2 пъти повече витамин Е от слънчогледовото масло
  • Стимулира работата на жлъчния мехур, черния дроб и червата

Царевичното масло се пресова или извлича от царевичен зародиш. Има доста приятна миризма и вкус. Съдържа много Омега-6, но малко количество Омега-3 мастни киселини, това трябва да се вземе предвид при планирането на балансирана диета. Царевичното олио може да се добавя както към студени ястия, така и да се използва за пържене. Използва се и за печене на тестени изделия, приготвяне на майонеза, в диетична и детска храна.

Други предимства на царевичното масло са наличието на естествени антиоксиданти, които забавят процеса на стареене на клетъчно ниво. Въпреки това, калоричното съдържание на царевичното масло е по-високо от това на другите видове, така че не трябва да консумирате повече от 20-30 ml на ден. Може да се използва не само като дресинг, но и за задушаване и дори пържене. Не гори и не образува канцерогени дори при силно нагряване. И се изразходва много по-икономично от слънчогледа. Такова масло добре подчертава вкуса на рибните ястия. Изпечете щука във фолио с любимите си зеленчуци и билки, а накрая залейте с 1 с.л. л. царевично олио и същото количество бяло вино. Получава се интересна вкусова комбинация.

Конопеното масло подобрява процесите на кръвообразуване, подобрява метаболизма и укрепва имунната система. Конопено масло

  • Помага за справяне с анемията и възстановяване на състава на кръвта
  • Стимулира пречистващите процеси на организма
  • Идеално съотношение 3:1 на Омега-6 към Омега-3
  • Подобрява метаболизма

За тези, които обичат да експериментират с вкусови комбинации, препоръчваме да опитате конопено масло. Има спокоен, фин и в същото време леко необичаен вкус. Благодарение на дискретния си аромат може да се добавя към всякакви салати и зърнени храни. Това масло също има много полезни свойства. Подобрява процесите на кръвообразуване, подобрява метаболизма и укрепва имунната система. Ако сте опитвали пилешки гърди във всички вариации и вече не можете да ги гледате, ето нов вариант за Вас. Нарежете главата лук на ситни кубчета, посолете леко, залейте с 1 с.л. л. конопено масло и оставете да вари половин час. Поставете готовото бяло месо върху възглавница от лук и се насладете на необичайния вкус.

Масло от камелина

  • 1 с.л масло = дневна стойност на витамин Е
  • Нормализира метаболизма на липидите и холестерола
  • Укрепва и повишава еластичността на кръвоносните съдове
  • Премахва паразитите от тялото

Търсите нещо наистина необичайно? Опитайте масло от камелина, което се получава от семената на едноименното маслодайно семе. Съдържащите се в него активни вещества помагат за нормализиране на хормоналния фон. Освен това подобряват храносмилането и участват в липидния метаболизъм. Освен всичко друго, може да се включи в диетата при диабет.

Маслото от камелина има много специфичен вкус и наподобява кръстоска между горчица, зелеви стебла и гъби. Обикновено се добавя към гъбено пюре или готов бульон, което създава изискани нотки на трюфел в аромата. Но това трябва да се прави в микроскопични дози. Така че трябва да боравите с пипета.

Маслото от морски зърнастец е известно със своите лечебни свойства от древни времена. Масло от морски зърнастец

  • Нормализира баланса на мазнините, протеините и холестерола
  • Повишава еластичността и стегнатостта на кожата
  • Мощен естествен антиоксидант

Маслото от морски зърнастец е известно със своите лечебни свойства от древни времена. Добавя се към диетата при стомашна язва и гастрит, ставни заболявания, кожни проблеми, висока захар и възпаление на венците. Това масло има мощен регенериращ ефект. Ако устните често са покрити с фини бръчки, смажете ги с масло от морски зърнастец, оставете за половин час и отстранете остатъците с памучен тампон. Не знаете какво да сготвите за закуска? Потопете чаша кус-кус във вряща вода, оставете да вари под капак за 10-12 минути. След това разбъркайте задушени зърнени култури 1 с.л. л. масло от морски зърнастец и 1 ч.л. мед, гарнирайте с пресни горски плодове или резени банан. Ще получите обилна и здравословна десертна каша, от която ще останете възхитени.