Черният дроб е основният орган, пречистващ организма от токсини. В днешно време покрай изключително замърсената околна среда и изключително широката консумация на обработени храни черният дроб е органът, който работи непрестанно също като сърцето. Макар че за смути често се смят, чаша сладка напитка, всъщност смутита със суперхрани и така наречените зелени смутита далеч не са толкова сладки и са изключително полезни за набавяне на много полезни съставки за организма само в една чаша.

Черният дроб трябва редовно да се детоксикира.

Предложената по-долу рецепта за смути, пречистващо важния орган, съдържащо червено цвекло, магданоз и други подходящи съставки, ще помогне на дроба Ви да се възстанови добре и да получи заслужената си почивка. Освен това редовната консумация на това смути ще Ви помогне да се почувствате на момента по-добре и да възстановите енергията си, тъй като претовареният черен дроб обикновено натоварва и организма и ни дава чувство на тежест в ежедневието.

Другият пречистващ орган в тялото – бъбреците също ще се почувстват по-добре от това смути. Когато консумирате и достатъчно вода по време на деня, бъбреците също ще се пречистят и като цяло ще се почувствате по-добре. Чрез редовното провеждане на такъв ден бихте могли също да предотвратите образуване на камъни в бъбреците.

Съставки на смути за пречистване на организма:

Червено цвекло

Червеното цвекло е изключително полезен зеленчук, който е източник на фитонутриенти като бетанин. Бетанинът е много добра новина за черния Ви дроб, тъй като стимулира възстановителните и пречистващи способности на важния орган. Друга важна съставка в тъмночервения зеленчук със специфичен вкус е бетаин, който стимулира храносмилането и отделянето на токсини още чрез храносмилателната система, като по този начин черният дроб не се натоварва допълнително и ненужно.

Червеното цвекло е толкова полезно за черния дроб, че редовната му консумация е способна да възстановява клетките на черния дроб, както и да премахне мастните и вредни натрупвания в дроба.Черният дроб е много важен орган в тялото.

Морков

Богатите на антиоксиданти моркови са изключителен източник на алфа- и бетакаротин. Това са антиоксиданти, които предпазват организма и в частност черния дроб от вредното въздействие на свободните радикали. Морковите са изключително полезни при желание и необходимост от детоксикация, като в същото време алкализират организма. Вкусът на морковите много добре се съчетава с този на червеното цвекло, затова задължително ги включете в състава на смутито.

Магданоз

Магданозът е подправка, която е изключително полезна и богата на антиоксиданти, витамини, минерали, ензими, хлорофил и ненаситени масла. Магданозът е истински еликсир за черния дроб и бъбреците и ги пречиства от токсините, натрупани с годините и неправилния начин на живот.

При бременност не се препоръчват завишени нива на прием на магданоз, затова е добре в рецептата магданозът да се замени с кейл, спанак или бок чой.

Ябълка

Ябълките допълват чудесно вкуса на това смути и са много добър детоксикатор за организма, както за неговата храносмилателна, така и за неговата отделителна система. Задължително използвайте и кората на ябълката, в която се съдържат фибри и голяма част от полезните и съставки.

Необходими продукти за смутито:

  • 1 чаша органично кокосово мляко, 1 чаша вода или кокосова вода. Ако предпочитате соево мляко, то също е добра идея. Избягвайте кравето мляко, когато става въпрос за детоксикация.
  • половин глава червено цвекло
  • 1 морков
  • 1 малка шепа листа от пресен магданоз
  • 1 ябълка

Цвекло, моркови, ябълки-храни за пречистване.

Съвети за приготвянето на смутито

Добре е при избора на продукти да предпочетете биощанда, тъй като по този начин ще сте сигурни, че наистина ще детоксикирате организма си. Растящите в почвата зеленчуци, като морковите и цвеклото, абсорбират твърде много от околната среда и когато са поели вредни субстанции, само измиването няма да помогне. Ако нямате на разположение биопродукти, може да се опитате поне малко да направите по-здравословни обикновените такива. Накиснете за няколко минути в топла вода и малко ябълков оцет цвеклото, морковите и ябълката. След това с четка търкайте за няколко минути продуктите. Магданозът също трябва да се измие в тази топла вода с ябълков оцет.

Още един съвет за приготвянето на смутито е да добавите ябълката последна, след като всички останали продукти вече са хомогенни. Причината е, че ябълката бързо се окислява и трябва да се консумира веднага след докосването й с въздуха.

Консумирайте смутито рано сутрин веднага след направата му вместо закуска за най-добър ефект на детоксикиране, като, разбира се, правете го възможно по-често – поне веднъж в седмицата за максимален ефект. Ако е възможно да консумирате смутито на всеки трети ден, е отлично, но в такъв случай използвайте по-малко магданоз в състава му.