Млад, или още известен под наименованието бейби спанак се наричат специално рано събраните листа на растението с едва развити стъбло и тънки и нежни жилки и листа. В суров вид той има сладникав вкус и мека горчива нотка. Харесва се дори на хората, които по принцип не обичат спанак.

Химичен състав

Спанакът е полезен против метеоризъм, а семената му оказват разхлабващ ефект.

Освен желязо растението съдържа лутеин (каротиноид) и бета-каротин (предшественик на витамин A). Двете вещества са важни за очите и имунната система, за изработването на колаген и за забавяне на процесите на стареене. В него се съдържат също така магнезий, фосфор, калий и селен. Витамините защитават черния дроб, простатата, стомашната лигавица и съхраняват паметта. Витамин K1 от състава му е важен за съсирването на кръвта и за здравината на костната тъкан, а фолиевата киселина участва в много обменни процеси в организма. Витамин С увеличава защитните функции на организма, подобрява мозъчната дейност и участва в много процеси в организма. Витамин Е участва в регенерация на тъканите и увеличава клетъчното подхранване. Витамините от група В участват в регенерацията на мускулна тъкан, което е важно за хората, занимаващи се със спорт. Те нормализират дейността на нервната система, подобряват репродуктивната функция и сърдечната дейност. Витамин Н участва активно в регулирането на захарта в кръвта, което е важно за диабетиците. В сравнение с другите листни зеленчуци, спанакът е много богат на растителни белтъчини. При редовната му употреба може да се подобри работата на нервната система, като той помага при безсъние, умора и стрес. Много е подходящ в случай на хипертония, анемия и диабет. В състава на спанак влиза хлорофил, което позволява използването му като профилактика срещу ракови заболявания и инфаркт.

Влияние върху здравето

Съдържащата се в спанака оксалова киселина свързва желязото и по този начин възпрепятства неговото усвояване от организма. Най-добре се усвоява желязото от растителните източници в съчетание с картофи и пеперони (витамин С). Пресният сок от листата е много действено средство при малокръвие и е много препоръчителен за употреба за спортистите и в периода на растеж при децата. Половин чаша от сока обезпечава оптимално въздействие.

Употреба като лечебно растение

Спанакът е полезен против метеоризъм, а семената му оказват разхлабващ ефект. Доказани са и неговите хипогликемични свойства. Листата му понижават температурата (антипиретик) и действат противовъзпалително при заболявания на белите дробове и червата, а семената се считат за лечебно средство при възпаления на черния дроб и жълтеница.

Съхранение

Продуктът се съхранява в хладилник. Както и във всички пресни хранителни продукти, съдържанието на витамини при колебливи температури и въздействие на въздух бързо се понижава. Покривайки спанака с влажна кърпа, можете да забавите процеса на увяхване. Ако листата му се бланшират набързо, охладят се с ледена вода и след това се замразят, могат да бъдат съхранявани дълго време (до 10 месеца).

Приложение в кулинарията

Покривайки спанака с влажна кърпа, можете да забавите процеса на увяхване.

Младият спанак е богат на различни витамини и минерали и е салатен деликатес с неограничени възможности за употреба. Суровите нарязани ленти от листа на спанак подобряват вкуса на макаронените ястия и печивата. Пестото от бейби спанак се съчетава отлично с тестени изделия или салати. В бланширан вид се намалява съдържанието на нитрати в него, тъй като водоразтворимите вещества остават във водата от варенето. Освен това леко тръпчивият вкус става по-малко изразен. В задушен или печен вид листата на растението могат да се използват в супи или каши.

Бейби-спанакът значително намалява обема си при готвене и някои ценни химически вещества, за съжаление, се разрушават. Нежният зеленчук изисква щадящо приготвяне. Той трябва да се измие, без да се прецежда или центрофугира, и да се изсушава с помощта на кърпа. Нискокалоричните вкусни смутита с млад спанак са много подходящи за здравословно хапване.

Сезонът на спанака в западните региони на Европа продължава от февруари до май. Може да бъде закупен във всеки един супермаркет. При покупката му е необходимо да се следи особено внимателно листата му да не са кафяви или изсъхнали. Доверявайте се на растения, отглеждани в естествени условия. Извън сезона може да се употребява дълбоко замразен спанак, тъй като в този случай той не губи хранителните си вещества и витамини.

Примерни рецепти

Лека салата с цвекло

Необходими продукти:

  • Зелена салата, рукола, спанак, пресни зелени подправки (на вкус)
  • Неголямо цвекло (сварено) – 1 бр.
  • Неголяма зелена ябълка – 1 бр.
  • Пъдпъдъчи яйца – 4 бр.
  • Бейби моцарела – 50 гр
  • Белени тиквени и слънчогледови семки
  • Зехтин, ленено масло, сок от лимон
  • Сол

Начин на приготвяне:

Всички зелени зеленчуци и подправки се накъсват и слагат на дъното на купата. Свареното цвекло се почиства и се реже на малки парчета. Зелената ябълка се почиства от обелката и семките и се нарязва по същия начин. Слагат се върху зеленчуците. Парченцата бейби моцарела се режат наполовина, пъдпъдъчите яйца се белят и се режат също наполовина. Салатата се наръсва отгоре със семките. Подправя се, като се смесват двата вида масло и се добавя сокът от лимон, след което се посолява.

Студена спаначена супа с бадеми и пъдпъдъчи яйца

Необходими продукти:

  • В задушен или печен вид листата на растението могат да се използват в супи или каши. Пресен бейби спанак – 250 гр.
  • Пъдпъдъчи яйца – 12 бр.
  • 4 с. л. зехтин
  • 1 глава бял лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 връзка копър
  • 1 шепа почистени и нарязани бадеми
  • 1 литър зеленчуков бульон
  • 100 гр сирене фета
  • 150 гр сметана за готвене

Подправки:

  • мелничка с 3 вида пипер и морска сол
  • 1 ч. л. кимион

Начин на приготвяне:

Яйцата от пъдпъдък се сваряват, обелват и разрязват на половинки. Лукът и чесънът се нарязват на дребно, а спанакът на едро. Лукът и чесънът се запържват в зехтина, добавят се подправките, налива се зеленчуковият бульон и когато супата кипне, се слагат спанакът и копърът, посолява се на вкус и се оставя да ври 5-7 минути. Сиренето се смесва със сметаната и се разбива, добавя се в супата и се разбърква, след което се охлажда. Супата се сипва в чиния, добавят се яйца, бадеми и се сервира със сметана и лимон.

Пилешко филе с маслини и сушени домати

Необходими продукти:

  • Пилешко филе – 3 бр. с тегло по 100 гр
  • Зехтин extra virgin – 2 с. л.
  • Маслини – 6-8 бр.
  • Сушени домати – 4 бр.
  • Сух риган – 1 ч. л.
  • Соев сос – 1 с. л.
  • Балсамов оцет – 1 ч. л.
  • Мед – 1 ч. л.
  • Морска сол
  • Млян черен пипер
  • Бейби спанак – 25 гр.

Начин на приготвяне:

Тиганът се нагрява и се налива 1 с. л. зехтин. В него се слага приготвеното пилешко филе и се запържва на среден огън от едната страна до получаване на руменина. Докато се пържи филето, приготвяме соса. Смесваме соевия сос, балсамикото, меда и 1 с. л. зехтин. Обръщаме пилешкото филе, веднага посоляваме и подправяме с черен пипер, изливаме соса, наръсваме с риган, добавяме нарязаните сушени домати, маслините и оставяме да се приготвя на котлона около 15 минути. Ястието се сервира върху канапе от бейби спанак, като отгоре се залива със соса, останал в тигана.

Витаминозно смути

Необходими продукти:

  • Смутитата с млад спанак са много подходящи за здравословно хапване.

    50 гр пресен бейби спанак
  • 1 прясна краставица
  • 2 бр. киви
  • 100 мл. минерална вода.

Спанакът се измива добре и се изсушава. Кивито се почиства и нарязва произволно. Краставицата се обелва и всички съставки се слагат в блендера. Разбиват се до еднородна маса.

Полезни съвети

Съдържащите се в спанака нитрати, които сами по себе си не са токсични, в дългосрочна перспектива, преди всичко във варения спанак, с помощта на бактерии се превръщат в нитрити. Това много затруднява транспортирането на кислород в организма. Поради този факт спанакът не бива да се претопля няколко пъти или да се нагрява прекалено. При наличие на съответните аминокиселини и под въздействието на високите температури от нитрита могат да се образуват канцерогенни нитрозамини. Не е подходящо в храната да се употребяват едновременно спанак и рибни продукти, защото в този случай в храната присъстват необходимите аминокиселини, отговорни за образуването на нитрозамини.