Обикновеният човек ще бъде привлечен от люцерна като красиво диво цвете. Може дори и да Ви се прииска да добавите към венец или букет. Но фермери, билкари и повечето кулинарни експерти познават много добре люцерната - една на пръв поглед проста билка, но с огромни ползи. Ако крави или кози пасат на поле с люцерна, тогава млякото им ще бъде не само вкусно, питателно, но и лечебно. По някаква причина западните готвачи използват люцерна за украса на ястията си - това е красиво, но колко всъщност е здравословно! В народната медицина люцерната е уважавана билка, защото с нейна помощ много болести и неразположения могат да бъдат победени.

Какво знаем за люцерната?

От древни времена хората са използвали растения за лечение, хранене и повишаване на издръжливостта.

В тази статия ще разгледаме уникалното лечебно растение Люцерна и неговите ползи за здравето. Известно е от векове и се използва в народната медицина за лечение на всички видове възпаления.

Родината на люцерната е районът на Централна Азия, където преди повече от 6-7 хиляди години това растение е било използвано като храна за коне. Латинското наименование на растението - "medicago“ в превод означава "фураж от мидите“, тъй като именно от тази държава в Мала Азия люцерна е пренесена в Древна Гърция през 480 г. пр. Н. Е.

Растението получава името "люцерна“ през 17 век (от латинската дума "абажур“, "лампа“, която се свързва с блясъка на семената в шушулките през нощта). По-късно високо съдържание на фосфор е открито в семена.

Добавките и лекарствата на базата на въздушната част на цветето на Люцерната имат тонизиращ ефект и помагат при лечението на много различни заболявания. Други ползи за здравето от люцерна също са популярни.

Полезни свойства на люцерна за човешкото тяло

Люцерната или наричана още Медунка, има следните лечебни свойства:

  • болкоуспокояващо;
  • диуретик;
  • слабително;
  • укрепване;
  • почистване;
  • хемостатичен;
  • успокояващо;
  • антинеопластични;
  • заздравяване на рани.

Препоръчително е да се използват продукти от люцерна при наличие на следните заболявания:

  • студ;
  • кожни заболявания;
  • диабет;
  • хипертония;
  • исхемия;
  • заболявания на стомашно -чревния тракт;
  • увреждане на ставите;
  • тахикардия;
  • хроничен запек;
  • заболяване на щитовидната жлеза;
  • цистит и уретрит.

Ползи за здравето от приема на Люцерна:

Препоръчително е жените да приемат отвари и запарки по време на менопаузата, за да компенсират липсата на хормони. Семената могат да се консумират по време на кърмене, тъй като лекарствата на базата на лекарствени продукти увеличават лактацията.

Високата концентрация на калций и калий насърчава отделянето на пикочна киселина, което помага за предотвратяване на артрит и подагра.

Люцерна има изразено диуретично и слабително действие. Благодарение на това храносмилането се подобрява, а излишната течност също се отделя от тялото. Следователно, люцерна може да се използва за предотвратяване на артроза, целулит, захарен диабет, ревматизъм, оток и подагра. Всички тези заболявания по някакъв начин са свързани със задържане на вода в организма.

Диуретичният ефект на люцерната в комбинация с противовъзпалително действие е препоръчително да се използва при простатит, пиелонефрит, цистит, както и уролитиаза.

Добавките на базата на люцерна се използват, когато е необходимо да се подсили имунната система: поради високото си насищане с витамини и аминокиселини, те повишават жизнеността. Те се използват от тези, които искат да се отърват от хроничната умора, които се притесняват от нервност, загуба на сили.

Витамин К, съдържащ се в люцерната, е полезен за черния дроб. Той също така увеличава съсирването на кръвта.

Трябва да се каже и за положителния ефект на растението върху сърдечно-съдовата система. Люцерна помага за укрепване на миокарда, възстановяване на нормалния ритъм на сърдечните контракции и премахване на спазмите в сърцето. Влияе благоприятно върху състоянието на кръвоносните съдове: стените им се укрепват и стават по -еластични. Растението се използва за понижаване на кръвното налягане, предотвратяване и лечение на тахикардия и исхемия.

Люцерна значително намалява риска от катаракта и хиперметропия - за тази цел се използват покълнали семена от растения.

Интересни факти за люцерната:

Люцерна се нарича "царицата на растенията“. Смята се за една от най-наситените естествени храни: богата е на протеини, въглехидрати, фибри, витамини, минерали (особено калций, фосфор и желязо), хранителни вещества, хлорофил и каротин, съдържа протеолитични ензими, които разграждат протеините и насърчават усвояването им и всички аминокиселини.

Растението е донесено в Европа още през V век след Христа и първоначално е било използвано за фураж.

Прахът от листата му се използва външно като хемостатично средство за заздравяване на рани при порязвания.

Люцерната е известна като фуражно растение от древността, приблизително 6-7 хиляди години.

В природата има около 100 едногодишни и многогодишни видове люцерна.

В момента в много страни по света люцерна се отглежда като ценно фуражно растение, използва се за медицински цели, а в редица европейски страни растението се използва в кулинарни рецепти - добавя се към салати и супи.

Люцерна се използва от векове в народната медицина за лечение на всички видове възпаления, включително ревматизъм и артрит. В Индия аюрведичната медицина е използвала люцерна за лечение на пептични язви, както и за облекчаване на болката при артрит и за отстраняване на излишната течност от тялото. Използва се като общ тоник и средство, което понижава нивата на кръвната захар и холестерола. От древни времена чай от люцерна и мента се използва за подобряване на храносмилането. В допълнение, хлорофилът в люцерна е отличен за освежаване на дъха.

Люцерната съдържа ценни минерали: калций, фосфор, манган, желязо, цинк, мед, магнезий, калий, натрий. Люцерната съдържа редица протеолитични ензими, които разграждат протеините и подпомагат усвояването им. В допълнение, люцерната е незаменим източник на хлорофил, витамини (C, E, D, K, B1, B2, B12, аминокиселини), съдържа пантотенова киселина, биотин, фолиева киселина, ензими, алкалоиди, аспарагин, естрогени, сапонини, захари, пигменти, нишесте.

Люцерна има много широк спектър на действие. Тя насърчава заздравяването на ерозии, язви, отворени рани и помага в борбата с инфекцията. Съдържащите се в растението високомолекулни алкохоли намаляват нивото на холестерола и липидите в кръвта и флавоноидите (това е група растителни вещества, които, влизайки в човешкото тяло с храната, влияят върху активността на много ензими и се използват широко от както официалната, така и традиционната медицина като лекарства) отпускат гладките мускули. Алкалоидите (група естествено срещащи се азотсъдържащи органични съединения) помагат за намаляване нивата на кръвната захар, сапонините (високомолекулни комплексни органични съединения с гликозидна природа) поддържат баланса на чревната флора. Използването на люцерна увеличава еластичността на артериите, предотвратява развитието на атеросклероза. Производните на кумарин имат лек антимикробен ефект, подсилват кръвоносната система. Сапонините понижават холестерола в организма. А кумаринът предотвратява образуването на кръвни съсиреци в артериите - отлично превантивно и терапевтично средство за атеросклероза. Освен това люцерна се препоръчва за хора с хипертония, тахикардия, исхемия, както и за профилактика на тези заболявания. Поради съдържанието на флуор, зъбите се укрепват. Витамин D и калий ускоряват възстановяването на костите, насърчават заздравяването на фрактури и се борят с остеопорозата.

Люцерна има противовъзпалителни свойства, което я прави полезна при цистит, простатит, язви, артрит, ревматизъм. Тя помага в борбата с инфекцията.

Люцерна има подобна на естроген активност и е полезна за жени в менопауза и за профилактика на рак на гърдата. Освен това увеличава лактацията при кърмачки.

Много важно свойство на люцерна е способността да възстановява метаболизма в клетките на органите и тъканите на тялото, което допринася за детоксикацията.

Екстрактът от люцерна е имуномодулатор. Повишава общата жизненост на фона на преумора, умора, стрес и процеси на стареене.