Какво е кардамон и как влияе върху здравето ни?

Кардамон се използва за стимулация на храносмилането, облекчава чувството на тежест след хранене, подобрява обмена на веществата, гори мазнините, помага за отслабване.Кардамон е многогодишно тревисто растение с височина до 3-4 метра от семейство Джинджифилови. Това растение е със силно пълзящо коренище, което е всъщност стъблото на растението. Коренището се състои от отделни грудки с неправилна форма. Има две надземни стъбла – едното е от листа, другото от цветове. Листата на първото са бледо-зелени, приличат на листата на острица. Второто стъбло цъфти със зелено-бели цветове, събрани в малки съцветия. Цветовете се появяват на третата година.

Плодовете на кардамона са трикамерни кутийки. Размерът и формата на тези кутийки се различават в зависимост от сорта на кардамона. Растението носи плодове в продължение на 15 години след като процъфти. Плодовете се събират избирателно, малко недоузрели, сушат се на слънце или в сушилници, оборудвани със специални тръби, в които от печки постъпва горещ въздух. След изсушаването се получават малки капсули, в които има по 3-4 семки с много остър, лютиво-парещ вкус и сладникав, натрапчив аромат, който прилича малко на аромата на камфор. От един хектар може да се съберат 100 кг кардамон.

"Кутийките“ на кардамона трябва да са с наситен зелен цвят – това е признак за свежестта на подправката. Този кардамон се цени най-много на пазара. Още един такъв признак са семената на кардамона – те трябва да са черни, твърди и блестящи.

Родината на кардамон е Индия, Западни Гхати и малабарското крайбрежие. В див вид расте днес в Близкия Изток, Индия, Шри-Ланка, в тропическите райони на Азия. От 19 век са започнали да го култивират в Камбоджа, Лаос и страните от Централна Америка – Гватемала, Чили, Салвадор.

Подправката кардамон се използва много в Аюрведата, а също и в официалната медицина - семената съдържат 8% етерично масло, нишесте, мазнини, фибри, протеини, фосфор, калий, желязо, калций, тиамин и рибофлавин, ниацин, витамини С и А.Кардамон расте в субтропичен климат, във влажните планински гори. Той е много капризен по отношение на почвата и влажността. При минимални отклонения от нормата започва да боледува. Кардамон не понася преките слънчеви лъчи и има нужда от сянка, топлина и влажен климат, предпочита варовиковите почви.

Кардамон се е появил в Индия и Китай още преди повече от 3000 години. Използвали са го древните гърци и римляни. Ценял се е повече като лекарство, отколкото като подправка. Наричали са го "нежна подправка“, която "има лечебна, необикновена сила“. Добавяли са кардамон към сладки плодови блюда. С него европейците са се запознали благодарение на търговците-араби, които го карали от Индия в Шри-Ланка.

Наричат кардамона "Кралят на подправките“. Това е втората по важност подправка в Индия след черния пипер и една от най-ценните използвани подправки в света. Доскоро Индия изнасяше 90-95% от всичкия кардамон в света. Днес, заради нарастващата конкуренция, процентите на износ са вече 60-65. Следващият по качество кардамон се отглежда в Гватемала. Най-големите производители и предлагащи кардамон са Индия, Гватемала, Шри-Ланка и Тайланд. Индия е лидер по площ и производство на кардамон.

За разлика от другите стимулатори за храносмилателната система (като пипера, чесъна, лука, горчицата, хряна) кардамон не оказва дразнещо действие върху лигавицата на устата и стомаха.

Какво съдържа кардамон?

Подправката кардамон се използва много в Аюрведата, а също и в официалната медицина на много страни. Семената съдържат 8% етерично масло, нишесте, мазнини, фибри, протеини, фосфор, калий, желязо, калций, тиамин и рибофлавин, ниацин, витамини С и А.

Етеричното масло от кардамон се получава чрез парене на семената. Маслото представлява бледо-жълта течност, която потъмнява под въздействието на слънцето. Има сладникав остър аромат и лимонов вкус. Съдържа терпенилацетат, цинеол, лимонен, линалол, линалилацетат, сабинен, пинен, зингибирин, евкалиптол, борнеол.

Целебните свойства на кардамон

Кардамон е много полезен при:

  • Метеоризъм и колити;
  • За стимулация на храносмилането, облекчава чувството на тежест след хранене, подобрява обмена на веществата, гори мазнините, помага за отслабване.

За разлика от другите стимулатори за храносмилателната система (като пипера, чесъна, лука, горчицата, хряна), кардамон не оказва дразнещо действие върху лигавицата на устата и стомаха.

  • Болести на храносмилателната система;
  • Болки в корема;
  • Киселини;
  • Болести на дихателните пътища – простуда, бронхит, астма, пневмония;
  • Болести на гърлото, кашлица, ангина, за възстановяване на гласните струни и за премахване на хрипове;
  • Вирусни заболявания, температура, треска;
  • Болести на пикочно-половата система, като диуретик (при цистит, гонорея, парене при уриниране, проблеми с уринирането, нефрит);
  • Спазми в съдовете;
  • Нервни разстройства, депресии, за стимулация на ума, сърцето, дава усещането за радост;
  • Ухапвания от насекоми;
  • Като афродизиак: повишава потентността, предпазва от бърза еякулация, при това предозирането с кардамон дава обратния ефект;
  • Хълцане;
  • Бъбречни и жлъчни камъни;
  • Главоболие;
  • Гадене и повръщане;
  • За намаляване активността на щитовидната жлеза при повишена функционалност;
  • За нормализиране на кръвоснабдяването;
  • За пречистване на организма от слуз и за извеждане на излишните течности;
  • За освежаване на дъха: семената на кардамона се дъвчат за премахване на неприятния дъх от устата.

Кардамон в козметиката

Кардамон има тонизиращи и подмладяващи свойства – защитава, възстановява еластичността на кожата, повишава плътността и разтегливостта и.Кардамонът влиза в състава на много козметични продукти – маски, масла, кремове, пасти за зъби и прахове.

Кардамон се използва в козметичната индустрия заради:

  • Избелващите си свойства – подобрява състоянието на кожата, изравнява цвета на лицето, изсветлява пигментните петна и луничките и придава на кожата гладкост и сияние;
  • Тонизиращите си и подмладяващи свойства – защитава, възстановява еластичността на кожата, повишава плътността и разтегливостта и. Забавя стареенето и предотвратява появата на бръчки. Запазва и възстановява структурно кожата, като стимулира синтеза на колагена.

Кардамон се използва широко за производството на пасти и прахове за зъби. Убива патогенните бактерии, като възпрепятства възникването на кариес, премахва лошия дъх от устата и освежава дъха задълго.

Кардамон се използва широко за производството на пасти и прахове за зъби - убива патогенните бактерии, като възпрепятства възникването на кариес, премахва лошия дъх от устата и освежава дъха задълго.Етеричното масло от кардамон се използва в ароматерапията и оказва следното въздействие:

  • Психо-емоционално – елиминира депресията, апатията, страха, повдига настроението, ободрява, пробужда надеждите, намалява умората, възстановява силите, дава усещане за лекота и благополучие;
  • Лечебно – премахва главоболието, помага при болести на дихателните пътища и гърлото, оказва еротичен ефект, има тонизиращо влияние върху целия организъм.

Освен това етеричното масло от кардамон способства повишаването на умствената активност и ясната мисъл.

Кардамон в парфюмерията

В парфюмерийната промишленост кардамон се използва при производство на парфюми с "източен“ мирис. Използва се и като ароматизатор за лекарства, козметични продукти и сапуни.

Кардамон в кулинарията

Кардамонът елиминира депресията, апатията, страха, повдига настроението, ободрява, пробужда надеждите, намалява умората, възстановява силите, дава усещане за лекота и благополучие

Кардамон се използва изключително много в кулинарията. С него ароматизират сладкарските изделия. Използва се и при произвеждането на ликьори. На основата на кардамон се правят домашни ликьори и тинктури, а също и маринати за плодове, кисели и компоти.

От древни времена арабите са добавяли кардамон в кафето си. Прясно смлените семена на кардамон се добавят в кафето преди да се свари. Кардамонът подчертава аромата на кафето и омекотява действието на кофеина, намалява риска от тахикардия и повишава артериалното налягане. Индийският традиционен чай, освен всички други подправки, съдържа много кардамон.

Слагат кардамон и в каймата, супите, ястията с ориз, пилешко, риба. В рибните блюда той се съчетава добре с индийското орехче. Кардамонът е важна съставка за кърито.

Как да съхраняваме кардамон?

За да не позволявате на кардамон да изгуби аромата си, се препоръчва да го съхраняване в капсулите и да роните семената му непосредствено преди приготвянето на ястието. Мленият кардамон бързо губи аромата си. Това е много силна подправка и може лесно да развали вкуса на ястието. Смлените семена от една капсула кардамон стигат за 1 кг кайма или тесто. Зърната кардамон се добавят 5 минути преди ястието да е готово, а ако са млени – точно преди да стане готово.