Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Готу Кола - билката на дълголетието, наричана още Брахми

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Готу Кола - билката на дълголетието, наричана още Брахми


Готу кола (Centella asiatica) е вид листно растение от семейството на магданоза, традиционно използвано в азиатските кухни, което също има дълга история на употреба както в традиционната китайска медицина, така и в аюрведическата медицина. Това е многогодишно растение, високо оценено и в Индия – смята се за една от най-духовните от всички билки.

Твърди се, че развива коронната чакра, която е енергийният център в горната част на главата и балансира дясното и лявото полукълбо на мозъка – именно поради тази причина казват, че листата на готу кола приличат на мозъка.Твърди се, че развива коронната чакра, която е енергийният център в горната част на главата и балансира дясното и лявото полукълбо на мозъка – именно поради тази причина казват, че листата на готу кола приличат на мозъка. Също така се счита за една от най-важните подмладяващи билки в аюрведичната медицина, където се радва на името „Brahmi“.

Научното име на Готу кола е Centella asiatica. Готу кола е известен още като блатна стотинка и индийска стотинка. В традиционната китайска медицина тя е посочена като ji xue sao, а в Аюрведа - брахми.

Готу кола притежава антимикробни, антидиабетни, противовъзпалителни, антидепресантни и подобряващи паметта свойства. Широко се продава като хранителна добавка под формата на капсули, прах, тинктура и локални формулировки.

В Китай хората го използват при наличнието на респираторни инфекции и настинки. Готу Кола може да помогне за зарастване на рани, подобряване на познанието и понижаване на кръвното налягане. Наричан е „изворът на живота“, защото според легендата древен китайски билкар е живял повече от 200 години в резултат на приема на готу кола.

Готу кола не е същото като ядка от кола (Cola nitida). За разлика от ядката кола, готу кола няма кофеин и не е стимулант.

Хранителни факти за билката Готу Кола:

Gotu kola съдържа някои химикали, които изглежда намаляват възпалението и намаляват кръвното налягане във вените. Gotu kola също може да увеличава производството на колаген, което е важно за заздравяването на рани.

В Югоизточна Азия готу кола се използва както за храна, така и за медицински цели. Член на семейството на магданоза, готу кола е отличен източник на основни витамини и минерали, необходими за поддържане на оптимално здраве.

Според една публикация в International Food Research Journal, 100 грама прясна готу кола доставят следните хранителни вещества и отговарят на следните препоръчителни хранителни нужди (RDI):

 • Калций: 171 милиграма (17% от RDI)
 • Желязо: 5,6 милиграма (31% от RDI)
 • Калий: 391 милиграма (11% от RDI)
 • Витамин А: 442 микрограма (49% от RDI)
 • Витамин С: 48,5 милиграма (81% от RDI)
 • Витамин В2: 0,19 милиграма (9% от RDI)
 • Gotu kola също е добър източник на диетични фибри, като осигурява 8% от RDI за жените и 5% от RDI за мъжете.

Някои традиционни употреби на готу кола включват:

 • заздравяване на рани
 • облекчаване на диария
 • повишаване на енергийните нива
 • намаляване на тревожността
 • повишаване на сексуалната потентност
 • лечение на венерически болести
 • лечение на кожни заболявания
 • лечение на менструални нарушения
 • забавяне на прогресията на проказата
 • удължаване на живота

Ползи за здравето

Тъй като Gotu Kola е подмладяващ нервин, често се препоръчва за балансиране на нервната система. Листата и корените на Gotu Kola съдържат ключови съставки, които помагат на тялото да поддържа здрава функция на невротрансмитерите, като същевременно насърчава нормалните нива на психическа бдителност и звукова памет. Gotu kola също подкрепя присъщата на тялото способност да се приспособява към временен стрес. Листата и коренът на Gotu Kola отдавна се използват за поддържане на здравето на кожата, косата и ноктите в Азия, Индия и в други местни култури. Многобройни клинични проучвания показват, че Gotu Kola наистина има благоприятни дерматологични ефекти, като помага да подпомогне поддържането на съединителната тъкан, която покрива много от външните повърхности на тялото, включително скалпа и кожата. Тези поддържащи действия включват поддържане на нормална цялост на поддръжката на кожната тъкан и съединителната тъкан, здравословно образуване на структурни компоненти на съединителната тъкан и здраво кератизиране на кожата. Тъй като Gotu kola поддържа здрава съединителна тъкан, тя също така поддържа силата и целостта на кръвоносните съдове, както и нормалната циркулация на кръвта.

Алтернативните лекари смятат, че готу кола има много ползи за здравето, вариращи от лечение на инфекции, като херпес зостер, до профилактика на болестта на Алцхаймер, кръвни съсиреци и дори бременност. Други твърдят, че готу кола може да лекува или предотвратява тревожност, астма, депресия, диабет, диария, умора, лошо храносмилане и язва на стомаха. Когато се използва локално, готу кола помага не само за заздравяването на рани и охлузвания, ами и намалява стриите и белезите по кожата.

Gotu kola се използва за лечение на бактериални, вирусни или паразитни инфекции като инфекция на пикочните пътища (UTI), проказа, холера, дизентерия, сифилис, обикновена настинка, грип, H1N1 (свински) грип, елефантиаза, туберкулоза и шистозомиаза.

Gotu kola понякога се прилага върху кожата при псориазис, заздравяване на рани и намаляване на белези, включително стрии, причинени от бременност.Gotu kola се използва и при умора, тревожност, депресия и подобряване на паметта и интелигентността. Други приложения включват проблеми с кръвообращението (венозна недостатъчност), включително разширени вени, за стабилизиране на плаките в кръвоносните съдове, за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци в краката и за предотвратяване на увреждането на малките кръвоносни съдове при хора с диабет (диабетна микроангиопатия).

Някои хора използват готу кола при травми, слънчев удар, тонзилит, течност около белите дробове (плеврит), чернодробно заболяване (хепатит), жълтеница, системен лупус еритематозус (SLE), стомашни болки, диария, лошо храносмилане, стомашни язви, подуване на лигавицата на стомаха (гастрит), епилепсия, астма, "уморена кръв" (анемия) и като цяло за по-добро здраве.

Някои жени използват готу кола за предотвратяване на бременност, отсъствие на менструални периоди и за събуждане на сексуално желание.

Gotu kola понякога се прилага върху кожата при псориазис, заздравяване на рани и намаляване на белези, включително стрии, причинени от бременност.

Ето какво казват някои от настоящите клинични доказателства:

Венозна недостатъчност и разширени вени

Когато кръвоносните съдове загубят своята еластичност, това води до подуване на краката (венозна недостатъчност). Няколко малки проучвания показват, че готу кола може да помогне за намаляване на отока и подобряване на притока на кръв. В проучване на 94 души с венозна недостатъчност, тези, които са приемали готу кола, са забелязали, че симптомите им се подобряват в сравнение с тези, които са приемали плацебо. В друго проучване на хора с разширени вени, ултразвуковите тестове показват, че хората, приемащи готу кола, имат по-малко изтичане на течност.

Настроение и памет

Готу кола отдавна се използва като билков тоник за лечение на разстройства на настроението и подобряване на паметта. Въпреки че резултатите от изследванията са смесени, има доказателства за някои преки и косвени ползи.

Въпреки недостатъка си, възможно е готу кола да повлияе индиректно на познанието и паметта. Ако бъдете по-бдителни и по-малко уморени, неизменно ще подобрите работната памет на човек (т.е. краткосрочната памет). Нещо повече, намалената тревожност и чувството за спокойствие често ще доведе до по-добра концентрация, задържане на паметта и скорост на обработка на информацията.

Gotu kola изглежда намалява тревожността чрез регулиране на активността на невротрансмитерите, известни като гама-аминомаслена киселина (GABA). Азиатската киселина е съединението в gotu kola, за което се смята, че предизвиква този ефект.

Като влияе върху това как GABA се абсорбира от мозъка, азиатната киселина може да облекчи безпокойството без седативния ефект на традиционните GABA агонистични лекарства. Той може също да играе роля при лечението на депресия, безсъние и хронична умора.

Кръвообръщение

Има някои доказателства, че готу кола може да подобри кръвообращението при хора с хронична венозна недостатъчност (ХСН). Венозната недостатъчност е състояние, което възниква, когато стените и / или клапаните във вените на краката не работят ефективно, което затруднява връщането на кръвта в сърцето.

Смята се, че тези ефекти са свързани с химични съединения, известни като тритерпени, които стимулират производството на сърдечни гликозиди. Сърдечните гликозиди са органични съединения, които увеличават силата на сърцето и увеличават скоростта на контракциите.

Заздравяване на рани и кожни лезии

Билката брахми (gotu kola) се прилага върху кожата или се използва локално за леки изгаряния, псориазис, предотвратяване на белези след операция и предотвратяване или намаляване на стрии.Билкарите отдавна използват лапи и мехлеми от готу кола, за да подпомогнат заздравяването на рани. Настоящите доказателства сочат, че тип тритерпен, известен като азиатикозид, е в състояние да стимулира производството на колаген и да насърчи развитието на нови кръвоносни съдове (ангиогенеза) на мястото на нараняване.

Готу кола има химикали, наречени тритерпеноиди. Например, някои изследвания показват, че тритерпеноидите укрепват кожата, повишават антиоксидантите в раните и увеличават кръвоснабдяването на областта. Въз основа на тези констатации, gotu kola се прилага върху кожата или се използва локално за леки изгаряния, псориазис, предотвратяване на белези след операция и предотвратяване или намаляване на стрии.

Безпокойство

Същите тези химикали, тритерпеноиди, изглежда намаляват тревожността и увеличават умствената функция на мишките. Едно човешко проучване установи, че хората, които приемат готу кола, са по-малко склонни да бъдат стреснати от нов шум, отколкото тези, които са приемали плацебо. Тъй като реакцията на "стряскащ шум" може да бъде начин да се разбере дали някой е притеснен, изследователите смятат, че готу кола може да помогне за намаляване на симптомите на тревожност. Но дозата, използвана в това проучване, беше много висока, така че е невъзможно да се каже как готу кола може да се използва за лечение на тревожност.

Профилактика на заболяванията

Известно е, че Gotu kola има мощни антиоксидантни ефекти, неутрализирайки много от свободните радикали, които причиняват клетъчно увреждане на молекулярно ниво. Предполага се, че тези свойства могат да осигурят защита срещу стомашни язви и някои видове рак.

Азиатната киселина, открита в gotu kola, е доказана в текущите изследвания, за да индуцира апоптоза (спонтанна клетъчна смърт) и да инхибира активността на клетъчния растеж в някои видове ракови клетки, включително черния дроб, гърдата, кожата, мозъка и стомашно-чревните туморни клетки. По-нататъшни изследвания разглеждат възможното развитие на противоракови лекарства.

Готу Кола - билката на дълголетието, наричана още Брахми Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™