Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Босвелия - тайната на здравите стави

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Босвелия - тайната на здравите стави


Обща информация за Босвелия

Босвелия има универсален противовъзпалителен ефект в комбинация с имуномодулиращо действие.Boswellia serrata е тропическо дърво, широко разпространено в Индия, Близкия изток и Северна Африка, и източник на ароматна смола, известна като "тамян" или "олибанум". Смолата, получена от кората, се използва като тамян при религиозни церемонии в много култури по света и се оценява и заради терапевтичните си ефекти. Посочена като индийски тамян, смолата Boswellia се използва широко в Аюрведа за подпомагане на няколко състояния, включително диария, дизентерия, белодробни заболявания, артрит, кашлица, язви, ухапвания от змии, трихофития и астма.

Научните изследвания през последните няколко десетилетия показват, че босвеловите киселини, основните съставки на смолата на босвелия, са отговорни за много от лечебните свойства на билката. Настоящите клинични данни показват ефективността на смолата или нейния екстракт при болест на Crohn и ревматоиден артрит.

Boswellia можете да откриете на пазара за козметика и добавки под формата на таблетки, капсули, екстракти и като съставка за локални кремове и мехлеми.

Интересни факти за Босвелията:

Смолата на босвелия се извлича от вечнозелено дърво, наречено босвелия или индийски тамян (оттук и другото, „народно“ наименование на смолата на босвелия - тамян). Босвелия е широко разпространена в Индия и Югоизточна Азия, а смолата на босвелия се използва в аюрведичната практика от хилядолетия (първото споменаване за нея датира от 1500 г. пр. Н. Е.).

Смолата на босвелия навлиза в Европа и Америка около 18 и 19 век и става широко разпространена като добавка едва в началото на хилядолетието. В аюрведическата традиция и китайската народна практика се смята, че смолата от босвелия има следните свойства:

 • Универсален противовъзпалителен ефект в комбинация с имуномодулиращо действие. Това се дължи на факта, че веществата, съдържащи се в босвелия, потискат медиаторите на възпалението и в някои ситуации могат значително да намалят болката в тъканите на костите и хрущялите.
 • Подобряване на микроциркулацията. Смолата от босвелия може да има възстановителен ефект върху кръвоносните съдове, като по този начин увеличава физическата наличност на възпалените области, които са по-добре снабдени с кислород и хранителни вещества.
 • Също така в народната практика на азиатските страни, смолата от босвелия се използва като средство за борба с алергичните реакции и стимулиране на процеса на възстановяване след увреждане на опорно-двигателния апарат (независимо от генезиса на тези наранявания).
 • Общо укрепване на имунитета. Очевидният ефект е, че босвелия (повече за това по-долу) съдържа редица важни и полезни компоненти, включително полифеноли, органични киселини, както и макро- и микроелементи.
 • Подобряване състоянието на кожата. Този ефект е следствие и от стимулиране на микроциркулацията и подобряване на периферното кръвообращение, когато притока на кръв и снабдяването с кислород се подобряват в увредените области на кожата.
 • Смолата от босвелия също се е използвала в миналото за подобряване на сърдечно-съдовата функция и за стабилизиране на стомашно-чревната функция. В този случай всички полезни ефекти на босвелия се дължат на нейния химичен състав, който включва:
  • "основни" босвелови киселини (а именно - 11-кето-β-босвелова киселина и 3-О-ацетил-11-кето-β-босвелова киселина);
  • босвелова киселина в алфа-, бета- и ацетилирана форма;
  • други босвелови киселини (включително 11-дехидро-а-босвелинова киселина), техните изомери и ацитилирани форми;
  • лупеолова киселина, нейната ацетилирана форма, както и стимул (ацетат и оксид);
  • пентациклични тритерпендиоли, както и сератол;
  • Туя в алфа форма, амирин в алфа и бета форма;
  • тирукол-8,24-диен-21-калаени киселини и пинен.

Всички настоящи вещества са естествени некалорични съединения, но смолата Boswellia съдържа и полизахариди, по-специално BOS 2000, който има имуномодулиращи свойства. В Boswellia, представен под формата на концентриран екстракт, полизахаридите напълно липсват.

Изследвания за ползите от Boswellia:

Босвелия укрепва сухожилията, хрущялите и костите, инхибиране на възпалителните процеси, както и намаляване на синдрома на болката;Основната активна съставка в смолата на босвелия е 11-кето босвелиева киселина и най-вероятно босвелиевата киселина в бета форма. Днес изследванията върху добавката се провеждат активно по целия свят поради уникалната гама от нейните свойства, твърдени от аюрведическата традиция.

В момента се провеждат изследвания в контекста на имуномодулиращия и тонизиращ ефект на босвелия поради очевидните перспективи за тази област. По този начин смолата от босвелия може да бъде препоръчана за използване, за да се постигнат редица ефекти:

 • укрепване на сухожилията, хрущялите и костите, инхибиране на възпалителните процеси, както и намаляване на синдрома на болката;
 • стимулиране на метаболизма и общо укрепване на имунитета, като следствие - подобряване на функционирането на организма като цяло;
 • възстановяване на кръвоносните съдове, нормализиране на липидния метаболизъм и, като следствие, регулиране на телесното тегло (чрез намаляване на нивата на мазнините);
 • благоприятен ефект върху ЦНС, използване за постигане на седативен и антидепресивен ефект (обосновано само теоретично);
 • умерено жлъчно и диуретично действие, като следствие - босвелия може да се използва за стабилизиране на кръвното налягане и стомашно-чревната функция.

Трябва да се отбележи, че смолата от босвелия се използва широко в ароматерапевтичната практика. Характерната миризма на тамян може да има успокояващ и антисептичен ефект. Изследвания в тази област се провеждат и в много страни, докато в популярната практика на Индия и Китай тези ефекти се считат за безспорни, въпреки че имат само метафизични обяснения.

Какви са ползите от приема на босвелия?

 • Босвелията или наричана още индийски тамян се използва широко в Аюрведа за подпомагане на няколко състояния, включително диария, дизентерия, белодробни заболявания, артрит, кашлица, язви, ухапвания от змии, трихофития и астма.Мощни противовъзпалителни и антисептични ефекти
 • Обезболяващ ефект
 • Има заздравяващи и регенериращи свойства върху кожата
 • Подобряване на чернодробната функция
 • Нормализиране на храносмилането
 • Забавяне на разрушаването на хрущяла.
 • Активиране на процесите на възстановяване.
 • Премахване на скованост в ставите, намаляване на отока в тях.
 • Съдоразширяващ ефект.
 • Повишено кръвообращение в ставните тъкани.
 • Потискане на патогенната микрофлора в организма.
 • Умерен успокояващ (успокояващ) ефект върху тялото.
 • Нормализиране на липидния (мастния) метаболизъм в организма.
 • Умерен диуретичен, холеретичен ефект.

Босвелия идва от традиционната индийска медицина, където това растение е било широко използвано за облекчаване на болки в мускулите, ставите, нервни окончания от различни възпалителни процеси и заболявания, като артрит. Той ефективно облекчава възпалението, има антисептични, както и обезболяващи и лечебни ефекти. В допълнение, босвелия стимулира кръвообращението и укрепва кръвоносните съдове. 

Защо да изберем хранителна добавка с Босвелия?

Тази добавка е особено ефективна при възпаления в ставите, които са симптоми на заболявания на опорно-двигателния апарат. Босвеловите киселини не само стимулират организма да произвежда собствени противовъзпалителни вещества, но също така възстановява целостта на кръвоносните съдове и увредените тъкани (включително хрущялите), подобрява притока на кръв към възпалените области.

Днес босвелия се използва широко при състояния на артрит, остеохондроза, артроза. За разлика от много лекарства, които се борят с тези заболявания, Босвелия не причинява дискомфорт и дразнене на стомашно-чревния тракт, бронхоспазъм или уртикария.

Екстракт от босвелия в медицината:

Босвеловите киселини не само стимулират организма да произвежда собствени противовъзпалителни вещества, но също така възстановява целостта на кръвоносните съдове и увредените тъкани (включително хрущялите), подобрява притока на кръв към възпалените области.За ставите - борбата с болката. От няколко години използването на екстракт от босвелия е особено популярно за облекчаване на болки в ставите, причинени от възпаление. Няколко проучвания показват, че противовъзпалителната активност на AKBA и други босвелови киселини помага за намаляване на болката при остеоартрит и ревматоиден артрит. Според изследванията може да се постигне оптимална ефикасност, екстракт от босвелия за стави с други активни вещества, полезни за здравето на ставите.

Хронично възпалително заболяване на червата. Противовъзпалителното действие на босвеловите киселини също привлича научен интерес към техния потенциал при хронични възпалителни заболявания на червата. По-специално, проучванията показват, че активните съставки на екстракта подобряват симптомите на болестта на Crohn. Тези положителни предварителни резултати са още по-обнадеждаващи, тъй като в момента няма ефективно лечение за това заболяване.

Диария. Научните данни, събрани през последните години, показват, че противовъзпалителната активност на босвеловите киселини също помага за борба с някои форми на диария.

Астма. Добавките с босвелия също могат да се възползват от тези с астма. По същество, хроничното възпаление на дихателните пътища, астмата често е много ограничаващо състояние, но според няколко проучвания по този въпрос тя може да бъде облекчена с помощта на добавки, базирани на Boswellia.

Кожни проблеми. В традиционната азиатска медицина смолата от босвелия се препоръчва за облекчаване на различни кожни проблеми. Проучванията в тази област показват, че босвеловите киселини могат да имат терапевтични ползи в борбата с редица възпалителни кожни заболявания като псориазис и акне.

Рак. Учените наскоро предположиха, че смолата от босвелия може да има противораков потенциал. Те вярват, че противовъзпалителната активност на киселините може да помогне в борбата с развитието на раковите клетки. Резултатите от допълнителни изследвания се очакват през следващите години.

Босвелия - тайната на здравите стави Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™