Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Вредни ли са замразените храни?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Плодове и зеленчуци, Храни и напитки | Все още няма коментари. | 1953 прегледа на този пост

Съдържание на Вредни ли са замразените храни?


В средата на зимата, когато малко пресни храни са достъпни и в същото време качествени, е важно да се замислим дали замразените храни са полезни и дали в тях има хранителна стойност. Много хора предпочитат замразените продукти целогодишно, тъй като са заети, нямат време за дълга топлинна обработка и за готвене. Дали замразените храни са вредни или дали всички те са такива?Замразените зеленчуци не са толкова вредни.

Замразените храни са вредни

Този факт се крие в това, че хранителните качества в дълбоко замразените продукти не може да бъдат същите, като тези в пресните храни. В замразените зеленчуци, плодове, месо, риба могат да се крият и опасни транс-мазнини, както и палмово масло. В замразените храни се съдържат и консерванти, като обикновената готварска сол, но в доста завишени количества.

Как да направим замразените храни малко по-здравословни?

Когато нямате избор и все пак трябва да изберете замразени храни, тъй като нямате време, избирайте задължително такива без сирене и сосове от сирена (като пици). Това прави замразените храни със значително високо съдържание на калории и наситени мазнини.

Друг важен съвет е да не размразявате цялото количество продукт, ако няма да го използвате. Извадете необходимото Ви количество и оставете в камерата останалото.

Когато купувате замразени плодове, избирайте такива без сироп. Лесно е да се ориентираме по съдържанието на опаковката – то трябва да съдържа само плодовете или зеленчуците, които купуваме.

Ако консумираме замразени месо или риба, е добре да го комбинираме с пресни салати – така поне в някаква степен ще удовлетворим необходимостите си от нутриенти.

И разбира се, винаги когато имате възможност, избягвайте замразените храни за сметка на техните пресни аналози.

Кои са полезните замразени храни?

В крайна сметка се оказва, че не всички замразени храни са вредни. Плодовете и зеленчуците, които са сред най-полезните групи храни както в прясно, така и в замразено състояние. Освен това, ако съхранявате за дълъг период от време пресни и плодове, и зеленчуци в хладилника си, тяхната хранителна стойност значително намалява. Докато замразените аналози могат да се съхраняват за дълъг период от време.

Горските плодове са сред полезните замразени храни.

Едни от най-полезните храни, когато са замразени, са: грах, зелен фасул, горски плодове. Причината е, че те се замразяват бързо след обирането им и по този начин губят по-малко нутриенти, в това число витамин С.

Трябва да избягваме замразените:

  • Месо
  • Риба
  • Обработени месо и риба като панирани и пържени месни продукти
  • Сирене като панирано сирене или хапки

Още съвети за избор на замразени храни:

  • Избирайте дори от замразените храни порция от 250-300 ккал.
  • Избирайте храни със съдържание от по-малко от 4 гр. наситени мастни киселини
  • Избирайте храни със съдържание от по-малко от 800 мг. натриев хлорид – сол
  • Избирайте храни със съдържание минимум от 3-5 гр. фибри
Вредни ли са замразените храни? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™