Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Връзката майка и дете: Етапи и особености

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Бременност и раждане, Всичко за бебето и детето, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 49 прегледа на този пост

Съдържание на Връзката майка и дете: Етапи и особености


Връзката между майката и детето има огромно влияние върху целия бъдещ живот на един възрастен. За една грижовна майка тази статия ще Ви помогне да разберете как да развиете психологически здрава и пълноценна личност.

Ако прочетете статията от гледна точка на детето, ще намерите полезни препоръки за работа върху себе си, които ще Ви помогнат да се отървете от комплексите и психологическите травми, придобити в детството.

Връзката между майка и дете

Връзката между майката и детето има огромно влияние върху целия бъдещ живот на един възрастен.Първо, струва си да разберем принципа, по който се развива връзката майка-дете. Нека анализираме основните етапи по възраст. Важно е да разберете, че всеки етап ще трябва да бъде завършен последователно, независимо колко време отнема.

Симбиоза

Между 0 и 7 години се установява много силна емоционална връзка между майката и детето. Всъщност това вече са двама отделни личности, но все още функционират като един организъм, особено на психологическо ниво. През този период е жизнено важно детето да изпитва любов, която се трансформира в чувство за сигурност.

Заедно с майката детето научава основни неща, формира отношение към хората, света около него и на първо място към себе си. Ако детето не получи достатъчно любов през този период, съществува риск да останете в първия етап за дълго време и в бъдеще да живеете не според собствените си интереси и желания, а да продължите да правите всичко, за да угодите на майка дори в зряла възраст. Тук е важно да се намери баланс, защото прекалената любов и грижа пречат на детето да стане самостоятелна и независима личност.

Бунт

Възрастта от 7 до 14 години - началото на раздялата. Има разлика в мненията по различни въпроси. Желания, които преди са били общи или подобни, сега също може да не съвпадат. „Бунтът“ се характеризира с активно отстояване на позиции и дори критика на майката. На този етап е важно детето да намери себе си и да продължи да върви по своя път.

По време на бунта има активно изпитание на майчиния авторитет. В конфликтни ситуации е важно не да поставяте безкрайни ограничения и условия, а да обяснявате мотивите и причините за действията си. Това ще помогне на детето да изгради правилните лични граници в зряла възраст.

Раздяла

На този етап започва формирането на личността. Ако всичко върви последователно и правилно, на възраст от 14 до 21 години едно момче или момиче придобива вътрешна независимост и свобода. В този момент има голяма вероятност детето да напусне къщата и е изключително нежелателно родителите да предотвратяват това. По това време нуждата от комуникация намалява. Близостта често е възпрепятствана от негодувание и различия във възгледите по ключови житейски въпроси.

Етапи на привързване на детето към майката

Независимост

Този период продължава от 21 години до края на живота. По това време детето разбира, че майката е отделен човек, който прави своите грешки и се движи по своя път. В същото време вече няма нужда да оставате дете и да изисквате майката да изпълнява родителски функции. Много е добре, ако от страна на майката също има приемане на детето като личност и желание за изграждане на приятелски отношения. За съжаление, много по-често има нахлуване в личното пространство и желание за контрол на ситуацията.

Благодарност и уважение

Не всеки достига този етап. И това идва само когато всички детски оплаквания са отработени и освободени, а вместо тях идва пълното разбиране и приемане на себе си като личност. Ако на този етап детето успее искрено да прости на майката, тя отново става близък и скъп човек за него. В този момент започват онези много дълги и задушевни разговори в кухнята.

Ако успеете да достигнете до този етап, комуникацията между майката и детето се превръща в неизчерпаем ресурс на взаимна подкрепа и приемане. За съжаление често е невъзможно да се постигне искрена благодарност и уважение поради неразрешени травми от детството.

Психология на връзката майка-дете

Връзката майка-дъщеря е сложна връзка. Всичко, което едно момиче вземе от майка си, ще го приложи в живота си на зряла възраст.

Връзката на майка и дъщеря

Връзката майка-дъщеря е сложна връзка. Всичко, което едно момиче вземе от майка си, ще го приложи в живота си на зряла възраст.

Епизод 1 - Връзка с мъж

Ако мъж се появи в живота на възрастна жена и той не й подхожда, това може да е резултат от връзката между бащата и майката, която се е развила по определен начин. Ако бракът е нещастен, дъщерята записва в подсъзнанието си точно такива погрешни и разрушителни модели на поведение.

Много е важно колко е доволна мама от връзката си с татко или друг мъж и живота като цяло. Ако това не се постигне, вниманието често се прехвърля изцяло върху детето.

Епизод 2 - Мама и баба

Друг пример е връзката на майката с майка й, бабата на детето. Добре е, когато тези отношения се основават на взаимно уважение, доверие, приятелство и принципите на добросъседството. В този случай дъщерята също ще се опита да се държи с майка си по подобен начин.

Ако майката и бабата се мразят, не могат да говорят правилно няколко минути, непрекъснато клюкарстват и се държат токсично, малкото момиченце смята този тип изграждане на връзка за нормално.

Епизод 3 - Себереализация

Друг стратегически важен момент в психологията на отношенията между майка и дъщеря е себереализацията. Детето гледа къде работи, какво прави най-близкият му човек, какъв начин на живот води майка му. В същото време подсъзнанието на детето чете и запомня всичко: навика да тича всяка сутрин, желанието да посещава нови места на всяка ваканция, интереса към отглеждането на екзотични плодове на балкона, ползите от работата от вкъщи, ходенето в офиса и т.н.

Епизод 4 - Грижа

Много е важно не да казвате на детето как да се грижи за себе си, а да го показвате с действията си. Ето защо е добре, когато майката в реалния живот намери време да се отпусне, да посети салон за красота, салон за масаж и фитнес клуб. Искате ли да отгледате щастливо момиче, което се грижи редовно за себе си? Покажете как да бъдете точно такива с Вашия пример.

Връзката на майката със сина

​В отношенията между майка и син също е важно да се намери баланс и да не се прекалява.В отношенията между майка и син също е важно да се намери баланс и да не се прекалява. Обикновено, когато едно малко момче сгреши, то не знае какво да прави и как да действа. Следователно свръхзащитата трябва да бъде сведена до минимум и положително да се посили независимостта.

Епизод 1 - Най-добрият, но...

Дайте на момчето място и време да прави грешки. Категорично не се препоръчва да правите всичко вместо него. За съжаление, много майки са склонни да вършат цялата работа, която могат за сина си: да завържат връзките на обувките, да сложат шапка и буквално да донесат лъжица до устата им. Мотивът на тези действия е отглеждането на перфектното момче, което като по чудо ще порасне до идеалния мъж. Тук, както се казва, добри намерения, но...

Да посвещавате цялото време на дете в ущърб на Вашите интереси и желания е задънена улица.

Често „най-добрите“ мъже са взискателни към жените. Всяка избраница може да очаква тежък кастинг за съответствие с майка си. И само ако дамата се възхищава на своя кавалер по същия начин, ще й бъде позволено да бъде наоколо. Но по-често не се намира подходящ спътник и нашето „момче“ остава само.

Епизод 2 - Изпреварване на кривата

В психологията на отношенията между майка и син този момент е особено разпространен в страните от Източна Европа. Става дума за случая, когато самата майка качва сина си на люлка, сваля го, хваща го при спускане по хълма в двора и секунда преди да влезе в стаята му сваля шапката. Ура! Мисията изпълнена - злият свят не протегна лапи към малкия принц.

Идеалната картина ще се срине след няколко години, когато прекомерната защита ще предизвика нервност, както и изкривено възприемане на света. Най-вероятно страхът ще се настани в такова дете и животът самостоятелно, без помощта на майка, ще бъде неудобен и труден. „Опасностите“ ще дебнат буквално на всяка крачка.

В най-добрия случай момчето ще израсне като домакин. В най-лошия случай ще влезе в активна конфронтация със света. Момичето, което ще бъде наоколо, най-вероятно ще иска да бъде възможно най-далеч от майка си. Но това едва ли ще успее, защото е почти невъзможно да се прекъсне умствената пъпна връв, която свързва майка и син от детството.

Епизод 3 - Нула емоции

Много от нас са виждали майки, които отглеждат „истински мъж“. Такава жена решава да бъде твърда към сина си.

Всъщност причината за това поведение се крие в страха от грешка. Някъде отвъд рамките, контрола, строгостта се крие онази безценна майчина любов. Но е много трудно да го почувствате, така че момчето расте без родителска топлина, не е сигурно в себе си и вярва, че никой изобщо не го обича.

С годините бебето, лишено от обич, се превръща в циничен мъж. Такъв човек не е в състояние да създаде хармонично семейство, защото го е виждал само по телевизията или го е чел в книгите. Щастлив съюз е възможен само със силен, амбициозен партньор, който ще Ви помогне да отворите света и да Ви покаже всичките му цветове.

Епизод 4 - Негативността поражда негативност

Когато едно момче расте под наблюдението на строга майка, в дълбините на душата му, в момчето възниква предпазливо отношение към женския пол. В бъдеще възрастен мъж от такова семейство не е склонен да влезе в дългосрочна връзка. Защо са тези проблеми, ако има риск да се натъкнете на негативна реакция от страна на момичето? Тези взаимоотношения с майка му в детството са му били предостатъчни. 

Ако такъв човек успее да намери спътник, в отношенията с нея мъжът се стреми да стане пълна противоположност на майка си. За съжаление с времето негативните емоции надделяват.

Основният недостатък на сина на властна майка е склонността към агресия. За такъв човек е трудно да контролира емоциите си и той смята подобни ситуации за норма.

Много родители знаят поговорката, че детето е на гости у нас. То трябва да бъде посрещнато, нахранено, научено и освободено. Но малко хора мислят за прилагането на тази златна истина в живота.

Обикновено всичко се случва точно обратното: на детето се налагат различни забрани, задължения и правила, истинската причина за които са пресилените страхове на родителите. А хармоничните отношения между майката и детето са възможни само ако майката възприема дъщеря си или сина си като личност и във всяка възраст, като се започне от раждането.

Да пуснеш детето си не означава да те изгонят от къщи с ритник в задника, както е показано в тесногръдите интернет мемета.

Истинският смисъл на тази концепция е да помогне на детето да намери своя собствен път и да се наслади на самостоятелното си движение напред.

Не е забранено да се възхищавате на победите, да подкрепяте и при падания. Може би част от пътя ще трябва да извървите отново заедно, за да се пуснете отново, тактично да отстъпите настрана, но в същото време да останете семейство. Никой никога няма да отнеме правото на една майка да остане жената, която е дала живот, обича детето си и е там, когато и двамата наистина имат нужда от това.

Така че не образовайте детето си, а себе си. Сами, или по-добре с психолог, отработете детските си травми и придобитите комплекси. Станете щастлива, уверена в себе си жена, която знае недостатъците си и разбира кой път да поеме в този живот. До такава майка детето ще израсне като пълноценен и психологически здрав човек.

Връзката майка и дете: Етапи и особености Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™