Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Ям каквото си искам!

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Отслабване, Здравословни проблеми и състояния, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 633 прегледа на този пост

… Или как безразборното хранене влияе върху сърцето?

Ролята на телесната маса при преценяване на рисковете за възникване на сърдечно-съдови заболявания се е изучавала неведнъж. Доказано е, че затлъстяването е един от основните неблагоприятни фактори. Към „другите“ основни се отнасят:

  • Хиперхолестеролемия (повишено ниво на холестерол в кръвта);
  • Хиподинамия (недостатъчно физическо натоварване);
  • Стрес;
  • Тютюнопушене.

В действителност факторите са много повече, но посочените по-горе са най-основните.

Мастната тъкан също се снабдява с кръв

Неправилното хранене води до затлъстяване с всичките му последициНаднормената телесна маса в този списък заема особено място. И с основание. Съвременните изследвания потвърждават, че повечето пациенти със заболявания на сърцето и съдовете са с наднормено тегло. Тайната на тази зависимост е проста. Колкото по-голяма е телесната маса, толкова повече тъкани има в организма, които имат нужда от кислород. Всички те имат нужда от адекватно снабдяване с кръв, включително и мастните отлагания. За реализирането на адекватното кръвоснабдяване постепенно се включват различни компенсиращи механизми.

Първо, увеличава се обемът на циркулиращата кръв. А колкото повече е кръвта, толкова по-голямо е натоварването за сърцето. Налага му се да работи усилено, за да изпомпи допълнителната течност.

Второ, повишава се мощността на сърдечните съкращения (за да изтласка за едно съкращение и да подаде на организма по-голяма порция кръв). Ако сърцето няма достатъчно сили за това, то компенсира загубите си с увеличение на честотата на сърдечните съкращения, иначе казано – с усилване на пулса.

Затлъстяването не е кардиотренировка!

При затлъстяване се износват бързо сърдечните структури (клапаните, стените, подхранващите съдове и други).

Артериалната хипертензия като последствие от затлъстяването

При затлъстяване се нарушава еластичността на кръвоносните съдове. Това става чрез ремоделиране, преустройство на съдовите стени на фона на променения липиден (мастен) обмен. Загубата на еластичност на съдовете неизбежно води до увеличаване на артериалното налягане и формирането на постоянна артериална хипертензия.

Артериалната хипертензия е резултат не само от ремоделирането на съдовете. Налягането се увеличава и заради увеличаващия се обем циркулираща кръв и увеличената сила на сърдечните съкращения. На свой ред, високото налягане в кръвоносните съдове води до поява на микротравми по вътрешните им стени, където след това се образува холестеролна плака и тромб със съответните последици.

Като сметнем всичко дотук, получаваме проста, но много логична връзка: затлъстяване -> артериална хипертензия -> сърдечни заболявания.

Храненето като причина за затлъстяване

Ако се опитаме да допълним тази връзка в лявата и част, то там определено трябва да се намират причините за затлъстяването. Преди няколко години като първа точка можехме, без да се замислим, да отбележим, че е храненето. Защото е доказано, че разнообразието на генетичните модифицирани продукти, преработването на продуктите с нарушения в тях природен баланс на полезни вещества с цел увеличаване на обема и поевтиняване на производството води до проблеми със здравето като цяло и към заболявания на сърдечно-съдовата система в частност.

Храненето увеличава телесната маса, което провокира възникване на проблеми със сърдечното здравеВ съвременните готови продукти се увеличава съдържанието на въглехидрати и наситени мазнини, намалява се количеството на витамините и минералите, разрушават се природните белтъчини. Това се отразява негативно върху физиологичните процеси в организма, обмяната на веществата и постепенно води до отлагане на мазнини в подкожно-мастните влакна, между вътрешните органи.

Или храненето все пак не е причина за затлъстяване?

Днес се изразходват много сили и средства за изучаването на това какво, как и за какво го ядем. Разработени са много диети, препоръки за хранително поведение. По форумите и в обществото все по-остри стават споровете между представителите на различни „вкусови“ движения, като вегетарианци, плодорианци, месояди и т.н.

Спорове се водят в контекста на различни проблеми, но един от ключовите моменти в съвременното разбиране за здравословния начин на живот е стремежът към постигане или запазване на идеална телесна маса и красиви форми. Перфектно! Лекарите са щастливи, защото нормалната маса на тялото е залог за здрава сърдечно-съдова система (а и не само).

Идеята за запазването на идеалната маса на тялото (ако се игнорира съставът на продуктите) е да се включат в менюто наситените животински мазнини, холестеролът и въглехидратите. Но при това да се изключи от живота хиподинамията като явление. Тоест да хабим толкова, колкото получаваме.

Да прекъснем логичната верига

Неправилното хранене провокира затлъстяване, затлъстяването провокира повишаване на кръвното налягане, а хипертонията провокира възникване на сърдечни заболяванияАнализът на този леко „нерационален начин на хранене“ сочи, че при определени условия може да се запази телесната маса в желаните рамки, като се употребяват всякакви продукти.

Подчертаваме: всичко е до ПРАВИЛНИЯТ ПОДХОД. Точно това не ни позволява да пълнеем, при това нарушавайки някогашните препоръки за здравословно хранене. А ако не пълнеем, значи, че още на първото ниво можем да прекъснем логичната верига, която води до артериална хипертензия и болести на сърцето.

Тази толкова нееднозначна, но с основание съществуваща концепция стана възможна след глобалното увеличение на хипохолестеролните диети.

Вече е доказана тяхната непълноценност в профилактиката на сърдечно-съдовите патологии, защото честотата на последните продължава да расте. Докато гонят заветните цифри на холестерола в биохимичния анализ на кръвта, започнаха да забравят за друг, по-важен рисков фактор: телесната маса. Абсурдно е някак, когато мъж, който тежи 110 кг. и е висок 178 см., е абсолютно сигурен, че провежда правилна профилактика на сърдечните патологии, като задържа нивото на холестерола си в рамките на 4.8 единици.

Е, ще преценим ситуацията след десетина години, когато се появят първите резултати на съвременната тенденция на култа за идеалната телесна маса на фона на „ям, каквото си поискам!“.

Ям каквото си искам! Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™