Доскоро мнозина не можеха да си представят как изглежда един недостиг на храна. Например магазин за хранителни стоки с празни рафтове.

Но глобалната криза показа на всички хора, че няма увереност в бъдещето и че това, което днес ни изглежда като стабилност, утре може да бъде като недостиг на храна.

Скорошен доклад показа, че около 90% от населението в момента живее под прага на бедността. Тези статистики са немислими и трудни за вярване.

Всъщност изчерпването на храната е повтарящо се явление и вече се е случвало в историята. По време на Втората световна война в цяла Европа съществува недостиг на храна.

По време на Голямата депресия в Съединените щати хората трябваше да преброят всеки цент, за да видят дали могат да си позволят да купуват или да ядат.

Страните, живеещи в крайна бедност, постоянно се сблъскват с това явление, независимо дали участват във война или не.

Дори ако Вашата страна в момента изпитва изобилие във всички области на живота, това не означава, че в някакъв момент в бъдеще няма да има недостиг на храна. Всъщност има недостиг на храна и инфлация по време на всяко голямо природно бедствие.

Храни, които могат да се съхраняват почти завинаги

Водата и храната са нашите жизнени сили и винаги трябва да са ни под ръка, за да задоволим не само настоящите си нужди, но и бъдещите. Поддържането на храна с дълъг срок на годност ще Ви помогне да оцелеете при всякакви извънредни ситуации.

Икономическа изгода от пазаруване за промоции и намаления, липса на време за посещение на хипермаркет през седмицата или дълъг престой в страната, когато наоколо има само гора и нито един магазин. Така или иначе, запасяването с храна е страхотно! Това може да помогне в непредвидена ситуация или да бъде полезно, когато внезапно се появят гости.

Ако случайно откриете отдавна забравени продукти на рафта в килера, не бързайте да ги изхвърляте. Те все още може да са годни за консумация - особено ако са в този списък.

Сух боб

С течение на годините боб, грах, леща и други бобови растения могат да се свият и да променят цвета си, но все още могат да се консумират. По този начин проучванията на проби от боб, които са били съхранявани повече от 30 години, потвърждават, че хранителната стойност и съставът на продукта не са се променили дори след няколко десетилетия.

Тайната на дълготрайното съхранение на този вид продукт е правилната обработка и специално създадените условия. За да издържат бобовите растения 10 или повече години, те трябва да са напълно сухи и да се съхраняват в херметически затворени контейнери на хладно и тъмно място.

Сол

Солта е минерал и по дефиниция не може да се влоши. Солта може да образува камъни, ако влагата попадне в опаковката, но това не променя нейните свойства.

Не може да се консумира самостоятелно, но нито едно ястие не е пълно без нея. Солта се запазва почти завинаги, без да губи качествата си, просто трябва да ограничите контакта с влага.

Какво не може да се каже за йодирана сол - този продукт може да се съхранява не повече от година.

През този период йодът се изпарява и с него цялата стойност на подправката изчезва. Но все още може да се използва като обикновена готварска сол.

Морска сол

Въпреки че солта е склонна да абсорбира влагата и миризмите, нейният срок на годност е неограничен. Просто трябва да се уверите, че е запазен в правилните условия. Тази подправка вирее на тъмно, сухо и хладно място. За да се предпази от влага, продуктът може да се излива в керамични или пластмасови съдове с плътни капаци.

Силни алкохолни напитки

Спиртни напитки като водка, уиски, ром и коняк нямат срок на годност. Но въпреки това, все пак трябва да ги съхранявате правилно - в херметически затворен контейнер, на тъмно и хладно място.

Захар

Подобно на солта, захарта няма срок на годност и запазва първоначалния си вид за дълго време. Въпреки това, във влажна стая, гранулираната захар може да се превърне в каменен блок. Но дори и в това състояние е годен за консумация.

Кафявата захар и пудрата захар също могат да се съхраняват с години, без да губят свойствата си.

Без захар животът ни би бил тъжен и скучен. Следователно, създавайки "безопасен запас", определено трябва да се запасите с този продукт. Принципът на съхранение на захарта е идентичен с този на солта. За да предпазите продукта от абсорбиране на влага, можете да поставите бял ориз в съда с него.

И запомнете: торбите със захар не могат да се държат на пода, те трябва да са на високо. По този начин продуктът може лесно да издържи на срок на годност от 10 години или повече.

Пчелен мед

Натуралният мед е уникален продукт, създаден от самата природа. Не вкисва и не се разваля – освен ако производителят не е добавил сироп и допълнителни съставки към него.

Киселата среда в меда е пагубна за повечето бактерии. Поради ниското си водно съдържание и много високо съдържание на въглехидрати (глюкоза, фруктоза и захароза) е неблагоприятна среда за развитието на микроорганизми, поради което има почти безкраен срок на годност.

Ето защо, ако сте закупили истински продукт от доверен пчелар, бъдете сигурни, че той ще се съхранява на рафта във Вашия кухненски шкаф завинаги. Единственото, което може да му се случи, е постепенна кристализация, тоест медът ще престане да бъде течен, но пак ще остане толкова вкусен!

Заключенията на учените се потвърждават и от археолозите. През 2015 г. в една от гробниците в Египет е открит мед, който е на повече от 3 хиляди години! И е бил годен за консумация.

Знаете ли, че ... За да получат един килограм мед (450 грама), пчелите трябва да събират нектар от два милиона цветя!

Ориз

Най-добрата температура за съхранение на ориз е 5-15 градуса. Ако се спазва този режим, зърнените храни запазват своите свойства и хранителна стойност най-малко 30 години. Идеалните условия за ориз (и много други зърнени култури) са ниските температури. Той е ценен източник на витамини и минерали и ключов продукт за оцеляване в екстремни условия.

При стайна температура оризът може да се съхранява в херметически затворен контейнер за не повече от 1,5 години.

Трябва да се има предвид, че въпреки че кафявият ориз се счита за по-полезен за човешкото здраве, срокът му на годност е минимален - до 1,5 години. Ето защо е по-добре да вземете бял рафиниран продукт в резерв. Имайте предвид, че смлян бял ориз може да замени брашното, ако е необходимо.

Без загуба на хранителна стойност, елдата може да се съхранява 20 месеца, грис, ечемик и овес - 14 месеца, а просото - не повече от 4 месеца, тъй като бързо гранясва. В същото време съхраняването на зърнени храни в хладилник удължава срока на годност на продукта.

Сода за хляб

Използва се не само в кулинарията - като бакпулвер и хранителна добавка, но и във фермата. Поради това содата за хляб се счита за необходим продукт за оцеляване. Можете да съхранявате сода за хляб за неопределено време. Той е в състояние да замести пастата за зъби и прахът за пране, подходящ е за почистване на различни повърхности и приготвяне на разтвори за изплакване на гърлото и носа, облекчаване на хода на настинки.

Кафе, чай, какао

Три популярни продукта за топли напитки не само добавят разнообразие към живота Ви, но и повишават енергията и настроението Ви, когато имате нужда.

По-добре е да купите кафе на зърна, за да запазите невероятния му аромат. Идеалната опаковка е вакуумно фолио. Същото правило важи и за какаото. Не забравяйте да имате предвид, че кафето и какаото не могат да се съхраняват в хладилник - само на хладно сухо място.

Паста

Всички видове тестени изделия без хранителни добавки лесно се съхраняват в килера. Те могат да се съхраняват без загуба на вкус най-малко 5-10 години. Идеално е сухо и тъмно място. Освен това, колкото по-суха е стаята, в която се съхраняват продуктите за бъдеща употреба, толкова по-дълго могат да служат. Така че не се страхувайте да се запасите със спагети, юфка и лазаня. Но макароните с добавки, като доматен сос, не издържат дълго. Максималният им срок е 6 месеца.

Брашно

Ароматът на печени изделия прави дома топъл и уютен. Сладки кифлички, топъл хляб, ронливи бисквитки и пухкави палачинки... Ако имате брашно у дома, винаги можете да поздравите гостите царски. Когато избирате място за съхранение, имайте предвид, че продуктът се страхува от слънце, влага и температурни крайности. Освен това брашното не обича да е близо до миризливи храни.

Идеалните условия за него са херметически затворени съдове с плътни капаци, за да не се допусне кухненски буболечки да изядат брашното. За същата цел можете да поставите дафинови листа в контейнери с брашно, насекомите не харесват тази миризма. Така брашното може да се съхранява 12 месеца.

  • Най-дългият срок на годност на първокласното пшенично брашно е 12 месеца.
  • Царевично, соево и овесено брашно са годни за консумация 10-12 месеца след производството.
  • За оризово брашно максималният срок е 9 месеца, а за брашно от елда и ръж - 6 месеца.
  • Пълнозърнестото брашно ще издържи не повече от 3 месеца.

Мляко на прах

Ако млякото на прах се произвежда в съответствие с всички санитарни стандарти, то може да се съхранява в продължение на много години, без да губи хранителната си стойност. Млякото на прах може да издържи до 25 години, ако се съхранява правилно. Прехвърлете храната в съд с плътно прилепващ капак и поставете на сухо място.

Ако млякото на прах пожълтее или започне да мирише на гранясало, това е предупреждение, че се е развалило.

Разтопено масло

Правилно приготвеното гхи може да бъде спасено с години, показва опитът на нашите предци. Преди това маслото се съхранявало в запечатан глинен съд, където не губи полезните си качества за много дълго време.

За индустриалното гхи важат много различни правила. Това масло има много по-ниско съдържание на вода от маслото. Следователно при стайна температура е годен за консумация 9 месеца, а в хладилник срокът на годност се удължава до 15 месеца.

Сушено месо

Този продукт все още не е придобил популярност в България, но си струва да се обърне внимание! При условие, че месото е изсушено правилно и в съответствие с всички стандарти за безопасност, то може да се съхранява на сухо, хладно и тъмно място до 50 години.

Тази "суперхрана“ спасила индианците от глад във време, когато никой дори не е мислил за хладилници. В домашни условия производството на сушено месо гарантирано може да се съхранява до 50 години в херметически затворен контейнер на сухо, хладно и тъмно място.

Соев сос

След отваряне соевият сос може да се съхранява до 3 години. Може да абсорбира чужди миризми и да образува лека утайка, но все пак запазва вкуса и ползите за здравето.

Но в затворена бутилка сосът се съхранява за неопределено време – при условие, че производителят е спрял естествения процес на ферментация преди опаковането на продукта.