Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Причини и помощ при кръвоизлив от носа

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 209 прегледа на този пост

Защо носът кърви?

Сигурно всеки човек се е сблъсквал с това неприятно нещо, без да има никакви явни причини за появата му. Този проблем може не само да ни причини неудобства, но и да ни уплаши.

Кръвотечението може да бъде провокирано от проблеми като умора, повишено физическо или емоционално натоварване, травма на преградата на носа.

Освен това може да се появи при хрема. Ако човек започне често да се сблъсква с този проблем, трябва да се обърне към медицински специалист, за да му се направят изследвания.

Описание на проблема

Състоянието може да възникне както в покой, така и при физическо натоварване или промяна позата на тялото. В зависимост от обема на кръвта, която тече от носа, това състояние се класифицира по следния начин:

 • Причини за кървене от носа, степени на кръвоизливНезначително кървете. Става дума за кръвозагуба по-малко от няколко милилитра. Това състояние не е опасно за здравето и живота на човека. Единственото негативно при него е чувството на страх или уплаха, което най-често се появява при децата.
 • Кървене в умерена степен на интензивност. В този случай обемът на изгубената кръв е не повече от 190 мл. На фона на това състояние човек може да усети световъртеж, обща слабост, замъгляване на зрението, а също и учестяване на пулса. При загуба на такова количество кръв може да се наблюдава побледняване на кожата и лигавиците.
 • Кървене с висока степен на интензивност. При това състояние човек губи около 300 мл кръв. На фона на тази кръвозагуба се появява шум в ушите, слабост, главоболие, световъртеж, задух и жажда. При липса на своевременна помощ проблемът се влошава.
 • Обилно кървене. Този вид патологично състояние се характеризира с кръвозагуба над 500 мл. На фона на този вид кървене се наблюдава спад в показателите на кръвното налягане, хеморагичен шок, загуба на съзнание и нарушаване на кръвоснабдяването на вътрешните органи.

Освен това състоянието се разделя според причините. Това състояние може да бъде провокирано както от месни увреждания на носа и носната преграда, така и от по-сериозни патологии на вътрешните органи и системи.

Какво го причинява при възрастните?

Струйно или капково кървене при възрастните може да бъде причинено от следните фактори:

 • Неблагоприятно въздействие на факторите от околната среда. Става дума за продължително пребиваване под пряка слънчева светлина, големи физически натоварвания и емоционално изтощение. Кървенето, провокирано от тези фактори, не е сериозно и преминава само след елиминиране на неблагоприятния фактор.
 • Травми на носа. В тази категория могат да се отнесат ударите, паданията и натъртванията, които водят до нарушаване целостта на костните и хрущялните структури на носната кухина. При по-малките деца незначителното носово кървене често възниква при попадане на чуждо тяло в носната кухина.
 • Слаби капиляри и суха носна лигавица. Ако човек дълго време е в условия на ниски температури или ниска влажност, се формира склонност към изсушаване на носната лигавица. Причина за слаби капиляри е дефицитът на аскорбинова киселина, витамини А, Е и фолиева киселина.
 • Продължително пребиваване в условия на високи температури. На фона на висока температура и ниска влажност лигавицата на носа се изсушава, а съдовете и отслабват.

Кървенето от носа може да е причинено от различни болести и инфекцииОсвен това има още една група от причини, които могат да доведат до кървене от носа при подрастващи и възрастни хора. В този случай появата на кръв от носа е заради развитие на някаква патология във вътрешните органи или системи. В тази група влизат следните причини:

 • Инфекциозно-възпалителни болести на носната кухина и синусите. Към тези болести се отнася синузитът, ринитът, фронтитът. Причина за инфекциозен възпалителен процес са вирусни и бактериални агенти.
 • Хипертонична болест. Склонността към повишаване на артериалното налягане е потенциална причина за кървене от носа. Ако човек, който страда от хипертония, се сблъска с този проблем, се препоръчва веднага да се обърне към медицински специалист.
 • Вегето-съдова дистония. Хората, които страдат от този тип патологии, често се сблъскват с това състояние. Незначителното кървене може да се съпровожда с шум в ушите, главоболие и световъртеж.
 • Тумор на надбъбречните жлези (феохромоцитом).
 • Злокачествени образувания.
 • Прием на някои групи лекарства. Към тези медикаменти се отнасят препарати, които влияят на кръвосъсирването.
 • Атеросклероза.
 • Патологии, свързани с понижено кръвосъсирване (хемофилия).
 • Папиломи в носа.

Причини при децата

Тук факторите са:

 • Кървене от носа при децата може да се причини от сух въздух, травма на носа, инфекции, емоционално пренапрягане.Сух и горещ въздух.
 • Анатомични особености в строежа на носната преграда.
 • Продължително използване на свиващи съдовете капки и спрейове.
 • Емоционално пренапрягане.
 • Травма на носа.
 • Инфекциозно-възпалителни заболявания с бактериална и вирусна природа.

Помощ при кръвоизлив от носа

На човек, сблъскал се с кървене от носната кухина, трябва да му се окаже навременна първа помощ. След елиминиране признаците на кръвозагуба се препоръчва да се обърне към лекар за установяване на причината за това състояние.

Ако на човек често му тече кръв от носа, му е необходима консултация с отоларинголог и терапевт. Ако това състояние се съпровожда със симптоми като главоболие и световъртеж, признаците се елиминират само след спиране на кървенето.

Алгоритъмът за първа помощ при носни кръвоизливи е следният:

При кървене от носа главата трянва да се наведе леко назад и в ноздрите да се поставят тампони

 • Ако е започнало кървене, преди всичко трябва да помогнете на човека да седне, като главата му трябва да се наклони леко назад. Не е препоръчително главата му да е изцяло назад, тъй като може да попадне кръв в носоглътката му и това да провокира кашляне или повръщане.
 • Върху ноздрата му трябва да се постави кърпа, напоена със студена вода, или няколко ледчета, увити в тънка кърпа. Студеният компрес се държи не повече от 10 минути. Може да се постави студена мокра кърпа на задната част на врата.
 • За спиране на кървенето със средна степен може да използвате памучни тампони или марличка, които трябва да поставите във всяка ноздра. За да усилите спиращия кървенето ефект, напоете тампоните с водороден пероксид. Дръжте тампоните в ноздрите 10-20 минути.

Ако човекът е със тежко или обилно кървене, тези средства няма да имат ефект. Необходима е незабавна помощ от специалист.

Кървене от носа без ясна причина при бременните жени може да възникне заради високо кръвно, дефицит на витамин К и калций в организма, нарушено кръвосъсирване в резултат на висока температура заради инфекция. Алгоритъмът за оказване на първа помощ при бъдещите майки е същият. Категорично се забранява главата да се накланя надолу и да се подсмърча.

Причини и помощ при кръвоизлив от носа Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™