Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Помощ! Стършел! Хапе или жили стършелът? Какви са последствията?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 113 прегледа на този пост

Съдържание на Помощ! Стършел! Хапе или жили стършелът? Какви са последствията?


Стършелът е много опасно голямо ципокрило насекомо от семейството на осите. Ухапването от стършел представлява заплаха за човешкото здраве и дори може да бъде фатално. Тежестта на последствията след ухапване до голяма степен зависи от вида на стършелите. Някои от видовете са сред най-отровните представители на насекомите, известни днес. Други представляват по-слабо изразена опасност за хората и тяхната атака причинява лека вреда на тялото.

Това голямо насекомо на моменти предизвиква страх. Всъщност тези насекоми са доста миролюбиви, но ако почувстват опасност за себе си или гнездото си, те нападат. Затова никога не трябва да се доближавате до гнездата им и още повече да се опитвате да ги унищожите. Опасността от ухапване от стършел зависи от вида му, например ухапване от обикновен стършел ще причини само болка на мястото на ухапване и подуване. Но в Япония около 40 души годишно умират от ухапвания от местни стършели.

Симптоми на ухапване от стършел

Тези насекоми, за разлика от обикновените пчели, могат да атакуват няколко пъти подред. Мрежата против комари, която се носи за защита на лицето, няма да Ви предпази от стършела, тъй като той може да изпръска отрова през тъканта. Веществото причинява тежки изгаряния, особено ако попадне в очите.

Почти невъзможно е да не забележите ухапване от стършел, защото жертвата веднага усеща доста силна болка. След това на мястото на ухапване се появява подуване и кожата забележимо се зачервява. При хора, склонни към алергии, може да настъпи анафилактичен шок, който може да доведе до смърт. Хората със слаба имунна система понякога губят съзнание, а може да се появи и гадене. Крайниците изстиват, а ушите и устните стават синкави. Много рядко е, когато жертвата леко понася ухапвания от стършели, без особени прояви на симптоми и негативни последици.

Сред признаците на поражение от отрова могат да се нарекат както местни, така и общи. Местните прояви включват:

 • остра, постепенно нарастваща болка;
 • зачервяване на кожата;
 • промени в епидермиса: зачервяване и подуване;
 • обширно възпаление на кожата;
 • подути лимфни възли с лицеви ухапвания;
 • подпухналост;
 • появата на гъста бяла папула на мястото на проникване на жилото в кожата.

Общи характеристики са:

 • повишен сърдечен ритъм;
 • повишаване на телесната температура;
 • намаляване на налягането;
 • главоболие с възможно замайване;
 • силно изпотяване;
 • обезцветяване на устните, ушите (те стават цианотични);
 • възможни повишени нива на кръвната захар;
 • интоксикация на тялото и др.

Често локалната област на подуване се превръща в непрекъснат обширен оток. Анафилактичният шок и отокът на Quincke са характерни за тежки случаи на лезии. Специфична реакция на тялото към ужилване от стършели е развитието на алергични прояви, при които на човек е показано десенсибилизиращо лечение, включително имунизация като профилактика.

Внимание! При деца под 15-годишна възраст, отровата от стършели в тялото причинява повишена интоксикация. Всички процеси са много по-бързи. Не чакайте, докато симптомите изчезнат, а незабавно се свържете с медицински център или лекар.

Последствията след ухапване от стършели по принцип не остават. Симптомите изчезват с времето. От това зависи устойчивостта на организма към токсините и скоростта на тяхното да изхвърля отровата. Най-сериозното увреждане на здравето е разрушаването на червените кръвни клетки в кръвта. Може да има и нагнояване на мястото на ухапване и в тежки случаи некроза на тъканите.

Колко опасни са ухапванията от стършели?

Особеността на стършелите е, че те не оставят жило в раната и могат да жилят многократно. Едно ухапване рядко води до сериозни последствия, тъй като малко количество отрова навлиза в кожата. Ако стършелът атакува многократно, съответно попадне повече отрова, тогава последствията могат да доведат до смърт. Последиците от ухапване зависят от имунитета и възрастта на човека, ухапванията от стършели са особено опасни за децата. Също така, последствията могат да бъдат различни в зависимост от вида на стършелите, тропическите, гигантски видове се считат за най-опасни.

Ухапванията от стършели оставят специален състав на отровата, който разрушава клетките и стените на кръвоносните съдове, поради което се появяват кръвоизливи. В някои особено тежки случаи може да се появи голям хематом и отравяне на тялото. Някои хора са имунизирани срещу отровата на стършели и за тях ухапването носи само подуване на мястото на лезията, което ще премине след няколко дни. Но хората с по-слаб имунитет трябва незабавно да отидат в болницата, в противен случай е възможна ампутация на крайниците и дори смърт, особено при многобройни ужилвания.

Последици от ухапване от стършел:

Последствията могат да се различават по тежест в зависимост от състоянието на тялото на жертвата, защитните свойства на системите, склонността към алергии, възрастта и наличието на хронични патологии. Малките деца понасят особено трудно атаките на стършели, тяхната интоксикация настъпва по-бързо и е придружена от общо влошаване на благосъстоянието.

Ако на фона на навлизането на отрова в тялото се появи алергия под формата на уртикария, това може да доведе до усложнение (оток на Quincke). Това заболяване е изключително опасно, тъй като тъканите на ларинкса се подуват и човек става неспособен да диша напълно. Обширни червени петна по тялото свидетелстват за уртикария, която бързо се разпространява, свързвайки се и образувайки плътна червена зона.

Сърдечният ритъм също може да бъде нарушен, в някои случаи настъпва сърдечен арест. Ако анафилактичният шок е станал последица от ухапване, тогава трябва да се вземат незабавни мерки за първа помощ. В противен случай краят може да е фатален.

Тежестта на последствията също може да се различава в зависимост от местоположението на атаката. Най-опасните ухапвания са в такива области на човешкото тяло: главата, шията, зоните на преминаване на големи съдове и артерии.

Как напада стършелът?

Стършелът атакува човек само ако почувства опасност от него. В този случай дори не е необходимо да се изкачвате до гнездото на стършелите, така че е по-добре да ги заобиколите. Усещайки опасност, това насекомо освобождава вещество, което дава сигнал на други индивиди за опасността и те също започват да летят наоколо, готови да атакуват. Ако ухапването на един стършел може да бъде безопасно, тогава атаката на няколко индивида няма да премине без следа за никого.

Казват, че стършелът „хапе“, но всъщност той „ужилва“. Тези насекоми имат много добра реакция, така че е почти невъзможно да се избегне ухапване при нападение на стършел. Стършелът лети до жертвата и с бързо движение вкарва жило под кожата, след което го издърпва и може да атакува отново.

Първа помощ при ухапване от стършел

Първо, засегнатата област на кожата се изследва внимателно. Рядко, но се случва стършелът да остави жило в тялото. Това се случва, когато насекомото е ударено по време на контакт с тялото. Жилото се отстранява внимателно с дезинфекцирана пинсета или игла. В никакъв случай не изстисквайте жилото.

В много от случаите обаче не трябва да търсите жило в раната, защото тези насекоми не го оставят след ужилване. Но отровата от раната трябва да бъде изсмукана и има само около минута време за това и след това раната просто ще заздравее. След това трябва да приложите нещо студено към мястото на лезията, за да забавите разпространението на отровата в тялото и да предотвратите силно подуване. Мястото на ухапване не трябва да се пипа! Не можете да го надраскате и стискате, в противен случай тези действия ще допринесат за прилив на кръв и по-бързо разпространение на отрова.

След това трябва да третирате мястото на ухапване с алкохолен разтвор, калиев перманганат или водороден прекис. След това е препоръчително да нанесете мокра захар, тя ще абсорбира останалата отрова, а отгоре трябва да поставите студена кърпа. Ако е възможно, на жертвата трябва да се даде антиалергично лекарство. Също така не можете да пиете алкохол, това само ще увеличи подпухналостта. Ако е имало едно ухапване и няма сериозни симптоми, тогава не е необходимо посещение при лекар.

Важно!

Ако жертвата има гадене, тогава е необходимо да не ядете храна, а да пиете много вода или топъл чай. За да облекчите болката, можете да използвате локални кремове.

В случай, че стършелът е ужилил жертвата си в областта на устата, е необходимо да се консултирате с лекар възможно най-скоро. Ухапванията от стършели в тази област са най-опасни, тъй като след тях ларинксът се подува, което води до затруднено дишане. Ако не посетите лекар навреме, тогава такова ухапване може лесно да доведе до смърт.

Също така е необходима консултация с лекар, ако е ужилено дете под 16 години. Децата много по-трудно понасят ухапвания от стършели. Ако възрастен е бил ужилен, но е развил алергия, силна болка и подуване, тогава медицинската помощ също е задължителна. Транспортирането на ужиления е възможно само в легнало състояние, със силна алергична реакция, главата трябва да бъде леко спусната, в противен случай е възможно прилив на кръв и това може да доведе до загуба на съзнание. Ако жертвата е далеч от болницата и няма начин незабавно да отидете на лекар, тогава трябва да се обадите на линейка и да поискате съвет какво да правите в такава ситуация.

Посещението при лекар не е задължително, ако ухапването е единично и няма особено влошаване на състоянието.

Посещението при специалист е необходимо, ако са налице следните фактори:

 • рязко отслабване на тялото;
 • подуване на засегнатата област и силна болка;
 • появата на изразена алергична реакция;
 • жертвата е дете на възраст под 16 години;
 • атаката е направена от няколко индивида насекоми едновременно.

В момента, когато няколко стършела ухапят, нивото на токсина, проникващ в кръвта, се увеличава значително. Поради това интоксикацията става по-изразена и ще е необходимо квалифицирано лечение.

Как да избегнем ужилване от стършел?

За да не станете жертва на ухапване от това насекомо, трябва да избягвате местообитанията им. Ако откриете гнездо на стършели, в никакъв случай не трябва да се доближавате до него, още по-малко да се опитвате да го унищожите. Трябва да се свържете с правилните органи на реда и те ще спасят района от тези насекоми. Когато видите стършел, не можете да размахвате ръце или просто да използвате някакви средства за това, струва си да се има предвид, че те също не се страхуват от спрейове против комари. Тези действия могат само да разгневят насекомите и тогава тяхната атака определено няма да бъде избегната. Препоръчително е просто да се опитате да избягате от тях, но е по-добре да се скриете на закрито.

Стършелите са доста опасни насекоми, които живеят не само в горите, но и във вили и тавани. Ето защо е необходимо да бъдете изключително внимателни. Не трябва да се опитвате да убиете стършела, защото дори и да успеете, опасността ще бъде още по-голяма. Факт е, че когато умрат, тези насекоми отделят вещество, което дава сигнал на други стършели. Следователно, като убиете един, можете да ядосате цял рояк други стършели, които да Ви атакуват. Не безпокойте тези насекоми, избягвайте техните местообитания и тогава шансът да станете тяхна жертва ще бъде минимален. Използването на популярни средства за защита срещу комари и кърлежи не действа при тези насекоми и това трябва да се има предвид при сблъсък с тях. И в случай, че ухапването не може да бъде избегнато, трябва да се спазват всички препоръки, за да се избегнат сериозни последствия.

Защо ужилването от стършел е толкова болезнено?

Hymenoptera има два вида "оръжия", с които атакува и унищожава врага, а също така си набавя храна. Пропуснатата през него отрова, попадайки в тялото, причинява болезнени усещания. Степента на болката е пряко свързана с количеството токсично вещество, въведено в тялото: то е почти 2 пъти повече, отколкото при ужилване от пчела. От друга страна, това са мощни челюсти, с които стършелът гризе храната си, смила я. Човек страда точно от поражението на отровата. Освен това, за разлика от пчелата, "голямата оса" може да използва своето "оръжие" многократно.

Характеристиката на ухапването се допълва от състава на отровата. Тук има хистамин, фосфолипаза А2, протеази, катехоламини, токсични полипептиди и др. Това е експлозивната смес от ацетилхолин с хистамин, която причинява болка при ухапване. Тежестта на увреждането на стършелите не само прави самата рана болезнена, но също така причинява възпалителен процес в цялото тяло.

Фатално ли е ужилването от стършел за хората?

Зачервяване, сърбеж и абсцес са най-честите симптоми на ухапване.

Само по себе си ухапването от стършел не е по-опасно от ухапването от пчела или оса. Но и тук всичко зависи от вида на насекомите. Азиатският стършел се смята за по-опасен от, да речем, обикновения стършел. Като цяло симптомите изчезват с времето. Има обаче изключения, които могат да бъдат фатални в следната рискова категория:

 • страдащите от алергия, чувствителни към химическите компоненти на отровата;
 • деца, особено кърмачета;
 • множество ухапвания в случай на нападение от насекоми (според количеството отрова, въведена в тялото);
 • смъртоносно ухапване настъпва, когато жилото навлезе в кръвоносен съд на главата или друг голям орган, в който отровата бързо достига до мозъка.

Как да се държим в среда на стършели?

Има ситуации, когато пристигането сред природата или в гората, изправя хората пред факта, че след дългото им зимно отсъствие тази територия вече е заета от оси или стършели. В средата на април женската започва да извайва гнездото си, маркирайки местообитанието в тази област. Ако времето е загубено, стършелите са се заселили сериозно и трайно на територията, трябва да изберете правилната тактика на поведение, за да избегнете ухапване от стършел.

Гнездо, намерено в двора, висящо на клоните или разположено под покрива, в никакъв случай не трябва да се пипа, дори да се доближава, да не говорим за разбъркване с пръчка. Ядосаните насекоми веднага ще се втурнат към нарушителя.

Необходимо е да се държите спокойно, да не провокирате атаките на "големите оси" с резки движения.

Насекомо, кацнало върху тялото, не си струва да бъде убито. Първо, можете да получите част от отровата. Второ, ензимът, отделян от стършелите в случай на опасност, служи като алармен сигнал за останалите стършели, които веднага се втурват да помогнат.

При пътуване извън града носете удобни, без ярки цветове и предпазващи тялото дрехи, затворени обувки. Откажете се от парфюма със силна миризма.

Ако все пак е решено да се отървете от стършелите в района и на първо място от гнездото, това трябва да облечете гащеризон, покриващ тялото, ръкавици. Обърнете специално внимание на защитата на главата, лицето и по-специално очите.

След като откъснете ябълка или круша, плод от клон, преди да го измиете и отхапете, трябва внимателно да го разгледате. Често в зрялата каша на плода можете да намерите дебнещ стършел.

Помощ! Стършел! Хапе или жили стършелът? Какви са последствията? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™