Макът е растение, което намира приложение в най-различни сфери на живота. Едрите му ярки цветове са прекрасна основа за букети, семената много отдавна се използват в кулинарията, а от сока му се изготвят медицински препарати.

Макът представлява тревисто растение с право стебло, покрито с пух и перести листа. Цветчетата са едри, най-често червени, но се срещат също бели, розови или жълти. Семената са малки черни зрънца, които съзряват в кръгли кутийки. Макът произвежда бял горчив сок. Най-много мак расте в страните с умерен или субтропичен климат. По промишлено производство на макови семена първите места заемат Чехия, Турция и Франция.

В химичния състав на семената влизат витамин Е и РР, калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, сяра, желязо, цинк, мед, кобалт.

Полезни свойства:

  • От маковите семена се приготвя масло, което се използва в парфюмерийната и козметичната промишленост.Има сънотворен ефект;
  • Оказва анестезиращо действие;
  • Нормализира храносмилането;
  • Тонизира;
  • Счита се за добро глистогонно средство;
  • Снема възпаления.

Вреда:

  • Има в състава си наркотични вещества;
  • В големи количества може да предизвика поражение на централната нервна система.

Противопоказания:

  • Нарушение на функциите на черния дроб и бъбреците;
  • Склонност към запек;
  • Заболявания на дихателната система;
  • Белодробен емфизем.

Масло

От маковите семена се приготвя масло, което се използва в парфюмерийната и козметичната промишленост, а също така за приготвяне на лекарствени препарати. Маковото масло има приложение и в кулинарията – обикновено подхожда на зеленчукови салати и студени предястия.

Сок

Сокът, получаван от растението, е известен под названието "опиум“. Той се счита за силно действащ наркотик и се прилага в медицинската промишленост за производството на някои болкоуспокояващи лекарствени средства.

Приложение

В кулинарията

  • Традиционно семената на мака се използват в качеството на пълнеж и украшение за сладкиши и сладкарски изделия;
  • Макът се съчетава добре с гъби;
  • С добавяне на мак се приготвят различни пикантни и сладки сосове;
  • В италианската кухня с цветовете на растението се украсяват супи и други блюда;
  • Със зърната му се подправят салати;
  • В индийската кухня семената се използват като сгъстител.

Кулинарни рецепти

Кифлички с макова плънка

Традиционно семената на мака се използват в качеството на пълнеж и украшение за сладкиши.

В дълбока купа се наливат няколко супени лъжици загрято мляко, в което се разтварят 15 гр. прясна мая и се добавят 40 гр. захар. Купата се покрива и се оставя на топло за 20-30 минути.

Докато сместа втасва, в друг съд се сипват 0,5 кг пресято брашно, 250 гр. нарязано на парчета краве масло, 40 гр. захар и кора от лимон на вкус.

Всичко се смесва до еднородна консистенция и се прибавя към втасалата смес. Разбърква се внимателно още веднъж, като при необходимост се долива мляко. Накрая трябва да се получи еластично тесто, което не залепва за ръцете. То се оставя в дълбок съд, покрива се и се оставя да втасва на топло около час.

Към 200 мл затоплено мляко се добавят 2 с. л. мед и половин чаша маково семе. Сместа се вари на бавен огън няколко минути, след което се охлажда.

Втасалото тесто се разделя на еднакви части. Правят се топки, които се покриват с кърпа, и се оставят за 10-15 минути. Всяка топка се разточва на ленти, върху които се поставя от маковия пълнеж, който се изравнява, и лентите се навиват на ролца. Рулата се намазват с разбит жълтък. Фурната се загрява на 200 градуса, като в долната част се поставя съд с гореща вода. Кифличките се пекат около половин час. Когато се извадят от фурната, се напръскват с вода.

Салата с пиле

Смесват се 250 гр. майонеза, 4 ч. л. ябълков оцет и 6 ч. л. мед. Добавя се 1 ч. л. маково семе и се смесва, като се добавят сол и черен пипер на вкус.

От сварено и охладено пилешко бутче се отстраняват кожата и костите, а месото се нарязва на малко парчета. 60 гр. орехи се изпичат леко на сух тиган и се накълцват. Два стръка целина се нарязват и добавят към месото, където се слагат орехите и чаша червено грозде. Салатата се овкусява с приготвения сос.

В медицината

Лекарствените средства, изготвени на основата на семена, сок или листа от мак, се използват като спомагателно средство за борба със следните здравословни проблеми:

  • Отварата от макови цветове е отлично средство против диария и има потогонни свойства.Силни болки;
  • Мигрена;
  • Чревни колики;
  • Тревожни състояния;
  • Нарушения на съня;
  • Кашлица;
  • Стенокардия;
  • Повишено артериално налягане;
  • Атеросклероза;
  • Язва на стомаха;
  • Язва на дванадесетопръстника;
  • Ухапвания от насекоми;
  • Кожни обриви.

Рецепти от народната медицина

  • Млякото от мак се употребява при възпаления на белите дробове, кашлица и простуда. Семената на кулинарния мак се разтварят в топла вода в пропорция 1:10 и се стриват до получаването на еднородна течност с млечен цвят. Възрастните могат да приемат по половин чаша 3-4 пъти на ден.
  • Отварата от макови цветове е отлично средство против диария и има потогонни свойства. При заболявания на черния дроб е необходимо да се направи смес от макови семена и мед. За приготвянето еднакви пропорции от двете съставки се разтриват в хаванче.
  • При болести на стомаха се приготвя отвара от стрити на прах листа от растението. Отварата се приготвя с вода или мляко, като се добавя и мед.
  • Настойка от цветове на основата на водка се използва при безсъние, тревожни състояния и нервно претоварване. На 10 грама сухи цветове е нужен половин литър водка, като места се оставя да престои на тъмно две седмици. Готовата настойка се приема по 15 капки половин час преди сън.
  • Макът с мед е много полезен при гастрит.