Какво представлява дисбактериозата и как да се справим с нея вкъщи?

В тази статия ще разгледаме състоянието дисбактериоза, по какви симптоми можем да определим, че я има в организма ни и какви са народните методи за лечение на дисбактериоза в домашни условия.

Дисбактериоза – какво е това?

Дисбактериозата е ситуация, при която в червата се наблюдава дисбаланс на полезните бактерии (лакто- и бифидобактерии) и "вредните“ микроорганизми, с увеличаване броя на вторите. Всичко това води до нарушение в обмена на веществата и други последици, които влияят отрицателно върху състоянието на организма както в плана на физическото здраве, така и на външния вид на кожата, косата, ноктите.

Дисбактериоза – симптомите

Дисбактериозата може да се проявява с много симптоми, но най-основните от тях са:

  • При дисбактериоза се появяват симптоми като болки, подут корем, газове, храносмилателно разстройство, запек, диарияРазстройство в храносмилателния тракт. При дисбактериоза на първо място страда стомашно-чревната система, затова първите симптоми на дисбактериоза са свързани с храносмилателно разстройство. Често се нарушават изхожданията, актовете на дефекация може да достигнат до няколко пъти на ден. При това се наблюдава остър, неприятен мирис. В някои случаи е обратното – може да възникне запек, по-рядко запеците се редуват с диария. Заради нарушеното изхождане често възникват неприятни усещания в областта на ануса. Освен този проблем възникват и други – образуване на газове и подут корем. Също така може да възникне гадене, киселини, неприятен вкус в устата.
  • Болки в корема. Имайки предвид, че газовете преминават трудно, те започват да влияят върху стените на червата, като предизвикват резки болки. В зависимост от мястото, в което е локализирана дисбактериозата в самите черва, болката може да е стягаща, при това боли целият корем. Ако проблемът е в тънкото черво, болката е съсредоточена около пъпа. Ако дисбактериозата е засегнала дебелото черво, болката се наблюдава в илиачната област. По принцип болката намалява след дефекация, но само временно.
  • Увреждане на лигавиците и кожата. Гореизброените симптоми може да се съпровождат с увреждане на кожата и лигавиците. Често това увреждане може да изглежда като алергична реакция – зачервяване, обриви (мехурчета по кожата), сърбеж, лющене или оток.
  • Други симптоми на дисбактериоза. Тъй като функциите на червата са нарушени, микроелементите и полезните вещества не се усвояват напълно. При това се наблюдава авитаминоза, която може да се проявява с явни симптоми на дефицит на един или друг микро- или макроелемент. Появява се суха кожа, започват да се чупят и разслояват ноктите, косата става безжизнена, появяват се цепнатини по краищата на устата. Може да се появи повишена умора, апатия, сънливост, анемия (загуба на чувствителност на крайчетата на пръстите на ръцете и краката), депресия, болки в ставите и мускулите.
  • Заради дисбактериоза може да се наблюдава загуба на телесна маса, особено ярко това се изразява при децата.

Дисбактериоза – лечение в домашни условия

Лечението на дисбактериоза с народни средства в домашни условия има смисъл само на ранните стадии на заболяването. На по-късен е най-добре да се обърнете към лекар за по-сериозно изследване и съставяне на индивидуална схема на лечение.

Лечение на дисбактериоза с помощта на фитотерапия

Билките като лайка, анасон, корен от тръстика, евкалипт и мента помагат срещу дисбактериоза.

Целебните билки са отличен помощник в лечението на много болести, включително и на дисбактериоза. Така например лайката, градинският чай, анасонът, ментата, евкалиптът и коренът от тръстика имат антибактериални свойства, те "убиват“ патогенната микрофлора, без да вредят на полезните бактерии.

Ако дисбактериозата е съпроводена с диария, направете си отвара от кората на нар, от череши или от дъбова кора. Ако пък Ви мъчи запек, ще Ви помогнат семената на копър, репей, анасон или листа от мента. За да приготвите отварата, залейте 2 с. л. от която и да е от изброените билки с две чаши вода, поставете на бавен огън и изчакайте да кипне, след което изключете котлона, оставете да престои за час и пийте отварата 3 пъти на ден по половин чаша преди хранене.

Чесън при дисбактериоза

Много ефективно средство срещу дисактериоза е чесън - цял, на каша, маслоЧесънът е древно лекарствено средство, използвано при дисбактериоза. Чесън потиска развитието на болестотворна микрофлора и намалява подуването. Има много рецепти за употребата на чесън срещу дисбактериоза. Първият начин е два пъти на ден (сутрин на гладно и вечер преди сън) да изяждате една скилидка чесън с чаша кефир. Другият начин е да си направите масло от чесън. За тази цел трябва да почистите малка глава чесън, да пресовате скилидките на каша и да залеете тази каша с чаша нерафинирано слънчогледово масло. Оставете за през нощта, на сутринта лекарството ще е готово. Третият вариант е тинктура с чесън – 200 грама изчистен чесън се правят на каша и се заливат с литър водка. Оставете тази смес в хладилника за 2 седмици. Приемайте по 1 ч. л. 3 пъти на ден. Ако имате заболяване на храносмилателната система, трябва да използвате чесъна с повишено внимание.

Лечение на дисбактериоза с мед или прополис

Пчелните продукти са с много полезни свойства, те намаляват възпалението и подуването, а освен това създават благоприятна среда за развитие на полезна микрофлора в червата. За лечение яжте по 1 ч. л. мед или прополис два пъти дневно на гладно.

Млечно-кисели продукти срещу дисбактериоза

При дисбактериоза много добре повлиява употребата на млечни продукти - мляко, извара, кефирМлечно-киселите продукти са природен източник на бифидо- и лактобактерии, които осезаемо не достигат при дисбактериоза. Включвайте в менюто си кефир, козе мляко, натурално кисело мляко, полезна извара. А за да оцелеят полезните микроорганизми, след употребата на млечно-кисел продукт пийте аскорбинова киселина.

Диета при дисбактериоза за лечение

За да бъде лечението на дисбактериоза успешно, спазвайте специална диета. Трябва да премахнете от менюто си всички продукти, които предизвикват гниене и дразнене на червата. Изключете пърженото, пушеното, мазното, сладкото, хлебните изделия, бобовите, киселите и маринованите продукти. Много полезни са кашите (особено оризовите, от елда, овесените), зеленчуците на пара или печени, киселите и компотите от сладки сухи плодове, зеленчуковите супи, триците, а също така пийте повече вода.