Риганът представлява многогодишен ароматен храст, който има разклонени стъбла, покрити с малки листенца с овална форма и съцветия с бял или розов цвят. Широко разпространен е в Европа и страните от Средиземноморието. По принцип расте по поляни и планински склонове.

Риганът има много ярък горчиво-пикантен, леко парещ вкус.

Основно риганът се използва в кулинарията в качеството на подправка за сосове, месо, зеленчуци. Без него е невъзможно да си представим италианската кухня с нейната пица, паста и разнообразни колбаси. Във Франция и Белгия често го добавят в ястия с печурки, зеленчукови супи, маринати и печива.

Риганът има много ярък горчиво-пикантен, леко парещ вкус, затова в ястията се слага съвсем малко от него. Могат да се използват както свежи листа, така и сушени, стрити на прах. Растението може да бъде замразявано, като по този начин съхранява свежестта си дълго време. Благодарение на тази подправка вкусът на приготвената храна става по-нежен и наситен. Риганът се съчетава прекрасно с босилек, розмарин, мента, пипер.

Много често растението се използва за медицински цели – с цветовете, листата и стеблата се приготвят чайове, отвари, настойки. Има и външно приложение във вид на компреси, а също и за отпускащи вани. В парфюмерийната и козметичната промишленост риганът се добавя в сапуни, шампоани, лосиони за лице, пасти за зъби.

Наред с босилека, той е "визитна картичка“ на така популярната средиземноморска кухня. Известен повече от 2000 години, за него в своите писания е упоменавал древногръцкият философ и лекар Хипократ.

Полезни свойства:

  • Риганът е лекарствено растение със силно заздравяващо раните действие. Листата и цветчетата му съдържат голямо количество етерични масла, дъбилни вещества. В състава му присъстват тимол и карвакрол, благодарение на които билката превъзхожда по действие много антихистаминни, противомикробни и антисептични препарати.
  • Риганът се явява мек спазмолитик, способен да облекчи болка. Благодарение на високото съдържание на дъбилни вещества той е способен да защити организма от последствията от хранителни отравяния, да предотврати растежа на бактерии, попаднали в организма заедно с некачествени хранителни продукти. Отварите и настойките от растението помагат против диария, неправилно храносмилане, метеоризъм.
  • Риганът се явява мек спазмолитик, способен да облекчи болката. Справя се добре с главоболие, мускулни болки и спазми. Маслото от него се използва за разтриване на гърба при ревматизъм и радикулит, при болки в ставите. Против зъбобол действа тампон с няколко капки от маслото, сложен на зъба.
  • При разстройства на нервната система също се препоръчва риган. Счита се, че добавяйки го в храната, може да се избавите от безсъние. Той повишава нивото на триптофан, способствайки за общо успокоение. Често се препоръчва за деца, при които се наблюдава повишена възбудимост на нервната система и прекомерна активност.
  • В периода на менструация за жените е препоръчително да приемат отвара от билката не само за снемане на болезнените симптоми, но и за нормализиране на емоционалното състояние. Риганът действа и за предотвратяване на възпалителни заболявания на пикочно-половата система. При кърмещите майки, имащи проблеми с количеството мляко, е препоръчително да добавят риган в храната. В периода на климакс отварите от това растение помагат на организма по-лесно да се пренастрои и справи с хормоналните сривове.
  • Риганът влияе благотворно на работата на стомашно-чревния тракт, подобрява чревната перисталтика, повишавайки тонуса на гладката мускулатура, значително усилва секрецията на храносмилателните жлези. Той помага и при заболявания на жлъчката – жлъчна дискинезия, холецистит.
  • Отварата от растението се явява и имуномодулиращо и общоукрепващо средство, помага при простудни заболявания и в периода на грипни епидемии. Благоприятното му за имунитета действие може да бъде обяснено и със сериозното съдържание в химичния му състав на витамини от група B, витамини C, A, К, Е, а също така микро- и макроелементи – калций, магнезий, желязо, натрий, фосфор, манган, селен и цинк.
  • При лечение на простудни заболявания риганът помага за справяне с кашлицата, дори при тежки и хронични нейни форми. Разрежда пристъпите на астма, облекчава състоянието при туберкулоза. Това се обяснява с ярко изразеното отхрачващо действие на активните му вещества. При възникнали проблеми с дихателните пътища е препоръчително изплакването на носната кухина с отвара от билката – тя помага при синузит, остър фарингит, тонзилит. Оказва противовъзпалително действие, снема сърбежи и отоци. При ангина гърлото също може да се изплаква с такава отвара.
  • Широко разпространено е и външното приложение на ригана. Често компресите от настойка от растението буквално творят чудеса, избавяйки от екземи, гъбични заболявания, акне, гнойни поражения, невродермити, абсцеси, херпес, ухапвания от насекоми, изгаряния, премръзвания. Ваните успешно се прилагат при проблеми с потене на тялото и краката.
  • В народната медицина отварите с риган се използват за лечение на алкохолизъм, избавяне от потиснатост. Счита се, че растението е способно да повишава настроението.

Срещу глисти и паразити

Маслото се справя успешно с различни заболявания на кожата, акне, обриви, брадавици, херпес.Оказва се, че пристрастието на жителите от изтока и Средиземноморието към подправката не е случайно и се обяснява не само с нейните приятни вкус и аромат. Последните медицински изследвания доказват, че съдържащият се в състава на риган карвакрол много ефективно се справя с микробите и паразитите, които представляват сериозна заплаха за здравето на хората, живеещи в топлите южни страни. Активните вещества, на които е така богато растението, имат способността да се справят не само с вирусите и микробите, но и много ефективно унищожават паразитите в организма и в частност giardia lamblia – малки глисти, живеещи в тънките черва и жлъчката. Риганът е способен да убие дори най-устойчивите към силно-действащи антибиотици микроби, като например Стафилококус ауреус – бичът на повечето болници.

Лечебни свойства на маслото от риган

Най-изразено антибактериално, антимикробно и противогъбично действие притежава именно това масло. Освен споменатия активен компонент карвакрол, в него се съдържат и други елементи, проявяващи антисептични свойства. Маслото се справя успешно с различни заболявания на кожата, акне, обриви, брадавици, херпес, а също така гъбички по ноктите. Може да се използва и за обработване на рани, като по този начин се изключва заразяване на кръвта, възпаление и се обезпечава по-бързо заздравяване.

Маслото от риган се прилага и вътрешно: за лечение на стомашно-чревни разстройства, инфекции на пикочните пътища, борба с паразити. То нормализира процесите на изработване на жлъчка и жлъчни сокове, подобрява храносмилането. Счита се, че ускорява метаболизма, а следователно способства за избавяне от излишното тегло.

В периода на грипни и респираторни заболявания, за да се избегне заразяване, е препоръчително въздухът в помещенията да се пречиства с помощта на арома-лампи с маслото, а на обществени места може да се използва кърпичка, напоена с няколко капки от него, през която периодично да се диша. Освен антибактериален ефект, това средство има и успокоително действие.

Ако в базовото масло се добавят няколко капки етерично масло от риган, може да се постигне лек обезболяващ ефект, например при ревматизъм или ставни болки. Това е полезно и за кожата – снемат се възпаленията и намалява целулита. След такъв масаж е гарантиран здравият и спокоен сън.

При разстройства на нервната система също се препоръчва риган. Трябва да се има предвид, че маслото от риган не се използва в концентриран вид – към него е необходимо да се добавя каквото и да е друго растително масло – зехтин, сусамено масло и др.

С какво може да се замени риганът?

Риганът има ярки и неповторим аромат и вкус, който се асоциира с италианската кухня. Независимо от това той има много "роднини“ – билки с подобни качества. Най-близка такава е майораната, а също така сместа от мента и босилек или магданоз и копър. Трябва да се има предвид обаче, че никоя от тези подправки не се приближава дори малко до целебните свойства на ригана.

Противопоказания

Независимо от многочислените показания за прием на чудодейното растение за някои хора то не е препоръчително. На първо място това касае онези, които имат сериозни нарушения в работата на сърдечно-съдовата система, а също така остри заболявания на стомашно-чревния тракт (например язва на стомаха или дванадесетопръстника). За хората с болести на черния дроб и бъбреците също е препоръчително да бъдат внимателни с приема на риган. Жените задължително трябва да знаят, че в периода на бременност приемът на подправката може да предизвика съкращения на матката и аборт. Мъжете следва да помнят, че риганът има силен успокоителен ефект, а следователно понижава либидото и влияе негативно на потентността.