Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Пикантна храна: плюсове и минуси

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Билки и растения, Храни и напитки, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 163 прегледа на този пост

Съдържание на Пикантна храна: плюсове и минуси


Повече вреди или ползи носят пикантните храни? Това е вечен въпрос, на който няма еднозначен отговор. В някои случаи пикантната храна дава несъмнен положителен ефект върху здравето, но този ефект може бързо да бъде компенсиран от отрицателен ефект. Каним Ви да проучите информацията за всички плюсове и минуси на включването на горящи храни в диетата. Надяваме се, че това ще Ви улесни при избора дали да ядете или не пикантна храна.

Аргументи за пикантна храна

Подобрява храносмилането и апетита

Попаднала в храносмилателната система, пикантната храна стимулира отделянето на стомашен сок. Благодарение на това апетитът се повишава и хранителните вещества се усвояват по-бързо. Притокът на кръв към стените на стомаха се увеличава, лигавицата му се възстановява по-бързо. Като бонус, лютите подправки, попадайки в храносмилателния тракт, започват активно да унищожават патогенните бактерии, практически без да засягат полезната микрофлора.

Нормализира кръвообращението

Пикантната храна има „загряващ“ ефект. Кръвта започва да се движи по-бързо, стените на съдовете се разширяват, налягането се нормализира.

Веществото капсаицин, което се съдържа в лютите чушки, има благоприятен ефект върху цялата сърдечно-съдова система: укрепва стените на кръвоносните съдове, предотвратява образуването на кръвни съсиреци, участва в процесите на разделяне на "лошия" холестерол и помага за отстраняване то от тялото.

Укрепва имунната система

Комплексите от витамини, активни вещества и минерали, съдържащи се в лютите подправки, повишават защитните сили на организма, укрепват антителата в борбата срещу вирусите и бактериите, като им пречат да се утвърдят в организма.

Има лечебен ефект

Алкалоидът капсаицин, който е част от лютите чушки, традиционно се използва като част от болкоуспокояващи.

При високи температури пикантната храна намалява дискомфорта, като увеличава изпотяването. Също така, горещите подправки помагат за прочистване на носните кухини и бронхите от слуз и секрети. Излагат се теории, че пикантната храна може да се бори с патогенните ракови клетки.

Предотвратява стреса

Доказано е, че пикантната храна насърчава производството на серотонин (хормонът на щастието) и адреналин. В резултат на действието нервната система се успокоява и няма шанс да се развие депресия. Пикантната храна също има положителен ефект върху качеството на съня.

Помага за отслабване

Това мнение се основава на подобряването на храносмилателната система и способността на капсаицина да активира процесите на изгаряне на мазнини.

Както можете да видите, има много ползи, но пикантната храна може да донесе не по-малко вреда.

Аргументи срещу пикантната храна

Гастрит и язва

Емисиите на големи количества стомашен сок с малки количества храна могат да причинят дразнене на стомашната лигавица, а това е директен път към язва и гастрит. Ето защо пикантната храна е противопоказана за хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт. Въпреки че Индия често се цитира като обратен пример, където, въпреки пикантната диета, процентът на стомашно-чревни заболявания е сравнително нисък. Възможно е това да се дължи на генетичните особености на стомасите на индианците, така че е по-добре да не рискувате.

Киселини в стомаха

Разбира се, киселините не се появяват след всяка консумация на пикантна храна. По-често се случва, ако е имало твърде много храна. Излишъкът от пикантна храна провокира отделянето на стомашен сок в хранопровода, така че се старайте винаги да спазвате мярката. Ако киселините са често явление, тогава е по-добре да спрете да ядете пикантни храни.

Лош дъх

Пикантната храна с остър мирис (лук, чесън) може да има този ефект. Гореописаният рефлукс на стомашен сок в хранопровода води до същия резултат. Ако ежедневно ядете пикантна храна, лошият дъх бързо ще стане „хроничен“ дори при миене на зъбите.

Увреждане на вкусовите рецептори

Друг аргумент срещу пикантната храна е, че с течение на времето може да се наруши добре координираната работа на системата на вкусовите рецептори. Всяка друга храна може да стане безинтересна и безвкусна за Вас.

Има ползи от пикантната храна, но дали да я включите или не в диетата си зависи от чисто индивидуалните показания или противопоказания. Ето защо, преди да ядете люта чушка за отслабване, консултирайте се с Вашия лекар.

Пикантна храна: плюсове и минуси Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:




#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™