Необходими продукти:

  • 1 кг. свински котлети – цяло парче
  • 200 гр. гъби
  • 250 гр. сирене – синьо или бяло
  • 250 гр. сметана или кисело мляко
  • 60 гр. пушено сирене
  • 2 с. л. масло
  • 1 глава лук
  • 5-6 скилидки чесън
  • черен пипер
  • магданоз
  • олио
  • сол

Начин на приготовление:

Когато приготвяме свински котлети, първото и най-важно нещо е месото. Задължително котлети, което означава от рибицата. Отделяте кокалите с остър нож и полученото вретено разрязвате на дебели, поне 4 см, парчета. Не от страната на сланинката, а от другата правите разрез така, че в крайна сметка се получава джоб. Много внимателно с дървен чук разчуквате месото. Отвън и отвътре попиперявате и леко посолявате. И нека им дадете поне половин час да престоят. Да видим с какво пълнят свинските котлети в Белгия. Гъбите, предварително сварени в подсолена вода, нарязвате на ситно. Същото се случва и на магданоза. Малко черен пипер и идва въпросът със сиренето. Натрошавате го, размесвате го хубаво с горните продукти и натъпквате джобчетата на котлетите. Може да ги зашиете или да ги затворите с помощта на клечки за зъби. След това хубаво ги запържвате в нагорещено олио и ги поливате с Брюкселския сос.

Брюкселски сос. Приготвя се в друг съд. Разтопява се масло и оставяте на тих огън ситно нарязан лук и счукан чесън, докато порозовеят. След това бялото вино, 2-3 лъжици от бульона, където са врели гъбите и най-накрая – сметаната.

Котлетите се нареждат в йена-глас, отгоре сосът и върху всеки един – парченце топено сирене или кашкавал. Печете свинските котлети в умерена фурна.