Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Коксаки вирус при деца: какво е опасно, симптоми и как да се лекува?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Всичко за бебето и детето, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 509 прегледа на този пост

Съдържание на Коксаки вирус при деца: какво е опасно, симптоми и как да се лекува?


През лятото отиваме на почивка с децата на морето, ходим на пикник и сред природата, плискаме се в езерото, басейна, наслаждаваме се на горски плодове направо от храста, пием „изворна“ вода в гората. Всичко това е полезно, калява децата и укрепва имунитета им. Но има едно "но". Басейни, море, езера, немити ръце и мръсни плодове са отлични източници на предаване на вирусите. И вирусът Coxsackie е един от тях. Ето защо най-често през лятото има огнище на вируса Coxsackie сред децата. Какъв вид вирус е, колко опасен е, как се проявява и как да се лекува и, може би най-важното, как да се предпазите от него, разберете от нашата статия.

Какво е Коксаки вирус (ръка крак уста)?

Coxsackieviruses са един от видовете ентеровируси, които се размножават добре в стомашно-чревния тракт. Има много коксаки вируси и те са разделени на типове А и В. Тези вируси (особено тип В) могат да причинят сериозни усложнения: пневмония, менингит, енцефалит или миоперикардит, особено при новородени. За щастие, това се случва рядко.

Как се предават вирусите Coxsackie?

Най-често срещаният път на предаване е чрез замърсена храна и немити ръце, вода, играчки и всякакви повърхности, замърсени с фекалии (където вирусът може да персистира няколко дни). Инфекцията се предава и по въздушно-капков път от болен човек (при кашляне и кихане). Най-често боледуват деца на възраст под 10 години. Но най-често този вирус засяга деца на възраст от 6 месеца до 3 години. Вирусът Coxsackie е най-разпространен през лятото и ранната есен.

Какви са симптомите?

Инкубационният период продължава няколко дни. Различните видове Coxsackieviruss могат да причинят различни симптоми. Възможни прояви:

- повишаване на телесната температура до 39-40°C,

- многократно повръщане, диария,

- главоболие, слабост,

- отказ от ядене и пиене,

- възпаление на гърлото, което затруднява детето да се храни и преглъщане,

- сърбящ и болезнен обрив по ръцете и долната част на краката. Понякога този обрив се разпространява към задните части и/или гениталиите;

- бели или червени рани/мехури по устните (отвън и отвътре), по венците, вътрешността на бузите, в гърлото, по езика, дланите и пръстите, по стъпалата на краката (друго име за този вид Коксаки вирусът е "болест ръка-крак - уста");

- херпангина (друг вид Коксаки вирус) - причинява възпаление на гърлото и мехури по сливиците.

Основните форми на заболяването

Вирусът Coxsackie може да се появи в различни форми. Зависи къде се е заселил вирусът в тялото. Лечението на заболяването ще зависи от неговата форма.

Има следните форми на вируса Coxsackie:

 • грипоподобна форма;
 • ентеровирусна екзантема;
 • херпесна ангина;
 • хеморагичен конюнктивит;
 • чревна форма;
 • полимиелитоподобна форма;
 • серозен менингит.

Нека разгледаме накратко всеки от тях.

Грипоподобна форма

Най-често вирусът Coxsackie при деца се среща в тази форма. По правило заболяването се понася лесно и без усложнения. Детето има симптоми, подобни на ТОРС. Отличителна черта на вируса Coxsackie в тази форма е рязкото повишаване на телесната температура до 40 градуса. След три дни боледуване симптомите започват да отшумяват.

Ентеровирусна екзантема

За тази форма е характерен обрив, който се проявява на фона на треска. Обривът се локализира по ръцете, лицето и торса под формата на малки мехурчета. След известно време тези мехурчета започват да изсъхват и да се отлепват. Телесната температура може да бъде повишена в продължение на три дни. Още на четвъртия ден състоянието на детето се подобрява. Като цяло този ход на заболяването е подобен на рубеола или варицела.

Херпангина

Тази форма на заболяването се развива, ако вирусът зарази лигавицата на гърлото. В този случай, освен повишена телесна температура, ще се наблюдават и запушен нос, болки в гърлото и подути лимфни възли. При херпесна ангина върху лигавицата на гърлото се появяват мехурчета с течност, които се пукат след няколко дни и на тяхно място се появява бяло покритие. Подобрение се наблюдава след 7-10 дни.

Хеморагичен конюнктивит

При тази форма заболяването се развива много бързо. Инкубационният период е много кратък, така че първите симптоми започват да се появяват още на втория ден след заразяването. Детето може да изпита сълзене, фотофобия, гноен секрет от очите, подуване на клепачите и може да има усещане за пясък в очите. Първо, признаци се появяват в едното око, а след това второто се заразява. По правило заболяването протича без усложнения и изчезва след две седмици.

Чревна форма

Вирусът Coxsackie в чревната си форма е подобен по симптоми на чревна инфекция. Характеризира се с диария, треска и силна коремна болка.

Полимиелитоподобна форма

Тази форма на заболяването се характеризира с факта, че пациентът има признаци на полиомиелит, а именно парализа. Този вид вирус е придружен от треска, обрив по тялото и диария и преминава достатъчно бързо. Тази форма на вируса е типична само за деца.

Серозен менингит

Това е най-опасната форма на вируса, при която се засягат менингите. Това е придружено от висока температура (39-40 градуса), конвулсии, припадък, мускулна болка, както и скованост (повишен тонус) на тилната мускулатура. При тази форма на заболяването е необходима помощта на медицински персонал. Само при правилно лечение симптомите ще започнат да отшумяват след 5-7 дни.

Каква е опасността от вируса Coxsackie?

Основната опасност от вируса е, че може да причини опасни усложнения, тъй като патогенът може да навлезе във всички органи чрез кръвния поток.

Сред най-опасните усложнения са дехидратацията в резултат на често повръщане и диария, сърдечна недостатъчност, белодробен оток, миозит (мускулно увреждане), хепатит, енцефалит, миокардит.

Последици от вируса Coxsackie

Рядко, но понякога вирусът Coxsackie причинява тежки последствия. Особено опасни са усложненията, които засягат сърцето, мозъка и черния дроб. Такива заболявания включват инфекциозен миокардит, серозен менингит, плеврит, възпаление на черния дроб.

Инфекциозният миокардит е възпаление на сърдечния мускул. При такава диагноза детето има треска, задух, суха кашлица, дискомфорт в сърцето, бледа кожа. Само лекар може да установи диагнозата инфекциозен миокардит и лечението обикновено се провежда в болница.

Серозният менингит е възпаление на лигавицата на мозъка. Това е може би най-опасното усложнение и възстановяването зависи много от навременността на лечението. Симптоми на заболяването: многократно повръщане и силно главоболие, както и висока температура. При такива симптоми трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Плевритът е възпаление на плевралната кухина и може да се подозира, ако детето почувства болка, когато кашля или диша. Лечението на заболяването трябва да се извършва само под постоянното наблюдение на персонала.

Възпалението на черния дроб може да бъде разграничено от други заболявания само от лекар, поради което при оплаквания от дете е задължително да се свържете със специалист, който може да диагностицира състоянието.

Както вече споменахме, усложненията след вируса Coxsackie не са чести, но състоянието на детето трябва да се наблюдава по време и след заболяване.

Методи за изследване на вируса Coxsackie

При първото назначаване лекарят оценява състоянието на детето чрез общ преглед и събиране на анамнеза, определя характерните признаци на заболяването. Лекарят предписва диагноза, която ще помогне да се определи формата на протичане на вируса.

Диагнозата може да се състои от PCR тест, който ще помогне за идентифициране на ДНК на патогена и ензимен имуноанализ, който ще помогне за идентифициране на антитела срещу вируса.

Как да се лекува вирусът Coxsackie?

Най-често заболяването преминава от само себе си без лечение. Обикновено симптомите на заболяването изчезват след 1-2 седмици. Тъй като вирусите не се лекуват с антибиотици (тук са безсилни!), можем само да облекчим симптомите на детето.

Как да го направя?

Давайте на детето си много течности, за предпочитане студени напитки (като мляко) или сладкиши, за да облекчите болката и да предотвратите дехидратация. Но избягвайте киселинни сокове като портокалов сок - те само ще раздразнят гърлото на Вашето бебе!

Можете да давате на детето си болкоуспокояващи и антипиретици (ацетаминофен или ибупрофен).

Свържете се с Вашия лекар, ако:

 • високата температура продължава повече от 3 дни или над 38 °C за деца под 6 месеца (над 39 °C за деца над 6 месеца).
 • детето има повръщане, диария
 • детето отказва да яде или пие
 • силно главоболие или скованост на врата (детето не може да наклони главата си към гърдите си)
 • болка в гърдите или недостиг на въздух
 • признаци на дехидратация (почти пълна липса на урина, плач без сълзи, бледност, хлътнали очи).

Колко дълго продължава вирусът Коксаки?

Продължителността на заболяването зависи от формата на протичане, но средно е около 10 дни. Повишена телесна температура може да се наблюдава от 1 до 4 дни, болка при преглъщане - 1-6 дни.

Колко дни болното Коксаки е заразно?

Пациентът престава да бъде заразен след нормализиране на общото състояние. Основният критерий е изчезването на обрива. В този случай вирусът може да се съдържа в телесните течности още няколко месеца.

Как да се предпазим от вируса Коксаки?

Все още не е изобретена ваксина или лекарство за предотвратяване на вируса Coxsackie. Най-добрият метод за превенция е честото миене на ръцете (особено преди хранене, след ходене до тоалетна и навън). Ако повече от едно дете споделя едни и същи играчки, мийте играчките често с дезинфектант, за да предотвратите разпространението на вируса. Редовно почиствайте предметите, които Вашето бебе поставя в устата си (като биберони). Научете децата да покриват устата си при кихане или кашляне и след това да измиват ръцете си. Ако детето е болно от вируса Коксаки, оставете го да остане у дома. По време на заболяване не можете да посещавате детска градина, училище и други обществени места. Ограничете контакта на детето си с други деца, за да сведете до минимум разпространението на вируса.

Коксаки вирус при деца: какво е опасно, симптоми и как да се лекува? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™