Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Коксаки вирус при деца: как да се лекува, основните симптоми

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Коксаки вирус при деца: как да се лекува, основните симптоми


Коксаки вирус при деца: как да се лекува, основните симптоми

Вирусът Coxsackie има няколко алтернативни имена: "турска варицела" или "турски вирус". Периодично се появяват епидемии от това заболяване в различни региони на страната. Coxsackie при деца се диагностицира няколко пъти по-често, отколкото при възрастното население. Рисковата група включва деца под 5-годишна възраст.

Особеността на вируса е, че след излекуване не се формира стабилен имунитет, въпреки че болестта вече се понася по-лесно при повторно заразяване. В тази връзка симптомите и лечението на Coxsackie при деца изискват специално внимание от родителите. Първите признаци трябва да са причина за посещение на лекар.

Повече за вируса Коксаки

Най-честата форма на вируса Coxsackie при деца е грипоподобната. Coxsackie е вид вирус от категорията на ентеровирусите. Това е много широка група от заболявания. Coxsackievirus е вътреклетъчен паразит, който се натрупва в лигавиците. Въвежда се в лимфоидната тъкан, червата и назофаринкса.

Когато концентрацията на вируса в тях надвиши критичните стойности, патогенът навлиза в кръвния поток и причинява тежка интоксикация, както и неправилно функциониране на засегнатия орган. Коксаки инфекцията при деца засяга главно зрителната и нервната система, кожата и мускулите, както и червата.

Пътища на предаване

Coxsackie при деца най-често се среща в предучилищна и начална училищна възраст. По принцип вирусът предпочита киселата среда на стомаха, но случаите на увреждане на други органи също не са необичайни. Коксаки е силно заразна болест. В 85% от случаите лицето, което е било в контакт с носителя на инфекцията, също става неин източник.

Въпросът колко дълго болното дете е заразно с вируса Coxsackie е много важен. Най-опасният период е 2-3 дни след появата на първите признаци. В бъдеще детето може да остане заразно за дълго време, дори за няколко години. Средно вирусът е в храносмилателния тракт 10-21 дни. Респираторните секрети могат да бъдат заразни в продължение на няколко месеца.

В повечето случаи вирусът се предава чрез контакт или въздушно-капков път. Вероятността от инфекция при контакт с носителя е 98%. Инфекцията може да се задържи върху всякакви повърхности: плодове и зеленчуци, различни предмети, дръжки на врати и др. Предава се чрез различни секрети: кихане, урина, кашлица. В редки случаи вирусът се предава от майка на дете по време на развитието на плода.

Начини на заразяване с вируса Coxsackie

Coxsackie при деца най-често се среща в предучилищна и начална училищна възраст. Източникът на инфекцията е болен човек и здрав носител, болестта не се разпространява от животни на хора. Основният път на предаване на вируса Coxsackie е фекално-орален. Това заболяване се нарича още "болест на мръсните ръце". Въпреки това, вирусът може да се предава и по въздушно-капков път, когато Coxsackie прониква през лигавиците на дихателните пътища при кашляне и кихане, причинявайки прояви на заболяването под формата на респираторни нарушения (запушване на носа, възпалено гърло). Съществува и воден и битов контактен път на предаване (чрез мръсни ръце, играчки, лошо измити зеленчуци и плодове и др.). Заразата може да се разпространи чрез живи преносители – мухи.

С какво може да се обърка с Coxsackie?

С бебешка розеола (причинена от херпесен вирус тип 6). Започва и с висока температура, след това се появява обрив. Разликата е в локализацията на обрива. С розеола: по лицето, гърба, корема, понякога по цялото тяло. С ентеровирусни инфекции (които включват Coxsackie) - обривите са на ръцете, краката и устата.

С ангина. Понякога се появяват афти във фаринкса, енантема (разпръскване на малки червени точки) по небцето. Родителите могат да подозират стенокардия. Задълбочен преглед с идентифициране на наслагвания върху палатинните сливици и експресен тест за тонзилит ще помогне на лекаря да постави правилната диагноза.

С херпетичен стоматит. Понякога афтите по устната лигавица карат родителите да мислят, че това е стоматит. Правилната диагноза лесно може да бъде поставена от компетентен педиатър въз основа на преглед и анамнеза.

При нормален имунитет, като правило, всичко завършва без последствия. Но ако видите, че температурата продължава повече от 4 дни, обривът не изчезва повече от 3 дни, тогава трябва да се свържете с Вашия педиатър!

Рядко, но много опасно усложнение на ентеровирусните инфекции е серозният менингит. ВНИМАНИЕ: ако на фона на вируса и температурата детето има гадене, повръщане, главоболие, болка във врата, ограничение на движенията (трудно е да огънете врата), тогава трябва спешно да се обадите на линейка! Това може да са симптоми на серозен менингит.

Каква е клинична картина при коксаки вирус:

 • инкубационен период - 3-5 дни;
 • повишаване на температурата до 39-40 градуса;
 • възможно е повторно повръщане;
 • диария;
 • болезнен обрив по дланите, краката, може да има и елементи на обрив по тялото;
 • слабост, летаргия;
 • главоболие;
 • рани в устната кухина и фаринкса, в резултат на което апетитът може да намалее;
 • хеморагичен конюнктивит (болят очите, сълзят, подуват клепачите, появяват се кръвоизливи, гнойно отделяне);
 • един месец след възстановяването ноктите на ръцете и краката могат да се отлепят (това може да бъде един или всички 20 нокти).

Основните форми на заболяването

Coxsackievirus при деца може да се прояви по различни начини. Към днешна дата са известни около 30 форми на този патоген. Те са разделени на 2 групи:

Coxsackie A (24 серотипа). Причинява увреждане на лигавиците и кожата. Може да провокира херпесна ангина, стоматит, конюнктивит. Този вирус на Coxsackie при деца е придружен от обилни обриви под формата на мехурчета, които причиняват силна болка;

Coxsackie B (6 серотипа). Причинява болестта на Борнхолм, която е съпроводена с главоболие и мускулни болки, треска. Много вътрешни органи са засегнати. Признаците на Coxsackie при деца изчезват приблизително 12 дни след началото на заболяването.

Основни клинични признаци

Някои симптоми на вируса Coxsackie при деца се проявяват по различен начин в зависимост от формата на заболяването и мястото в тялото, където се намира патогенът.Инкубационният период продължава средно 3-6 дни, по-рядко - 2-10 дни. Признаците на Coxsackie при деца се появяват след инкубационния период. Те са доста остри, т.е. заболяването започва внезапно. Основните симптоми на вируса Coxsackie при деца:

 • температура 39-40°C;
 • увеличени лимфни възли;
 • гадене и повръщане;
 • Силно главоболие;
 • бял налеп върху езика;
 • обриви по тялото.

Температурата при ентеровирусни инфекции се различава от SARS по това, че може периодично да спада до нормалното и след това да се повиши отново. Обрив с Coxsackie при деца се появява на ръцете, краката, торса и лицето. Обривът е придружен от силен сърбеж и дискомфорт. Обривът се появява около 2-3 дни след първите симптоми на заболяването. Може да се наблюдава дори в устата.

Симптоми на Coxsackie от различни видове и локализация

Някои симптоми на вируса Coxsackie при деца се проявяват по различен начин в зависимост от формата на заболяването и мястото в тялото, където се намира патогенът. Протичането на заболяването може да варира значително. Това е важно не само за диагностициране на формата на заболяването. Видът на инфекцията ще зависи от това как да се лекува Coxsackie при деца.

Грипоподобна форма на Coxsackievirus

Най-честата форма на вируса Coxsackie при деца е грипоподобната. При това развитие заболяването рядко дава усложнения и протича сравнително лесно. Състоянието наподобява обичайната ARVI. Можете да разпознаете заболяването чрез рязко повишаване на температурата до 40 ° C. След 3 дни се нормализира и симптомите започват да отшумяват. Въпреки изразената тежест, симптомите изчезват доста бързо.

Ентеровирусна екзантема

Ако болестта на Coxsackie при деца се проявява в ентеровирусна форма, тогава на фона на треска се появява обрив. Покрива ръцете, лицето и торса на детето. Обривите се представят под формата на малки мехурчета. След известно време те се отварят, след което изсъхват и започват да се отлепват. Повишена температура се наблюдава и в рамките на 3 дни. Като цяло заболяването е много лесно да се обърка с рубеола или варицела. Приблизително на 4-ия ден има подобрение в състоянието.

Херпангина

Coxsackievirus при деца може да засегне лигавицата на гърлото. В този случай се развива херпесна ангина. Характеризира се не само с висока температура, но и със запушен нос, подути лимфни възли и болки в гърлото. Лигавицата е покрита с малки мехурчета, пълни с течност. След няколко дни те се пукат и се покриват с бял налеп. Възстановяването настъпва след 7-10 дни.

Хеморагичен конюнктивит

В хеморагичната форма вирусът Coxsackie се развива светкавично. Тук почти няма инкубационен период, така че състоянието може да се влоши рязко още на 2-ия ден след проникването на патогена. Детето има:

 • фотофобия;
 • подуване на клепачите;
 • лакримация;
 • гноен секрет от очите;
 • усещане за пясък в очите.

Първо симптомите се появяват в едното око, но след това се появява инфекция в другото око. Като цяло детето може да се чувства комфортно. Заболяването не причинява сериозни последствия и изчезва в рамките на около 2 седмици.

Чревна форма на Coxsackievirus

Ако болестта на Coxsackie при деца се проявява в чревна форма, тогава симптомите наподобяват обикновена чревна инфекция. Острата коремна болка е придружена от диария и треска.

Полимиелитоподобна форма на Coxsackievirus

Отличителна черта на тази форма на вируса Coxsackie е наличието на симптоми на полиомиелит. Основният е парализата на увредените мускули. Но преминава толкова бързо, колкото се развива. На този фон се наблюдават диария, треска и обрив по тялото. В тази форма Coxsackie може да се появи само в детството.

Серозен менингит

Най-опасната форма на вируса Coxsackie е серозният менингит. При това заболяване се наблюдава увреждане на менингите. Признаци на вируса Coxsackie при дете с хода на заболяването под формата на серозен менингит:

 • температура 39-40°C;
 • болка в мускулите;
 • конвулсии;
 • припадък;
 • скованост на врата.

При серозен менингит при дете е необходима спешна медицинска помощ. Симптомите стават по-слабо изразени само след 5-7 дни и само при продължаващо лечение.

Опасността от вируса Coxsackie за дете

Тежките усложнения от вируса Coxsackie са редки, но са доста опасни. С кръвния поток патогенът може да достигне до всички органи, което води до различни последствия. Най-сериозните усложнения на Coxsackie при деца:

 • дехидратация поради повръщане и диария;
 • желязодефицитна анемия;
 • белодробен оток;
 • сърдечна недостатъчност;
 • инсулинозависим захарен диабет;
 • миозит;
 • хепатит;
 • миокардит;
 • енцефалит.

В случай на инфекция с вируса Coxsackie A, детето е по-вероятно да развие усложнения под формата на хронични заболявания на гърлото или менингит. Тип B провокира увреждане на сърцето, кръвоносните съдове и мозъка.

Кога да посетите лекар

Ако родителите подозират, че детето е развило вируса Coxsackie, трябва незабавно да се свържете с педиатър или специалист по детски инфекциозни заболявания. Необходима е спешна помощ от специалист със следните симптоми:

 • много силно главоболие;
 • треска с температура от 40 ° C или повече;
 • тежка диария и повръщане;
 • делириум и конвулсии;
 • напрежение в тилната мускулатура (може да показва менингит).

Методи на изследване

Преди да лекува вируса Coxsackie, лекарят предписва необходимите диагностични мерки, включително за идентифициране на формата на заболяването. На първия етап от консултацията се извършва общ преглед на детето, за да се определят характерните признаци на инфекция, а също така се изучава историята на пациента. За да получите пълна картина на заболяването на детето, то може да бъде насочено към други, по-тесни специалисти: офталмолог, кардиолог, невролог, гастроентеролог и др.

Диагностиката на Coxsackie при деца включва следните изследвания:

 • анализ чрез полимеразна верижна реакция (PCR). Позволява Ви да идентифицирате ДНК на патогена в събрания материал, обикновено кръв. Те също могат да вземат слюнка, секрет от носа, урина за анализ;
 • ензимен имуноанализ (ELISA). Той е насочен към идентифициране на антитела, които се произвеждат в отговор на поглъщането на специфичен патоген.

Лечение на вируса Coxsackie

Веднага трябва да се отбележи, че етиологичното лечение на вируса Coxsackie при деца е невъзможно. Етиологичен - насочен към отстраняване на причината за заболяването. Няма специфично лечение за този вирус. Следователно, лечението на вируса Coxsackie при деца е изключително симптоматично, за да се облекчи състоянието на малкия пациент.

На първо място, на детето се предписват лекарства. Те се избират в зависимост от специфичните симптоми, които придружават заболяването. При лечението на Coxsackie при деца, лекарствата са от голямо значение, тъй като заболяването може да бъде много трудно. Основните използвани лекарства:

 • антивирусно;
 • антипиретик;
 • местни антисептици;
 • антихистамини;
 • сорбенти;
 • възстановяване на баланса на водата и електролитите.

В случай на бактериална инфекция може да се предпишат антибиотици. Но те се предписват само след анализ за идентифициране на вида на патогена. В други случаи антибиотиците не се използват, тъй като те са неефективни и безполезни срещу вируси.

Как да се лекува Coxsackie при деца, знае само опитен специалист. Освен това, деца под 3-годишна възраст или при висок риск от усложнения се хоспитализират, за да им се осигури навременна медицинска помощ. При лек ход на заболяването е разрешено амбулаторно лечение.

Правилна грижа за болно дете

От решаващо значение за възстановяването от вируса Coxsackie е правилната грижа за детето. Помага за облекчаване на състоянието и ускоряване на процеса на възстановяване. Полезни съвети за грижа:

 • обривите могат да се лекуват със сок от алое или коприва, като се използват за лосиони;
 • важно е да осигурите на детето обилна напитка - топла, на малки глътки;
 • храната не трябва да е гореща или студена. За да не се дразни лигавицата на гърлото, е необходимо да се дават на детето топли ястия;
 • в стаята на пациента трябва да се извършва ежедневно проветряване и мокро почистване;
 • зеленчуците и плодовете трябва да бъдат добре обработени преди консумация;
 • по време на лечението е задължително да се спазват правилата за лична хигиена, за да се намали вероятността от разпространение на вируса. Детето трябва да има собствени прибори за хранене и продукти за лична хигиена;
 • за целия остър период на заболяването трябва да се спазва почивка на легло;
 • ако детето отказва да яде, не си струва да го храните насила. По-добре е да давате храна поне на малки порции и да заинтересувате детето с помощта на необичайно представяне на ястия.

Предотвратяване на инфекция с Coxsackie

Специфичната профилактика на Coxsackie при деца, по-специално ваксинацията, все още не е разработена. Следователно единственият начин да се намали рискът от инфекция е да се спазват правилата за лична хигиена. Също така е важно да се ограничат посещенията на обществени места в случай, че в региона има епидемия.

Предотвратяването на вируса Coxsackie при деца също се състои в използването на различни дезинфекциращи хигиенни продукти. Лекарите също препоръчват да се сведе до минимум контактът на детето с непознати, които могат да бъдат носители на инфекцията.

Коксаки вирус при деца: как да се лекува, основните симптоми Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™