Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Калоричност, хранителна стойност и химичен състав на чилито

Търсене в блога
Горещо от Блога

Сред всички видове чушки с най-лютив и парещ вкус и с най-ярка крещяща окраска е чилито. То представлява малък зеленчук с дължина до 4 см и има ярко-червен, зелен, жълт или оранжев цвят. Расте като храст с височина до 60 см и се използва в суров и сушен вид. Широко се употребява в кулинарията (в салати, зеленчукови ястия и супи, сосове), в народната и традиционната медицина, в козметиката. Отглежда се в тропични и субтропични региони, най-вече в Тайланд и Индия. За негова родина се счита тропическа Африка. Чушката чили съдържа около 40 витамина, сред които витамините А, В6, В2, С, К, и 20 минерала: цинк, желязо, калций, магнезий, фосфор, а също така тиамин, ниацин и др. Главен биологично активен негов компонент е фенолното съединение капсаицин. Що се касае до хранителната ценност, то зеленчукът съдържа 17% белтъчини, 4% мазнини и 79% въглехидрати. Калоричността на 100 гр продукт съставя 40 кКал.

Полезни свойства

Чилито расте като храст с височина до 60 см и се използва в суров и сушен вид.

  • Благодарение на наличието на алкалоида капсаицин в чушката тя проявява антибактериално, противовирусно, имуномодулиращо действия. Бактериите и инфекциите загиват, встъпвайки във взаимодействие с лютия сок. При попадане в човешкия организъм пиперът е способен да убие до 75% от вредните бактерии.
  • Той е препоръчителен за употреба при хора с проблеми със стомашно-чревния тракт, тъй като нормализира неговата дейност, подобрява апетита, предотвратява отравяния. Освен това помага за по-добро смилане на тежката за стомаха храна.
  • Очевидна е ползата на чили за мъжете, тъй като подобрява потентността и е мощен афродизиак.
  • То влияе благотворно на работата на черния дроб и сърдечно-съдовата система. Подобрява кръвообращението, предотвратявайки развитието на атеросклероза и възникването на тромби, укрепва и прави по-еластични съдовите стени.
  • Зеленчукът влияе и за нормализиране на артериалното налягане. Разширявайки съдовете, той понижава неговите показатели до нормално равнище.
  • Употребата му води до отделяне на повишено количество ендорфин –  хормонът, който повишава настроението, избавя от депресия, безсъние, а следователно оказва положително действие на централната нервна система.
  • Чилито има и потоотделящо и отпускащо действия.
  • Чилито се добавя в месни, зеленчукови блюда, сосове, маринати. При редовната му употреба може да се намали рискът от онкологични заболявания.
  • То намалява нивото на захар в кръвта и може да бъде въведено в менюто с цел профилактика на диабет.
  • Чушката се използва активно в народната медицина при артрит, радикулит, ревматизъм. От нея се правят компреси и настойки.
  • При външно приложение, въздействайки на космените фоликули, тя способства за активния растеж на косата.

Възможна вреда

Както и при всеки друг продукт, при употребата на чили в големи количества, то е способно да навреди на организма. Има и няколко категории хора, на които е забранено да ядат храни с негово участие или следва да го употребяват внимателно. Това са хората със заболявания на стомашно-чревния тракт (язва, гастрит, панкреатит, болести на дванадесетопръстника), черния дроб. Чушката дразни лигавицата на стомаха и червата, поради което, преди да се използва, е необходимо да се знае, че прекомерната ѝ употреба (повече от една на ден) може да предизвика киселини, да провокира стомашно-чревни заболявания или да ги задълбочи.

Люта чушка не бива да се яде от бременни, деца, хипертоници. При приготвянето на блюда трябва да се помни, че не бива да се докосват с ръце очите, тъй като чилито предизвиква раздразнение на лигавицата и може да провокира дори възпаление на очната обвивка.

Употреба в кулинарията

В козметиката лютата чушка се използва за борба с целулита.

Практически по цял свят лютата чушка се използва основно като подправка, като придава на ястията лютивина и пикантен вкус. Добавя се в месни, зеленчукови блюда, сосове, маринати. С мляна чушка се подправят супи, салати, кефир. Цели чилита се слагат в боршове и супи, в рагу и дори в шоколад. При топлинна обработка зеленчукът не губи своите свойства. Нарязани на дребно пресни чушки се добавят към паста и риба. Сухи се използват за ароматизиране на оцет и зехтин. При премахване на обвивката и семената на чушката чили нейната лютивина може да се намали. Често чилито влиза в състава на подправъчни смеси с участието на чесън, копър, дафинов лист, босилек, кориандър и др. Някои от тях са широко известните „Къри“, „Гарам масала“, „Хмели-сунели“, „Бахарат“, „Шичими“ и др. Най-популярни блюда, в състава на които влиза чили, са мексиканската супа „Чили кон карне“, аджика, рагу по мексикански, източни супи, мариновани и пълнени чушки, паста с чили, лют сос с чили.

Ако чилито, което ядете, се окаже много люто, изяжте лъжица кисело мляко или парче бял хляб или кашкавал. Водата в този случай само ще задълбочи дискомфорта.

Употреба в медицината и козметиката

Чилито подобрява обмяната на веществата, ускорява храносмилателния процес, като предизвиква топлина в тялото и изгаря калориите. Следователно може да бъде използвано от хората, страдащи от затлъстяване, или желаещите да отслабнат. Съществуват много разнообразни диети, в които чушката се явява главна съставна част, като например „Мексиканската диета“. За редукция на теглото се използва широко и пипер тинктурата, която се приготвя от една чаена лъжичка сухо чили, залята с чаша вряла вода и престояла един час. Употребявайки по една чаена лъжица от това средство ежедневно преди хранене заедно с вода, можете да намалите телесната си маса.

Чилито помага при сухота на главата и пърхот.

В традиционната медицина се прилагат загряващи пиперени пластири, както и тинктури срещу радикулит и при невралгии. Чилито влиза в състава на средства при измръзвания и срещу малария.

В козметиката лютата чушка се добавя в специални средства, използвани за борба с целулита. Счита се, че та е способна да изгаря мазнините и при външна употреба. Освен това изглажда кожата, извежда токсините, подобрява кръвотока, нормализира обмяната на веществата в тъканите. Чилито се използва и в средствата за коса, като се добавя към маски и шампоани, способстващи за нейния растеж.

Така например е много полезно средството, съставено от чили, смесено с мляко и рициново, репейно или растително масло. То дразни космения фоликул и провокира притока на кръв към кожата на главата, което води до стимулиране на растежа на косата. Екстрактите от пипер влияят добре и на боядисана и отслабена коса, помагат при сухота на главата и пърхот.

Калоричност, хранителна стойност и химичен състав на чилито Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:




#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™