Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Какво трябва да знаем за костните шипове?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 226 прегледа на този пост

Съдържание на Какво трябва да знаем за костните шипове?


Общо описание на шиповете

Остеофитите (костни шипове) се дефинират като необичаен костен растеж или костни изпъкналости по ставните повърхности. Костните шипове често се образуват там, където костите се срещат една с друга – в ставите. Те могат да се образуват и в костите на гръбначния стълб.

Костите са част от скелетната система, отговорна за движението на човешкото тяло. По същия начин ставите също са важна част, тъй като чрез тях костите няма да се държат заедно. Уврежданията на която и да е от тези две структури водят до промени в цялата мускулно-скелетна система.

Остеофитите могат да растат от всяка кост, но най-често се срещат в:

 • Шия;
 • Рамо;
 • Коляно;
 • Долната част на гърба; 
 • Пръстите на ръцете или големия пръст на крака;
 • Стъпало или пета.

Рискови фактори за поява на костни шипове

Важно е да се отбележи, че основната причина за появата на тази костна аномалия е неправилна поза през целия живот, което води до увреждания на гръбначните стави. Хората, които през живота си не са заемали добра стойка на тялото, не са практикували физически дейности и са преживели интензивни периоди на стрес, са по-склонни да развият остеофити.

Какво причинява костни шипове и как да се предпазим от образуването на остеофити?Остеофитите от своя страна причиняват дехидратация на междупрешленния диск, което води до приближаване на прешлените един към друг с последващо притискане на нервното коренче. Следователно болката, налична при остеофитозата, е резултат от тази компресия.

С възрастта на индивида започва да се появява болка, причинена шиповете. Въпреки това някои признаци, възприемани преди това, могат да показват наличието на това костно разширение.

Тъй като нашите стави и хрущяли се износват, връзките вече не са достатъчно силни, за да поддържат стабилността и естественото прилягане на ставата, така че тялото се опитва да удебели ставата, като създаде нова кост, за да поддържа естественото прилягане на ставите.

В повечето случаи този здравословен проблем се среща по-често след 45-годишна възраст поради естественото износване на гръбначните дискове, при хора с наднормено тегло, които не практикуват физическа активност, както и при тези, които са претърпели травма на гръбначния стълб или ако имат ревматизъм. 

Пътнотранспортни произшествия, които са причинили наранявания или прекомерно натоварване на ставите, увреждайки хрущяла или някой от компонентите на ставата, също могат да са причина за образуването на шипове.

За да се избегне образуването на остеофити, е важно да се поддържа правилна стойка при седене, ходене и сън, да се избягва носенето на тежки товари и да се практикува редовно физическа активност.

Това не е заболяване, а симптом на остеоартрит или артроза. Увреждането на ставите от остеоартрит е най-честата причина за костни шипове. Тъй като остеоартритът разгражда хрущяла, който омекотява краищата на костите, тялото се опитва да поправи загубата, като генерира костни шипове близо до увредената област. 

Повечето костни шипове не предизвикват симптоми и могат да останат незабелязани с години. Вероятно не се нуждаят от лечение. Ако е необходимо лечение, това ще зависи от това къде са разположени шиповете и как влияят на здравето.

Симптоми

Повечето костни шипове не причиняват признаци или симптоми. Може да не разберете, че имате костни шипове, докато рентгеновата снимка за друго състояние не разкрие тези израстъци. В някои случаи обаче костните шипове могат да доведат до болки в ставите и загуба на движение. 

Симптомите зависят от областта, в която се намират остеофитите, но обикновено предизвикват парене, изтръпване, излъчване на болка към областите, съседни на остеофита, мускулни спазми, усещане за натиск върху нервите близо до образуването на тази кост, извършване на физическите дейности също може да задълбочи болката.

Основни симптоми: 

 • Силна болка, локализирана в гърба или излъчваща се към бедрото, главно при движение;
 • Усещане за изтръпване в краката, когато се развива в лумбалната област, или в ръцете, ако се намира в цервикалната област;
 • Намалена мускулна сила и скованост;
 • Ограничаване на движенията на гръбначния стълб.

Като цяло, те са склонни да засягат по-често областта на гръбначния стълб, особено на цервикално и лумбално ниво, друга от често срещаните зони за поява на остеофити е на нивото на коляното.

Примери:

 • Коляно - костните шипове в коляното могат да причинят болка, когато изпънете или свиете крака си. 
 • Гръбначен стълб - в прешлените костните шипове могат да намалят пространството, където се намира гръбначният мозък. Тези костни шипове могат да притиснат гръбначния мозък или неговите нервни коренчета и могат да причинят слабост или изтръпване в ръцете или краката.

Посещение на лекар и поставяне на диагноза

Рентгенова снимка за поставяне на диагноза костни шипове - остеофити.

 • Уговорете среща с Вашия лекар, ако имате болка или подуване на една или повече стави или ако Ви е трудно да движите определена става. По време на физическия преглед лекарят може да опипа около ставата, за да локализира болката. 
 • След като сте записали час за лекар, се подгответе, като направите следните неща:
 • Напишете списък на симптомите и продължителността им;
 • Запишете най-важната медицинска информация като други заболявания, които имате, всички лекарства и добавки, които приемате, както и семейната Ви история на кожни или ставни заболявания;
 • Спомнете си за скорошните наранявания, ако имате, които са засегнали стави;
 • Напишете въпроси, които да зададете на лекаря.

Тъй като симптомите на шиповете са характерни за други костно-ставни заболявания, предимно на гръбначния стълб, за потвърждаване на диагнозата е задължително да се отиде на травматолог за рентгенова снимка на гръбначния стълб или ЯМР. Чрез тези образни тестове лекарят открива износването на междупрешленния диск, сближаването между прешлените и образуването на изпъкналости в страничната област на прешлените.

Лечение

Лечението може да бъде консервативно или хирургично. Консервативното лечение на шиповете има за цел да намали болката и да възстанови качеството на живот на пациентите. Ако костните шипове Ви причиняват болка, лечението се основава на предписване на аналгетични лекарства, физиотерапия и акупунктура с цел намаляване на болката, поддържане и увеличаване на обхвата на ставните движения, мускулната сила, както и методи за подобряване на постуралната хигиена (правилно поддържане на стойката). Ако тези лечения не осигурят облекчение, се поставят инжекции с кортикостероиди

Лечение на остеофити на гръбначния стълб, петата, коляното.

В ситуации, при които консервативното лечение не дава резултат, особено на ниво гръбначен стълб, се прибягва до хирургическа интервенция за облекчаване на настоящите симптоми. Костен шип, който пречи на движението и начина на живот, е подходящ за хирургично отстраняване.

Възрастта е основният фактор при обмислянето на операция за лечение на костни шипове, но общото здравословно състояние на пациента, включително хронични заболявания като високо кръвно налягане, диабет или сърдечни заболявания, е от значение.

Какво трябва да знаем за костните шипове? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™