Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Инозитол или витамин В8: какво е това?

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Инозитол или витамин В8: какво е това?


Инозитол (Inositol) се нарича още „витамин В8“, но е доказано, че около 3/4 от дневната нужда от инозитол се произвежда от самия организъм, така че инозитолът се класифицира като витаминоподобно вещество.

Също така инозитолът се използва за облекчаване на пристъпите на паника и лечение на обсесивно-компулсивно разстройство, като средство за лечение на безсъние, депресия и разстройство с дефицит на вниманието, главоболие, мигрена и др. Инозитолът съществува в природата под формата на девет стереоизомери, от които мио-инозитол и D-хиро-инозитол най-често се намират в живите организми.

Инозитолът се синтезира от глюкоза в тъканите и органите, например в сърцето, черния дроб и бъбреците. С кръвта той попада във всички клетки и то в особено висока концентрация - в мозъчните клетки, където се натрупва в защитната мембрана. Свободният инозитол също се намира в кръвта. От този резерв се получава от онези клетки, които не могат сами да произвеждат това вещество. Лещата, задната стена на окото и слъзната течност съдържат особено голямо количество инозитол и липсата му в организма, може да доведе до различни заболявания на очите.

Инозитол се използва при заболявания, включващи нарушен транспорт и метаболизъм на мазнините. Също така инозитолът се използва за облекчаване на пристъпите на паника и лечение на обсесивно-компулсивно разстройство, като средство за лечение на безсъние, депресия и разстройство с дефицит на вниманието, а също така се позиционира като лекарство за понижаване нивата на холестерола, стимулиране на растежа на косата и ускоряване на липидния метаболизъм.

В здраво тяло инозитолът се произвежда в количества до 75% от нормата. В хранителните продукти инозитолът се съдържа под формата на мио-инозитол, фитинова киселина и инозитол фосфати, както и под формата на инозитол фосфолипиди. За да попълните резервите на инозитол в организма, трябва редовно да включвате в диетата си мляко и млечни продукти, черен дроб, месо, яйца, риба и морски дарове, зърнени и бобови култури, ядки, пшеница, плодове (с изключение на лимон и лайм). Можете също така да използвате витаминни комплекси, съдържащи инозитол.

Какво знаем Инозитола?

Инозитолът е уникално вещество, което е жизненоважно за нормалното функциониране на целия организъм. Това се отнася преди всичко за сърцето, черния дроб, мозъка, стомаха, бъбреците и зрението. За да може тялото да произведе инозитол в необходимите количества, чревната микрофлора трябва да бъде в перфектен ред. Но едва ли някой от нас може да се похвали с това. Междувременно липсата на това вещество може бързо да влоши здравето и на първо място зрението. Често именно липсата на инозитол води до редица проблеми със зрението и различни очни заболявания. Инозитол подпомага работата на мозъка и нервната система, подобрява концентрацията и паметта, укрепва кръвоносните съдове, предотвратява образуването на кръвни съсиреци, атеросклероза и затлъстяване. Недостигът на инозитол в организма може да доведе както до женско, така и до мъжко безплодие.

Действие на Инозитол:

Както споменахме по-рано, инозитолът е вещество, което се съдържа в определени храни, особено тези, богати на фибри. Това са пъпеш и тиква, сусам, кафяв ориз, боб и пшенични трици. Инозитол се използва при различни медицински състояния, включително проблеми с настроението и метаболитни нарушения.

Поради ефекта на инозитол върху женската репродуктивна система и анксиолитичните ефекти, той помага за намаляване на симптомите на ПМС (тревожност и дисфория). Приемът на инозитол по време на бременност, заедно с добавките с желязо или фолиева киселина, може да помогне на жените да намалят риска от диабет.

Витамин В8 влияе върху метаболитните процеси, тъй като е част от много ензими, освен това може още да:

 • Приемът на инозитол по време на бременност, заедно с добавките с желязо или фолиева киселина, може да помогне на жените да намалят риска от диабет.регулира подвижността на стомашно-чревния тракт;
 • участва в синтеза на протеини;
 • помага за отслабване;
 • предотвратява кожни заболявания, участва в образуването на костна тъкан и мускули;
 • стимулира дейността на мозъка и умствената дейност;
 • увеличава способността на човешкия мозък да запомня информация;
 • има положително въздействие върху концентрацията;
 • намалява умствената умора;
 • участие в метаболизма на мазнините;
 • нормализира кръвното налягане;
 • подобрява предаването на нервните импулси;
 • подкрепа за здравето на черния дроб;
 • положителни ефекти върху здравето на кожата;
 • укрепване на косата, възстановяване на нейната структура и предотвратяване на косопад;
 • намаляване на нивата на холестерола в кръвта;
 • укрепва кръвоносните съдове, предотвратява развитието на атеросклероза;
 • положителен ефект върху стомаха и червата;
 • умерената консумация на инозитол намалява умората на очите и предотвратява очните заболявания.

Защо тялото се нуждае от инозитол? Полезните му свойства

Инозитолът е полезен при много заболявания.

Положителните аспекти на приема на витамин В8:

Елиминира симптомите на поликистоза на яйчниците - сериозна патология, която нарушава хормоналния баланс при жените и води до безплодие. По време на приема на веществото огромен брой пациенти подобряват менструалния си цикъл, стабилизират работата на сърдечно-съдовата система и стимулират овулацията.

Намалява нивата на триглицеридите. Само 4 грама инозитол на ден могат да понижат триглицеридите и "лошия" холестерол с 20-30%, като по този начин предотвратяват риска от инфаркт, инсулт, хипертония и рак. Витамин В8 също намалява инсулиновата резистентност и стабилизира кръвното налягане.

Блокира панически атаки. Инозитолът е незаменим за психичното здраве на човека. В сравнение с традиционните лекарства, използвани за лечение на пристъпи на паника, витамин В8 е доказано по-ефективен. За преодоляване на тежка форма на повишена тревожност са необходими 12 грама вещество на ден.

Инозитолът придава сила и еластичност на къдриците, укрепва космените фоликули, ускорява растежа на косата.Контролира рисковите фактори за метаболитен синдром. Допринасяйки за установяването на метаболитните процеси, инозитолът предотвратява развитието на тежки хронични заболявания, произтичащи от тази патология (затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, диабет, хипертония).

Стабилизира нивата на захарта при диабет тип 2. Предпоставка за това е съвместният прием на инозитол с витамин В9 (фолиева киселина) в продължение на 6 месеца.

Лекува косопад. Инозитолът придава сила и еластичност на къдриците, укрепва космените фоликули, ускорява растежа на косата. В козметологията са много популярни шампоаните, които съдържат витамин В8, което дава възможност да се отървете от сърбеж и лющене на скалпа.

Изследванията също така показват, че инозитолът предотвратява риска от диабет при бременни жени. През целия период на бременността много жени имат значително увеличен обем на кръвната захар. В медицината това явление се нарича гестационен диабет и се регистрира ежегодно при 10% от всички бременни жени. Поради влиянието на витамин В8 върху синтеза на инсулин, който е отговорен за нивото на захарта, приемът на инозитол по време на бременност може да предпази бъдещата майка от риска от гестационен диабет.

Малко интересна история за инозитола:

Инозитолът е открит за първи път през 1850 г. от професор Йоханес Йозеф Шерер в мускулите. Впоследствие много изследователи изучават ролята на инозитола в различни органи и тъкани, разкривайки неговата важна роля за осигуряване на правилната клетъчна форма и плодовитост на ооцитите. През 1964 г. Айзенберг и Болден установяват, че тестисите на животните и хората са богати на свободен инозитол; няколко години по-късно Voglmayr и Amann, Lewin and Beer, Ghafoorunissa показват, че простатната жлеза, епидидимът и семенните мехурчета съдържат големи количества мио-инозитол. Концентрацията на инозитол в спермата е почти три пъти по-висока от тази в кръвната плазма. Тези предварителни резултати предоставиха първите косвени доказателства, свързващи инозитол с физиологията на зародишните клетки (сперматозоиди и ооцити). През 1988 г. изследванията върху диабета разкриват, че инозитолните съединения са химически пратеници на инсулин. По това време синдромът на поликистозните яйчници (PCOS) за първи път е свързан с инсулиновата резистентност.

По-нататъшни проучвания потвърждават значението на елемента за здравословното функциониране на всички органи, поддържането на нормални нива на холестерола, функционирането на нервната система и психичното здраве на човека.

В интернет можете да намерите информация, че приемът на инозитол помага при различни състояния, от загуба на тегло до подобряване на състоянието на косата.

Количеството и качеството на изследванията относно ползите за здравето от инозитол силно зависят от изследваната област. Най-дългите и многобройни изследвания на инозитол се извършват в областта на гинекологията и репродуктивните технологии.

Например е установено, че приемането на хранителни добавки с мио-инозитол заедно с фолиева киселина по време на бременност намалява вероятността от развитие на гестационен диабет при жени в риск от това заболяване.

Използването на хранителни добавки с инозитол подобрява състоянието на кожата при хора, приемащи литий за псориазис.

Инозитолът, заедно с алфа липоевата киселина, подобрява инсулиновата резистентност, понижава нивата на холестерола и триглицеридите и кръвното налягане при жени в постменопауза с метаболитен синдром.

При синдром на поликистозните яйчници употребата на D-хиро-инозитол или мио-инозитол понижава нивата на триглицеридите и тестостерона, леко понижава кръвното налягане и подобрява функцията на яйчниците при жени с наднормено тегло или затлъстяване. Някои изследвания също показват, че използването на двете форми на инозитол заедно подобрява овулацията. В допълнение, тази комбинация има благоприятен ефект върху кръвното налягане, нивата на захар и инсулин в кръвта.

Най-добрият източник на всички основни макро- и микроелементи за вашето здраве и дълголетие е балансираната и хранителна диета.

Какви видове инозитол има?

Обичайните хранителни добавки на пазара включват мио-инозитол и холин инозитол.

Мио инозитол

Основната функция, изпълнявана от мио-инозитол, е да участва в предаването на вътреклетъчен сигнал, както и да осигури функционирането на рецепторите. Играе важна роля в секрецията на инсулин, фоликулостимулиращ хормон, катехоламини, растежни фактори и други хормони. Компонентът е един от деветте стереоизомери на инозитол. Мио-инозитолът и неговите производни се съдържат в някои плодове (пъпеши, портокали), непокълнали зърнени храни, бобови растения и ядки, но в тази форма той се усвоява слабо в организма. Мио-инозитолът участва активно в репродуктивната система, метаболитните процеси и метаболизма на захарта.

Елементът Мио-инозитол се използва широко в хранителните добавки и има много ползи за здравето:

 • регулира менструалния цикъл при жените;
 • подобрява плодовитостта на жените;
 • повишава качеството на спермата при мъжете;
 • поддържа здравословен хормонален баланс;
 • широко използвани в акушерската и гинекологичната практика.

В репродуктивната медицина веществото се използва преди ин витро оплождане (IVF).

Холин инозитол

Инозитолът и холинът принадлежат към групата на витамините от група В и имат сходни функции, което им позволява да усилят действието един на друг.

С холина (витамин В4) сме запознати от първия ден от живота си, тъй като той е част от кърмата. Укрепвайки имунната система, холинът помага да се предпази новороденото от инфекции, а също така активира миелина, който обгръща нервните влакна. Поради това бебетата са по-малко капризни и стават по-спокойни.

Холинът подобрява паметта и стимулира мозъчната дейност: достатъчно количество от елемента гарантира чист ум дори в напреднала възраст. Като хондропротективно средство холинът има положителен ефект върху функционирането на черния дроб и жлъчния мехур. Използването му е широко разпространено в гинекологичната практика, по-специално за лечение на миома на матката и ендометриоза, както и в комплексната терапия на мастопатия и рак на гърдата.

Хранителната добавка, която съдържа холин и инозитол, има следните свойства:

 • регулира метаболизма на мазнините;
 • играе важна роля за здравословното функциониране на нервните влакна;
 • грижи се за здравето на мозъка и изчиства паметта;
 • предпазва черния дроб от детоксикация;
 • стимулира дейността на кръвоносната система, укрепвайки стените на кръвоносните съдове.

При липса на витамин В4 се наблюдават треперене на крайниците, нарушение на говора и чернодробна дисфункция. В случай на силен дефицит се развива рак.

Инозитол или витамин В8: какво е това? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™