Сезонът на крушите е открит: рецепти с кралицата на плодовете

Често наричат крушата "царица на плодовете“ не само защото е много вкусна, но и благодарение на благотворното и влияние върху организма ни. Дори и имайки предвид, че този плод е малко по-сладък от ябълката, захарта в него е по-малко, но пък фибрите са повече! Прочетете и за Крушите - дар от боговете.

Десерти с кралицата круша

Тъй като сега е сезонът на крушите, трябва докрай да и се насладим и да зарадваме себе си и роднините си с нея. Подготвихме Ви няколко забележителни летни рецепти за десерти, на които си струва да отделите малко внимание.

Най-вкусната запеканка с круша и извара

Рецепта: Най-вкусната запеканка с круша и извараНеобходимите продукти са:

  • 450 гр. извара;
  • 1 круша;
  • 2 яйца;
  • 70 гр. захар;
  • 50 гр. царевично нишесте;
  • 12 гр. ванилова захар;
  • 2 ч. л. мед;
  • 2 ч .л. масло.

Как се приготвя запеканката?

Разбийте с миксер жълтъците със захарта, докато обемът на масата се увеличи и придобие бял цвят. Добавете изварата и ванилина, след което хубаво разбъркайте. Разбийте и останалата част от яйцата – белтъците със сол, докато се образува влажна и бяла пяна. Добавете внимателно белтъците в сместа с изварата. Преместете тестото в предварително намазана с масло и набрашнена форма. После нарежете крушата на кубчета. Сложете маслото, меда и крушата на котлона на слаб огън. Бъркайте и гответе, докато плодът не омекне малко. След това сложете крушата в тестото и поставете формата в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете час. Десертът се поднася студен, посипан с пудра захар и украсен с мента.

Кафено-крушов кекс

Рецепта за десерт: Кафено-крушов кексКакво е необходимо?

  • Брашно – 150 гр.;
  • Разтворимо кафе – 1 с. л.;
  • Бакпулвер – 1 ч. л.;
  • Кафява захар – 100 гр.;
  • Яйце – 1 бр.;
  • Масло – 2 с. л.;
  • Мляко – половин чаша;
  • Круша – 1 бр.

Рецептата в стъпки:

Първо, разтопете маслото, смесете внимателно с тел с млякото и леко разбитото яйце.

Второ, в голяма купа смесете брашното, 1 с. л. захар и кафето. Излейте внимателно вътре млечната смес и смесете до еднородност.

Трето, измийте крушата и я нарежете на тънки шайби.

Четвърто, в тиган с диаметър 15 см. Сипете 50 мл. вода и добавете останалата захар. Поставете на среден огън и гответе, като бъркате непрестанно, докато захарта не се разтвори напълно. Сложете крушата и оставете да закипи, след което намалете котлона до минимум. Гответе още 3 минути и свалете съда от котлона.

Пето, загрейте фурната на 180 градуса. В тигана с крушите изсипете приготвеното тесто и оставете да се пече за 25 минути.

Шесто, извадете от фурната, похлупете веднага с подходящ размер чиния и внимателно го обърнете (важно е да го направите преди захарният сироп да изстине и залепне за дъното на съда).

Сладък десерт с круши - рецепта: Вафли от пармезан с крушиВафли от пармезан с круши

Необходими продукти:

  • 1 бр. круша;
  • Пармезан – 50 гр.
  • Прясна мента – 1 пръчка.

Как да ги приготвим?

Рендосайте пармезана с ренде, измийте ментата и нарежете листенцата на ситно. Измийте и нарежете крушата на ленти и премахнете сърцевината. След това застелете тава с пергамент. Разделете пармезана на 8 части и ги разпределете в тавата на около 5 см. една от друга. Поставете тавата в загрята на 180°С фурна за 3 минути. Изсипете и ментата и върнете тавата за още 2 минути във фурната. След това преместете в чиния. Поставете вафлите веднага с крушите и сервирайте непосредствено след това.

Круши "Помпадур“

Интересен изкушаващ десерт с Круши „Помпадур“Какво ще Ви трябва?

  • 0.5 л. добър портвайн;
  • 200 гр. захар;
  • 4 твърди круши;

За плънката:

Как се приготвя?

Обелете крушите, премахнете сърцевината им и ги сложете в дълбок тиган. Смесете портвайна, сиропа, захарта и лимоновия сок. Залейте с тази смес крушите, поставете тигана на среден огън. Оставете ги да закипят и варете 5-7 минути. Разтопете шоколада на водна баня, при постоянно бъркане на малки порции добавете сметаната, изсипете ядките и разбъркайте. Извадете, охладете и после напълнете крушите. Сервирайте, като отделно може да предложите портокалов сос, бита сметана или консервирани плодове към крушите.

Круша "Прекрасната Елена“

Един френски готвач с артистична натура, възхитен от премиерата на операта "Прекрасната Елена“ на Жак Офенбах през 1865 година, посветил на нея десерт на основата плода с най-женствените форми. И прославил името на Елена от Троя за дълги години дори и сред онези, които си нямат и идея за древногръцката митология.

Десерт Круша „Прекрасната Елена“, вдъхновена от един френски готвач, който бил влюбен в операта.

Кои са необходимите съставки?

  • 2 големи твърди и сладки круши;
  • 100 гр. тъмен шоколад;
  • 200 мл. сметана 33-35% масленост;
  • 1 с. л. коняк;
  • 1 с. л. захар;
  • 1 пръчка канела;
  • 1 лимон;
  • Захаросани теменужки и ванилов сладолед за сервирането.

Стъпките за приготвянето:

Стъпка 1: Отделете кората на лимона с нож за почистване на плодове на тънки ивици. Изстискайте сока от лимона. В тенджера кипнете 2/3 чаша вода със захарта, канелата, лимоновия сок и кората.

Стъпка 2: обелете крушите, но не премахвайте опашката. Разрежете крушите на половинки и внимателно премахнете сърцевината. Половинките круши сложете в горещия сироп, затворете тенджерата с капака и варете на минимален огън, докато не омекнат, но да не се разваряват – 8-12 минути. Свалете от котлона и ги оставете да изстинат напълно в самия сироп.

Стъпка 3: Разчупете шоколада на малки парчета и го разтопете със сметаната на слаб огън с дебело дъно или в огнеупорен съд на водна баня до еднородна смес, като бъркате постоянно. Премахнете шоколадовия сос от огъня и добавете затопления коняк, като бъркате непрестанно.

Стъпка 4: в 4 керамични купички сложете половинките круши с разреза нагоре. Върху тях сложете по една голяма топка сладолед. Полейте крушите с топлия шоколадов сос. Украсете със захаросаните теменужки и сервирайте.

Забележка: вместо вода крушата може да се свари в бяло вино – ще стане по-ароматна. Захарните теменужки може да си ги направите и сами. Или просто украсете десерта с парченца от любимите Ви сухи плодове.