Коензим Q10, известен също като CoQ10 е мастноразтворим антиоксидант, който се намира естествено в организма. CoQ10 е мощен защитен блок вграден в тялото, който премахва свободните радикали. Помага да се произвежда енергия, премахва уврежданията на ДНК и други форми на оксидативно увреждане. Според Медицинския център на Университета в Мериленд CoQ10 играе критична роля в енергийно-произвеждащия компонент на клетките - митохондриите. Помага за развитието на аденозин трифосфат или АТР, който е отговорен за всички мускулни контракции.
Когато имате достатъчно количество коензим Q-10 във вашата система, мастноразтворимият хранителен елемент може да помогне за защита на всички клетки, намалявайки цялостния риск от развитие на хронични заболявания. В ранните години на живота ни нашият черен дроб събира нужния коензим от храните и напитките, които приемаме. След това човешкото тяло запазва в резерв ензима на места, където е най-необходимо. Най-често това са органите, които имат нужда от най-много енергия, за да функционират нормално като: сърцето, черният дроб и мускулите. С течение на времето и години нашият организъм започва да губи количеството Коензим Q10. Това е една от главните причини за стареене на кожата и редица здравословни проблеми. Затова препоръчваме приемането на Co Q-10 400мг 40 капсули на Puremark Naturals предоставен на страхотна цена.
Учените от университета "Бейлър" изследват въздействието на Co Q10 върху физическите упражнения в обучени и необучени индивиди. В продължение на 14 дни субектите получават коензим Q10 или плацебо два пъти дневно. През този период те са подложени на аеробно трениране. В доклада, публикуван в изданието "Journal of the International Society of Sports Nutrition" от март 2008 г., ръководителят на изследването Матю Кук и колеги открили, че групата на Co Q-10 400мг 45 капсули Puremark Naturals е имала подобрения в издръжливостта. Тя успешно увеличава времето си за изтощение в сравнение с плацебо групата.
Co Q-10 (Коензим Q10) е 100% натурален продукт и е на невероятна цена от Puremark Naturals може да има положителни ефекти върху високото кръвно налягане, според проучване, проведено от водещия автор R.B. Singh и колеги от Института по медицина в Индия. Хипертоничните пациенти, приемащи лекарства за кръвно налягане, са разпределени на случаен принцип, за да получат коензим Q10 или B витамин комплекс за осем седмици. В края на проучването, публикувано в изданието от март 1999 г. на "Journal of Human Hypertension", изследователите отбелязват, че групата на коензим Q10 изпитва понижение на кръвното налягане в сравнение с групата на витаминните комплекси В.
Джузепе Касо ръководи екип от изследователи от университета "Стони Брук", който изследва ефекта от допълването на coenzyme Q-10 400мг 45 капсули | Puremark Naturals върху мускулната болка, свързана с лечението със статини. В края на май 2007 г. в "Американския вестник на кардиологията" учените откриха, че пациентите приемащи коензим Q10 в продължение на 30 дни, са имали намаление на миопатичните симптоми, като мускулни болки, в сравнение с тези, получаващи плацебо.
Американският институт по рака съобщава, че проучванията направени в лаборатории, някои от които използват животни, показват, че коензим Q-10 | Puremark Naturals може да помогне на тялото да се бори с инфекцията и някои видове рак.
Според MedlinePlus, Co Q-10 на Puremark Naturals на изгодна цена, приеман перорално помага да се предотврати мигренозното главоболие. Изглежда, че намалява честотата на мигрена с до 30% при възрастни, въпреки че може да отнеме до три месеца, за да види ползите.
Някои изследвания показват, че коензим Q10 от Puremark Naturals забавя болестта на Паркинсон при хора, открита в ранен стадий, съобщава MedlinePlus.
Учени от университета "Хокайдо" в Япония изследваха влиянието на сока от грейпфрут върху усвояването на коензим Q10. Водещият автор Кен Исеки и колегите му съобщиха в изданието от януари 2010 г. "Хранителната химия", че сокът от грейпфрут подобрява усвояването на коензим Q10 с почти 50% в организма.
Мазна риба
Тъй като коензим Q-10 е мастноразтворим, изискващ мазнини за абсорбиране и съхранение, най-често колкото повече мазнини предпочитате, толкова повече коензим Q-10 ще получите. Избирайте мастните риби със студена вода като сьомга, риба тон и херинга.
Говежно и пилешко месо
Говеждото и пилето са едни от най-богатите източници на коензим Q-10. Вареното говеждо месо съдържа приблизително 2,6 милиграма от хранителната съставка. Пилето от своя страна съдържа приблизително 1,4 милиграма коензим Q-10. Може да получите малко количество коензим Q-10 и от яйце. Средното твърдо сварено яйце предлага 0,1 милиграм.
Ядки, семена и масла
Не всички източници на коензим Q-10 са основани на животни. Фъстъците са един от най-сърдечните растителни източници на веществото. Печените фъстъци имат 0.8 милиграма. Сусамните семена не са твърде далеч, осигурявайки 0,7 милиграма. Ако ядките от шам-фъстък са вашата закуска, ще получите 0,6 милиграма коензим Q-10. Можете да получите до 1,3 милиграма коензим Q-10 от 1 супена лъжица соево масло или около 1 милиграм от супена лъжица масло от канола.
Плодове и зеленчуци
Някои от любимите ви плодове и зеленчуци добавят малко повече коензим Q-10 към вашата диета. Средният размер на портокал съдържа 0.3 милиграма от хранителната съставка, а 1 чаша сурова ягоди може да осигури до 0.2 милиграма. Броколи и карфиол също приспадат към графата „помощници“ в получаването на ензима. Една половин чаша задушени броколи ви дава 0,5 милиграм коензим Q-10, а същото количество сварен карфиол осигурява 0,4 милиграма.
Препоръчителен прием: Приемайте по 1 капсула Co Q-10 дневно.
Състав | Стойност | %ПДД |
CoEnzyme Q-10 | 400мг | * |
Не съдържа: захар, сол, мая, консерванти, изкуствени аромати или цветове соево и млечни продукти.
Важно! Консултирайте се с лекар преди употреба, ако сте бременна, кърмите, имате медицинско състояние или планирате медицинска процедура. Спрете употребата и се свържете с лекар, ако възникнат нежелани реакции. Дръжте далеч от деца. Да не се използва, ако продуктът се окаже подправен или печатът е счупен. Съхранявайте при стайна температура.