Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

10 мита за загара, които е време да развенчаем (за облаците, морковите и не само)

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Коса, кожа и нокти, Забавни, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 1463 прегледа на този пост

Съдържание на 10 мита за загара, които е време да развенчаем (за облаците, морковите и не само)


Митове за слънчевия тен

Знаете ли, че не трябва да използвате слънцезащитно средство няколко сезона подред? И че тоналният крем със SPF няма да Ви опази от опасното въздействие на слънцето. Слънцето не е много чест гост по нашите ширини, затова и за нас проблемите със защитата на кожата не са много актуални. И все едно всичките препоръки на лекарите се отнасят за някой друг, само не и за нас. БиоМол развенчава най-популярните митове за слънчевия загар и слънцезащитните средства.

Мит 1: Слънцезащитен крем трябва да ползват само хората със светла кожа.

Слънцезащитни средства трябва да използват всички хора, независимо какъв тип кожа имат.Важно е да знаете, че под въздействието на ултравиолетовите лъчи ние не само придобиваме тен. УВ-лъчите се делят на три спектъра в зависимост от дължината на вълните, способни да проникват в кожата ни. Ако не се погрижите за кожата си, ще разрешите на тези лъчи да стимулират производството на ензими, които разрушават колагена. Това води до фотостареене на кожата, развитие на хиперпигментация и мрежички от кръвоносни съдове. УВ-лъчите носят след себе си и къде-къде по-сериозни последици, например развитие на злокачествен рак, най-опасният от които е меланомът. Така че всички, независимо от типа кожа, трябва да използват крем с висока защита от слънцето и то през цялата си лятна отпуска. И не пренебрегвайте защитата за кожата си изобщо през лятото, дори и в родния Ви град.

Мит 2: Кожата ни не може да изгори в облачно време.

Небето, обсипано с облаци, и прохладният вятър, който приятно се сипе по кожата, могат лесно да объркат почиващите. Не забравяйте, че облаците пропускат до 80% от УВ-лъчите, така че можете да изгорите и в лошо време.

Мит 3: Достатъчно е да се мажем със слънцезащитно средство по веднъж на ден, преди да идем на плаж.

Трябва да си слагате крем на всеки 2-3 часа, независимо дали се печете на плажа, или строите пясъчни замъци. След като влезете в морето 90% от средството се измива от тялото Ви, а морската вода оказва влияние дори и на водоустойчивите средства, като намалява защитата им. Затова след къпане не се почесвайте, а се намажете със слънцезащитен крем. Ако използвате тонален или дневен крем със SPF-фактор, трябва да разберете, че тези средства „работят“ също само няколко часа, изобщо не е цял ден.

Мит 4: Едно слънцезащитно средство стига за няколко сезона.

Слънцезащитни кремове се нанасят и върху откритите, и върху закритите от дрехи части на тялото.

Всичко си има срок на годност и слънцезащитните средства не са изключение. Повечето такива средства могат да се съхраняват не повече от година, след като са отворени. След като изтече този период, те губят защитните си свойства. Освен това химичните вещества, които влизат в състава им, след изтичане срока на годност могат да променят структурата и свойствата си, което, на свой ред, може да окаже негативно влияние на кожата под формата на алергичен дерматит или дори фотодерматит.

Мит 5: Слънцезащитен крем трябва да се нанася само върху откритите части на тялото.

УВ-лъчите са толкова силни, че могат да проникнат през прозорците на сградите и автомобилите. Точно затова трябва да нанасяте слънцезащитно средство на цялото си тяло, независимо от това колко от кожата Ви е покрита с дрехи. Обикновената тениска може да Ви защити от слънчево изгаряне, но не и от фотостареене.

Мит 6: Преди да идем на море, трябва да идем на солариум, за да подготвим кожата си за загара.

Да, безспорно, когато отидете на море с вече придобит тен, Вие значително ще намалите риска да изгорите. Но трябва да знаете, че лампите в солариумите оказват не по-малко интензивно и вредно влияние върху кожата от слънцето. Освен това знаете ли кога точно солариумът е минал техническо обслужване и му сменена лампата? Ако лампите не се сменят навреме, те стават много опасни за кожата ни. Негативното въздействие на изпусканите от лампите УВ-лъчи ще превишават много допустимите норми.

Мит 7: Ако ядем много моркови, загарът ни ще е по-хубав.

Морковите помагат за по-хубав загар

Това е вярно, но само отчасти. Наистина каротиноидите, които се съдържат в морковите и които им придават апетитния им оранжев цвят, могат да оказват непосредствено влияние върху клетките, които синтезират меланин. Но при въздействието на слънцето тези вещества се повече антиоксиданти и защитават кожните клетки от вредното въздействие на слънчевите лъчи. Не е задължително да ядете моркови с килограми – днешните хранителни добавки, приемани 1-2 седмици преди отпуската и по времето на самата отпуска, съдържат необходимата концентрация на каротиноиди. Така че няма нужда да ядете моркови за закуска, обяд и вечеря, за да имате красив тен.

Мит 8: Ако се намажем със средство с максимален SPF, може да не се притесняваме да стоим дълго под слънцето дори и в неговия пик (на обяд).

Показателят за нивото SPF (например SPF 20) се определя по минималната еритемна доза. Това е онази продължителност на стоене под слънчевите лъчи, при която по кожата може да се появи зачервяване. Този показател е индивидуален, освен това е различен при различните хора с различни типове кожа. Смята се, че стандартната еритемна доза при човека със светла кожа е 20-25 минути. Това време трябва да се умножи по показателя на SPF, изписан на етикета на слънцезащитния продукт. Така можете да разберете колко е приблизителното време, през което можете да сте под директните слънчеви лъжи, без да получите изгаряне. Но след като изтече това ориентировъчно време, трябва да нанесете от средството отново или да се преместите на сянка. Освен това защитата SPF не отразява на 100% слънчевите лъчи, които имат широк спектър от вълни (не само УВ-А и УВ-В, а и инфрачервени лъчи, а също и видимия спектър), съответно дори и да използвате максимален SPF, все пак кожата Ви ще е в опасност. Затова режимът на „печене“ (до 11 и след 16 часа) трябва да се спазва, независимо колко добро е избраното от Вас слънцезащитно средство.

Мит 9: Рак на кожата може да се появи само ако получим слънчево изгаряне.

Слънчевото изгаряне е само една от явните прояви на въздействието на УВ-лъченията върху кожата. Най-страшните промени (мутациите на клетките) се случват незабелязано.

Мит 10: Печенето ни помага да получим необходимата ни доза витамин D.

Ако не живеете в условия на постоянна нощ и се храните пълноценно, една 15-минутна разходка под южното слънце ще Ви е повече от достатъчна, за да получите оптимална доза витамин Д. За съжаление, няма как да се запасите с този витамин за цяла година напред през отпуската си, затова няма и нужда да се печете дълго време. Когато се върнете вкъщи, приемайте витамини, защото ходенето на солариум, въпреки митовете, не стимулира синтеза на витамин D, тъй като лампите в солариума излъчват друг спектър на УВ-лъчи.

10 мита за загара, които е време да развенчаем (за облаците, морковите и не само) Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™