Храните в този списък със сигурност ще Ви изненадат. Ако искате да се задържат по-свежи за дълго време, то със сигурност не трябва да ги оставяте в хладилника.

  • Домати

Когато трябва да се съхранят доматите, хладилникът не е много удачен вариант. Ниската температура променя доста вкуса на домата и освен това го прави на пихтия. Доказано е, че студеният въздух възпрепятства узряването им. Доматите съдържат много полезно вещество, наречено Ликопен.

Най-големият проблем при съхраняването на домати в хладилника е, че студената температура не само променя драстично вкуса им, но и ги прави на пихтия.

Ако ги съхранявате в хладилник, рискувате те да станат зърнести и доста сладки. Това се дължи на ниските температури. Те водят до превръщането на скорбялата в захар. По-добрият вариант е да ги държите в хартиена торба в шкафчетата в кухнята. Това ще гарантира запазване на качествата им.

По-добрият вариант да съхранявате картофи е в хартиена торба в шкаф

Също като доматите, ябълките биха загубили своя аромат и вкусови качества, ако ги сложите в хладилника. Цялата структура на ябълката се променя заради ниската температура в хладилника. Ако искате да ги консумирате хладни, можете да ги оставите в хладилника за 40 минути, преди да се насладите на страхотния им вкус.

Подобно на доматите, ябълките бързо губят вкус и аромат, поставени в хладилник.

Основно правило е да не се поставят плодове в хладилника, които са неузрели или твърди. Когато купувате от магазина твърдо Авокадо, то на него ще му трябва време, за да узрее и да бъде готово за консумация. Хладилникът и ниската температура може да възпрепятства процеса на зреене и видът на плода няма да се промени, докато стои в хладилника Ви. Вижте още Вкусни рецепти с авокадо.

В хладилника не трябва да слагате плодовете, които са все още твърди и неузрели.

  • Зехтин

Олиото от маслини кондензира при ниска температура. Това означава, че зехтинът не може да се използва веднага, ако току що сте го извадили от хладилника. Зехтинът трябва да престои доста време на стайна температура, за да бъде годен за консумация. Заради ниската температура на хладилника зехтинът от течно преминава в почти твърдо състояние. Видът му се изменя и започва да прилича на масло.

Олиото от маслини кондензира при ниска температура.

  • Мед

Медът е хранителен продукт, който се консервира естествено и освен това е без срок на годност. Съхраняването на меда в хладилника е напълно безсмислено, защото така ще се задействат процесите на кристализация на захарите и медът ще стане твърд като камък.

Медът е естествено консервиращ се хранителен продукт без срок на годност.

  • Хляб

Хладилникът може да направи хляба доста по-сух, ронлив и корав. А когато стане такъв, той не е толкова вкусен и приятен за ядене. Но това не е всичко, хлябът поема миризмата на другите продукти или на хладилника. Освен ако не става дума за нарязан на филии хляб, който смятате да използвате в същия или на другия ден.

Хладилникът бързо изсушава хляба, прави го по-сух, ронлив и корав

Съхраняването на кафе в хладилника не е препоръчително. Без значение дали е мляно или под формата на зърна, кафето може да изгуби вълшебния си аромат, ако го оставите в хладилника. Кафето също така може да попие миризмата на другите храни, оставени в хладилника, и да започне да мирише като тях. Ако имате големи количества кафе, те могат да се замразят във фризера, а ако кафето е в малки количества – дръжте го на хладно и тъмно място. Кои са ползите от зеленото кафе, вижте ТУК.

зависимо дали е на зърна или смляно, не съхранявайте кафето в хладилника, защото ще изгуби вълшебния си аромат.

  • Чесън

Съхраненият на студено чесън може да стане като "гума" и бързо да мухляса. Освен това поставянето му в хладилник ще предизвика покълване. Най-добрият вариант е да го държите на сухо и прохладно място, за да го съхраните за по-дълго време.

Държан на студено, чесънът става като „гума” и бързо плесенясва.

  • Кромид лук

Влажността в хладилника не се отразява добре на лютия зеленчук. Лукът, държан в хладилника, става мек и плесенясва много бързо. По-добре е да държите кромид лука на сухо и студено място. Не съхранявайте лука и картофите заедно, защото тези два зеленчука си взаимодействат отрицателно и това води до по-бързото им разваляне.

По-добре е да съхранявате кромида на студено, но сухо място.