Класическата бабина попара със сухари/хляб1. Предлагайте при въведено сирене/извара

Класическата бабина попара със сухари/хляб

  • 2 филийки сухар/хляб
  • бучка обезсолено сирене (колкото кибритена кутийка)
  • чаена лъжичка краве масло
  • гореща вода

Натрошените сухарчета се заливат с кипнатата вода в купичка и се покриват за няколко минути, докато омекнат и набъбнат. След това добавяте маслото и натрошеното сирене. Има деца, които обичат сладкия вкус, за тях можете да добавите чаена лъжичка захар, но ако можете да минете без нея, още по-добре. Други предпочитат с билков чай, вместо с вода. Варианти има и с хляб също. Пробвайте ги всички и вижте кое ще се хареса на Вашето мъниче.

Извара с пресни подове

Приготвя се както мляко с плодове, но вместо мляко, се ползва безсолна извара. Понякога за получаване на по-хомогенна каша можете да добавите и една част кисело мляко.

Пълнозърнеста филийка с масло и обезсолено сирене

Просто намажете малка филийка пълнозърнест хляб с тънък слой масло и сервирайте с обезсолено сирене или моцарела.

2. Предлагайте при въведен глутен

Овесени ядки с плодове

  • 2-3 с. л. овесени ядки
  • ябълка, круша, сини сливи, праскова, нектарина или кайсия (според сезона или микс от тях)

Измийте, почистете и нарежете плодовете, сварете ги в малко вода. Добавете овесените ядки и варете още няколко минути, докато омекнат напълно. Пасирайте или намачкайте. Можете да сварите плодовете и овесените ядки поотделно и да ги смесите след като са добре сварени и двата компонента, а след това да пасирате всичко заедно. И трети вариант е да изпълните рецептата с пресни плодове.

Каша от овесени ядки с плодове – друг вид

  • 2 с. л. овесени ядки
  • 1 ябълка
  • 1 круша
  • 1 праскови
  • 1 нектарина

Плодовете се обелват, нарязват на дребно, заливат се с малко вода и се варят. Пасират се. Овесените ядки се сваряват и се прибавят към плодовата смес.

Кус- кус

Сварявате кус-кус според указанията на опаковката (аз винаги го варя по-дълго време за детето).Отцеждате излишната вода и добавяте бучка масло и малко обезсолено сирене, докато е още топъл.

Юфка със сирене

Кипва се вода на котлона и се добавя желаното количество юфка (или според инструкциите на пакета). Вари се няколко минути и се добавя масло и обезсолено/солено сирене. За моя син вече не се налага да обезсолявам сиренето. И той го обича като мен. :) А наскоро открих, че предлагат по магазините и юфка от лимец, която много повече се харесва от обикновената юфка.

Рецепта за сиренки подходяща за детеСиренки

  • 1 ч. ч. кисело мляко
  • 1 ч. л. сода
  • 1 яйце
  • 1/3 ч. ч. олио
  • 1 ч. л. сол
  • 250 гр. краве сирене
  • 3 ч. ч. брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер

Загрейте фурната на 200 градуса. В купа сложете киселото мляко и угасете содата в него. Добавете яйцето, олиото, солта и натрошеното сирене. Накрая сложете и пресятото брашно с добавения преди това бакпулвер. Омесете тесто. Тестото трябва да е леко лепкаво. Ако е необходимо, добавете още малко брашно. Покрийте тава с хартия за печене. С ръце откъснете малко от тестото и оформете сиренките с ръце. Изпечете сиренките за 15 минути, докато добият златист загар. Аз пробвах да ги изпека и във формичката за мъфини, като преди това я намазах с масло. Станаха страхотни!

Бананови мъфини

  • 1 и 1/2 ч. ч. брашно
  • 2 с. л. кафява захар
  • 1 ч. л. сода
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1/3 ч. л. бакпулвер
  • 2 банана
  • 1/3 ч. ч. олио
  • 1 яйце

Първо смесвате сухите съставки (брашно, захар, сода, сол, бакпулвер) в голяма купа. В отделна купа намачквате бананите. Към тях добавяте олиото и яйцето и разбърквате добре. Добавете обърканите банани, яйце и олио към сухите съставки. Аз ги пека в хартиени формички за мъфини на загрята фурна за около 20-25 мин.

Палачинки с банан, брашно или овесени ядки и яйце, подходящи за децаПалачинки с банан, брашно и яйце

Една от любимите ми закуски, която става за 5-10 минутки. Обикновено порцията е за двама – визирам себе си и детето :) Използвам 2 банана, 2 яйца и брашно на око. Намачквате бананите, добавяте яйцата и започвате да добавяте брашно, докато се получи по-гъста смес. Пека ги без мазнина в тиган за палачинки, който преди това съм оставила да загрее добре на котлона (иначе палачинките залепват). Стават като любимите ми американски палачинки, но са здравословни и без захар и мляко :)

Палачинки с банан и овесени ядки

Повтарям същата рецепта, но вместо брашно, използвам овесени ядки, фино смлени. Отново любима здравословна рецепта, която става за минути.

Макарони с масло и сирене

Мисля че е излишно да обяснявам как се правят макарони. Сварете ги до желаната от Вас твърдост на макароните, отцедете водата, прибавете маслото и сиренце на вкус.

Домашна баница с чаша айрян

Тук оставям на Вашето въображение.

Бухтички на фурна

  • 3 яйца
  • 1 кофичка кисело мляко с 1 ч. л. сода
  • 1 ч. л. захар
  • 1/2 ч. л. сол
  • Брашно, колкото поеме, за да стане много гъста каша
  • Сирене на вкус

След замесване на съставките с помощта на супена лъжица се изсипват от сместа в намаслена тавичка и се пече.

Бананови мъфини с овесени ядки - рецепта за деца

Бананови мъфини с овесени ядки

  • 2 банана
  • 1 малка ябълка
  • 2 с. л. кафява захар
  • 4 с. л. ръжено брашно
  • 2 с. л. овесени ядки
  • 4 с. л. зехтин
  • малко сода
  • малко бакпулвер

Ябълката се настъргва на ренде, а бананите се намачкват. Към тях се добавят зехтина и овесените ядки. В друг съд се смесва брашното със содата, захарта и бакпулвера. Прибавете сухата към другата смес. Пече се на 200 градуса около 15-20 минути.

Бисквити с лимец, банан и фурми

  • 1 банан
  • 7-8 фурми
  • 5 с. л. фини овесени ядки
  • 1 и половин ч. ч. брашно от лимец
  • 1/2 ч. л. сода
  • 1 с. л. кокосово масло

Фурмите се накисват за малко в хладка вода и се белят. После намачкайте фурмите и банана с вилица до получаването на еднородна смес. Прибавете ги към останалите продукти и разбъркайте, докато се получи като тесто. Разточвате с точилка върху набрашнена повърхност и с формичка оформяте бисквитките. Наредете изрязаните формички в тава, покрита с хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.

3. Предлагайте при въведено кисело мляко:

Класическата бебешка закуска – мляко с бисквити

  • 4-6 обикновени или детски бисквити
  • 100 гр. кисело мляко 2%-3%

Натрошете бисквитите на парченца и объркайте с киселото мляко. Изчакайте бисквитите да омекнат добре. Можете да добавите 1-2 чаени лъжички плодово пюре или намачкан с вилица банан или плод по Ваш избор.

Пресни плодове с кисело мляко

Ябълки, круши, банани, нектарини, праскови, кайсии... всичко, което се сетите (без цитруси) и Ви харесва или комбинация от тях. Развихрете въображението си тук. Препоръчвам първо да се пасират плодовете и след това да прибавите киселото мляко. В противен случай става като плодов гъст айрян.

4. Предлагайте при въведено яйце:

Филийка хляб с масло и авокадо - здравословна закуска за деца.Запечени филийки с яйце

  • бучка сирене (колкото кибритена кутийка)
  • 1 яйце
  • 2 филийки хляб

Намачкайте сиренето с вилица, добавете яйцето и със сместа намажете филийките, като преди това сте ги обогатили с тънък пласт масло, и запечете до златисто в парти грила или във фурната (включена само отгоре). В комбинация с чаша айрян много се харесва от всички деца. Забележка: Използвайте само жълтъка, ако детето е на възраст до 12 месеца.

Да не забравяме и другите разновидности на бързи филийки за закуска:

  • Филийка хляб с масло и авокадо
  • Филийка с пастет от авокадо и сирене
  • Филийка с кашкавал, запечена на фурна или парти грил

Мили майки с дечица до 2 годишна възраст, ще се радвам да споделите Вашите идеи за закуски, и какво харесват Вашите мъници.