Глутенът е един от най-трудно смилаемите белтъци, затова би следвало да се подхожда внимателно при захранването на детето с него.

Рискът от ранно захранване с глутенови храни:

Може да предизвика глутенова непоносимост

Добре е да не се избързва с включване на глутен в детското меню. Прекалено ранното или неправилно включване на храни, съдържащи глутен (пюрета, каши, нишестета) може да доведе до раздразнение на тънките черва и до така наречената глутенова непоносимост – невъзможност на организма да обработи протеина. Глутенът не е препоръчителен за включване в детското меню до навършване на 8 месечна възраст на бебето. Някои специалисти дори съветват да се изчака до десетия или дванадесетия месец. Ако обаче се изчака 18-24 месец, храносмилателната система на детето ще бъде по-готова да се справи с трудния за разграждане протеин.

Защо да не се бърза с глутеновото захранване?

Глутенът по своята същност е антинутриент – приемаме го, но не ни носи хранителни вещества. Затова и детето няма да пострада от изключването му от менюто.

При кърмените бебета глутенът може да се въведе по-рано

Причината е, че кърмата осигурява допълнителни храносмилателни ензими за разграждането на трудносмилаемия протеин, като едновременно с това укрепва чревната мембрана. И при кърмените, и при некърмените бебета глутенът трябва да се въведе като храна бавно и плавно – от храни с ниско съдържание на глутен към храни с високо съдържание на протеина. Подходящо е въвеждането да се направи с:

  • Каша, пюре, сухари, бисквити

Високо съдържание на глутен имат:

  • Овес, ръж, ечемик, пшеница

При избягването на глутена трябва да се четат внимателно етикетите на продуктите, тъй като глутенът се съдържа в много храни под формата на нишесте.

Алтернативите на глутена никак не са малко:ориз, амарант, елда, киноа, царевица, брашно от нахут, сурови ядки, картофи.