Ако веганството не е Вашият начин на живот и философия, то може просто да го изпробвате като диета. Веганското хранене може да е голямо предизвикателство както за вкуса, така и за различните изкушения. Но желанието за промяна, опитване на нещо ново (което може много да Ви хареса) и желанието за пречистване могат да направят чудеса.

Темпех се приготвя от соеви зърна и е заместител на месото. Много експерти по здравословно хранене вече препоръчват веганство за определен период от време и последващи вегански дни в седмицата. Плюсовете са много: на първо място, завишената консумация на плодове и зеленчуци ще прочистят организма Ви, ще свалят излишните килограми и ще Ви направят по-здрави. Изключването на животински продукти от менюто Ви също може да помогне за намаляване на лошия холестерол и процента на телесни мазнини. Режима може да спазвате винаги при желание за прочистване и сваляне на килограми.

Как да спазваме вегански режим?

5 чудесни вегански протеина

Да се храните като вегани въобще не означава да елиминирате протеините от менюто си. Напротив – протеините са необходима и задължителна съставна част от режима ни, особено когато искаме да свалим някой и друг килограм. Добрата новина е, че месото далеч не е единственият източник на протеини.

Темпех: Произвежда се от ферментирали соеви зърна и имитира текстурата на месото. Има силен земен вкус и се счита за заместител на телешкото месо.

Тофу: Така нареченото веганско сирене има редица ползи за организма (повече може да прочетете тук) и е отличен източник на протеини.

Едамаме: представлява млади соеви зърна, сварени в шушулката им. Често се среща в суши менютата, а вкъщи може да ги блендирате и да направите на вкусно пюре, пълно с протеини.

Бобови храни: Всички бобови храни са невероятно здравословен източник на протеини и фибри. Консумирайте ги възможно най-често. Ако имате проблеми с подуване на стомаха вследствие от консумацията им, може да се възползвате от трика просто да ги пюрирате с пасатор. Така ципата им ще бъде раздробена на малки парченца и ще се усвоява по-лесно от организма.

Леща: Лещата е много полезна – източник е на фолиева киселина, протеини, желязо, магнезий, калций, калий, цинк.

Примерно меню за вегански режим:

Закуска – бурито с тоВеганско бурито със зеленчуци и веганско сирене тофу. фу

Необходими продукти:

  • 2-3 гъби
  • 1 чушка
  • ½ тиквичка
  • 1 с. л. зехтин за пържене
  • 100 гр. тофу
  • Куркума
  • Сол, черен пипер
  • 1 питка за бурито (пълнозърнеста)

Начин на приготвяне:

Най-добре измийте и нарежете продуктите от вечерта, за да не губите времe на сутринта. Загрейте тиган и добавете зехтина, подходящ за пържене. Запържете зеленчуците с малко вода, докато омекнат. Настържете тофу или го нарежете на малки кубчета и го добавете към зеленчуците, разбъркайте. Добавете подправките и бъркайте за няколко минути. Изсипете съдържанието в пънозърнестата питка.

Обяд

Салата от нахут и ориз (2 порции)

Необходими продукти и начин на приготвяне:

Необходими са Ви: 1 чаша сварен кафяв ориз, 1 консерва нахут, лют червен пипер, 1 с. л. стафиди, 2 нарязани бадема, лимонов сок, екстра върджин зехтин, сол на вкус.

Приготвянето на тази мароканска салВеганска протеинова супа от бял боб с моркови. ата е изключително лесно: смесете всички съставки и объркайте добре. Оставете в хладилник за през нощта, за да се получи добра консистенция.

Супа от бял боб с моркови

Необходими продукти (1 порция):

  • 2 нарязани моркова
  • 1 нарязан малък лук
  • Настърган джинджифил
  • Консерва бял боб
  • Зехтин
  • Сол и пипер

Начин на приготвяне:

В 3 чаши зеленчуков бульон сварете морковите, докато омекнат. Добавете останалите съставки и по желание може да пюрирате. Ако имате повече време, може да използвате и суров бял боб, като си приготвите количество за няколко порции.

Вечеря – ризото Примавера

Италианското ризото Примавера може да бъде много вкусно и различно, като замените ориза с киноа, която е друг добър източник на протеини.

Необходими продукти:Веганско ризото Примавера с киноа, вместо ориз.

  • 1 ч. ч. киноа (или по желание ½ ч. ч. киноа и ½ ч. ч. ориз)
  • 1 с. л. зехтин за пържене
  • Босилек
  • ½ ч. ч. чери доматчета
  • ½ ч. ч. грах
  • 2 шепи спанак
  • Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Загрейте дълбок тиган на средна температура на огъня и сложете зехтин. Сотирайте киноата или сместа от киноа и ориз до пожълтяване. В друг съд сотирайте нарязаните зеленчуци, като добавите доматчетата последни. Овкусете и двете смеси и ги смесете, разбъркайте и отстранете от котлона.