Цейлонска канела на пръчкиЗнаете ли, че канелата, освен че е ароматна и приятна на вкус подправка, е и много лековита. Естествено, ако се прекалява с нея, може да доведе и до няколко нежелани реакции. По-подробно за лековитите и вредните страни на канелата можете да разберете от тази статия.

Как да разпознаем качествената канела?

Преди да започнем, нека споменем няколко важни думи за канелата. Тя е прекрасна ароматна подправка, която се добива от кората на лаврово дърво. По-важното обаче е, че има много разновидности на този продукт. Специалистите твърдят, че най-качествената канела е цейлонската. Освен нея обаче на пазара има още няколко вида – касия, виетнамска и индонезийска. Запомнете, качествената канела, тоест цейлонската, е тънка, когато е на пръчици, и кафеникавочервена на цвят. Използването на канелата е широко разпространено, използва се във фармацията, като намира приложение в много продукти за лице, коса и дори в парфюми, използва се широко в кулинарията – сладкиши, торти, бисквити и дори в някои напитки.

Какви са полезните свойства на канелата?

Време е да оставим информацията за произхода и видовете канела и да преминем към нейните полезни свойства. За да е полезна канелата, тя трябва да се приема в препоръчителните дневни дози – между 2-5 грама.

  1. Мед и канела, невероятен лек.В канелата се съдържат много полезни вещества, затова и тя е толкова полезна. Едни от тези полезни вещества са калцият и фибрите. За какво са полезни те ли? Те оказват благоприятно влияние върху няколко неща – здравето на костите, стомаха и понижаването на холестерола.
  2. Благодарение на кумарина в канелата, тази подправка влияе добре на сърцето и кръвообращението. Кумаринът разрежда кръвта и в малки дози е много полезен, защото предотвратява образуването на кръвни съсиреци.
  3. Знаете ли, че канелата има пречистващи свойства, освен това предпазва стомаха от образуване на язва и дори повлиява върху състоянието на стомашния трак.
  4. В тази ароматна съставка се съдържат феноли. След като беше проведено изследване през 2003 година, бе доказано, че фенолите в канелата регулират нивата на кръвната захар. Което от своя страна пък означава, че хората с диабет тип 2 могат да се възползват от помощта на канелата.
  5. Друго проучване установило, че канелата има способността на повлиява раковите заболявания. Как така ли? Може да повлияе върху намаляването на левкемията и лимфома на раковите клетки.
  6. Далеч обаче не сме приключили с полезните свойства. Освен вече изброените неща, канелата има болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Какво означава това ли? Край на болката в ставите, менструалните спазми, зъбобола и дори ще Ви предпази от възпаления на черния дроб и бъбреците.
  7. Специално за хората, които имат проблем с помненето, спокойно, канелата подобрява паметта. Освен това специално за хората, които имат проблеми и със зрението, канелата ще Ви помогне. Дори е нашумяла специална рецепта, подобряваща зрението и смъкваща диоптри. Канела, мед и лимон, съставките се слагат в буркан и се пие сутрин на гладно, като се бърка единствено с дървена лъжица, металните понижават полезните свойства на сместа.
  8. Всъщност истината е, че сместа от канела и мед е много лечебна. Първо, тя се справя с настинката, грипа и дори болките в гърлото, само трябва да приемате по една супена лъжица 3 пъти на ден поне половин час преди ядене. Внимание, не е препоръчително да се ползва тази отвара при наличие на висока температура.
  9. За какво още помага тази смес? Влиза в подкрепа на красотата, "мори от раз“ акне, пъпки, черни точки и дори лошия дъх. Тази отвара помага и за още няколко неща – мигрена, силно главоболие и дори повишава имунитета.
  10. Канелата е добър вариант да се отървете от високото кръвно, само трябва да смесите 1 супена лъжица канела с една кофичка кисело мляко.

Канела касия на пръчки.Освен ползи има и вреди от канелата!

Скъпи любители на канелата, полезните свойства са много и разнообразни, но има малък проблем. Никога не прекалявайте с канелата! Защо ли? Защото полезните съставки се превръщат в много вредни, ако прекалите. За да не си мислите, че това е поредната глупост, ще Ви представим до какво води прекалената консумация на ароматната подправка.

  • Високата концентрация на кумарин е опасна за здравето, защото разреждането на кръвта прекалено много е опасно. Освен това хората, които пият лекарства с цел разреждане на кръвта, е добре да избягват канелата. Кумаринът във висока концентрация е много вреден за сърцето, черния дроб и бъбреците. Само за сравнение – в касията (китайската канела) се съдържа много по-високо съдържание на кумарин, отколкото в цейлонската. Ако използвате тази канела, трябва да знаете, че трябва да приемате по-малко от половин чаена лъжица канела.

  • Освен кумарина, друга опасна съставка в канелата е стиренът. В големи количества уврежда белите дробове и стомаха.
  • Друг проблем е, че канелата предизвиква алергични реакции, рядкост са, но все пак ги има.