Има много мнения по този въпрос. Най-добрият начин да определите времето, което да отделите на всяка хапка, е следният: трябва да дъвчете дотогава, докато, основавайки се само на текстурата на сдъвканата храна, не можете да кажете какво точно дъвчете. Ако говорим в цифри: за твърда храна оптималното е 30-40 сдъвквания на всяка хапка. Плътната и гъста храна като каша, плодов коктейл или супа трябва да се дъвчат минимум десет пъти. Въпреки факта, че дъвченето на храна, която няма нужда да бъде сдъвквана на малки парченца, изглежда безсмислено, самият процес на дъвчене предотвратява възможността за разстройство на стомаха, предизвикано от голямо количество храна. Освен това смесвайки храната със слюнка, помагате на организма си по-леко да преработи храната.

Какво да се прави обаче, ако Вие поради липса на време смятате бавното дъвчене на храната за невъзможно? Може би това е просто навик, а навиците могат да се променят. Затова пробвайте следващите съвети, които могат да Ви помогнат да се научите да дъвчете бавно и продължително:

  • Постарайте се да използвате пръчици за хранене.
  • По време на хранене стойте с изправен гръб, дишайте дълбоко и бавно.
  • Концентрирайте се върху храната и не обръщайте внимание на нищо наоколо.
  • Хранете се само на кухненската маса, а не пред телевизора или компютъра.
  • Посветете времето, което отделяте за хранене, наслаждавайки се на самия процес.
  • Постарайте се да си готвите сами, това ще Ви помогне да се научите да цените всяка хапка, която изяждате.

Отделете време за това да сдъвквате храната си и Вие ще сътворите чудо за собствената си храносмилателна система в частност и за здравето си като цяло. Освен това ще се избавите от дискомфорта, който изпитвате след всяко хранене. И накрая, постарайте се да оцените всяка хапка храна като истински подарък и дайте възможност на организма си да преработи храната така, както е длъжен да го прави – без никакъв дискомфорт. Опитайте един продукт, който ще помогне на храносмилателната Ви система: Супер Храносмилателни Ензими | Now Foods. Ензимите помагат за облекчаване на храносмилането и набавянето на жизненоважни хранителни вещества. Специфичните храносмилателни ензими са необходими и за разграждането на някои видове храни. При липсата на тези ензими хранителните вещества от някои храни могат да преминават през храносмилателната система, без да се усвояват.