Кокосовото масло крие редица здравословни ползи

Кокосовото масло е известно като най-полезната съществуваща растителна мазнина. Не го бъркайте обаче с палмовата мазнина. Както и да го употребите, няма да сбъркате.

За кокоса:

Кокосовото масло понижава Кокосът е най-широко разпространен в тропическите райони на Азия, Африка и Южна Америка. За негова първородина се смятат Филипините. Във вътрешността на ореха се намира т. нар. копра – бяла ядка, която може да се консумира, и кокосова вода. Кокосовият орех има високо съдържание на мазнини – 36,5%, съдържа още калий, фосфор, желязо, витамини от групата В. Всички производни продукти от кокоса са много полезни и вкусни – месото на ореха, кокосовото масло, кокосовото мляко. Той има широко приложение както в хранителната индустрия и производството на здравословни добавки, така и в козметиката. Прави кожата сияеща, еластична и свежа. Разкрасява ни и ни кара да се чувстваме здрави отвътре и отвън.

Хранителни качества на кокосовото масло

Кокосовото масло представлява наситена мазнина, съставена предимно от т. нар. средноверижни мастни киселини (MCFA). Кокосовото масло съдържа около 90% наситени мастни киселини, 5-6% полиненаситени мастни киселини и 1,5-2% мононенаситени мастни киселини. Характерно за средноверижния тип мазнини е, че те се усвояват много бързо, доставят на организма моментална енергия и следователно не натоварват черния дроб и жлъчката. Маслото съдържа холестерол, но същевременно и спомага за премахването на вредния холестерол в организма. Средноверижните мастни киселини се преобразуват в "добър“ холестерол (HDL). Хранителните стойности в 100 гр. кокосово масло са приблизително следните: 860 ккал; 100 гр. мазнини; 0 гр. въглехидрати; 0 гр. белтъчини.

Чудотворното въздействие на кокосовото масло:

  • Кокосовото масло дава красота отвътре и отвън.Повишава "добрия“ и намалява "лошия“ холестерол в кръвта
  • Осигурява бърза и качествена енергия
  • Предпазва от сърдечносъдови заболявания
  • Подобрява абсорбацията на калций, калий и магнезий
  • Благоприятства балансираното производство на хормони
  • Подобрява храносмилането
  • Засилва метаболизма
  • Притежава противовирусни и противогъбични свойства
  • Поддържа имунната система
  • Подпомага по-ефективното използване на незаменимите мастни киселини (омега-3, омега-6)
  • Видимо разкрасява кожата
  • Осигурява бърза енергия
  • Има мощно антиоксидантно действие

Най-удобно и бързо е кокосовото масло да се приема на таблетки, които доставят всичките му полезни вещества на организма.