Дали наистина се нуждаем от повече витамини през есента е важен въпрос, тъй като това е времето, по време на което вирусите са навсякъде. Грипът и вирусите са две различни заболявания. Вирусите с различни медицински наименования, като риновируси, коронавируси, аденовируси, причиняват заболяване, което често определяме като настинка. Докато грипът се причинява от различни щамове с географски наименования (Калифорния, Виктория, Пукет, Швейцария) и е доста по-сериозен като заболяване. И макар че са различни заболявания, лечението и на грипа, и на настинката е сходно. А предотвратяването им е също подобно:

Ябълките са ценен източник на пектин.

  • трябва да сме физически здрави и устойчиви
  • да имаме силна имунна система
  • да не страдаме от недостиг на витамини и минерали.

Как можем да си осигурим именно тези витамини и минерали с храната и как сезонното хранене (ползите, за което можете да прочетете тук) може да ни помогне да имаме здрава имунна система, да не се разболяваме и да прескочим "сезона на настинките"?

Кои са най-полезните есенни плодове и зеленчуци?

Колкото и хранителни добавки да приемаме, храната е нашият основен източник на енергия. В нея са концентрирани силата и многообразието на биологично активни съставки, без които животът е невъзможен. Сезонното хранене е най-полезното такова, защото ни доставя именно хранителните вещества, от които имаме нужда по време на конкретния сезон. Освен това сезонните плодове и зеленчуци са с по-малко съдържание на вредни химични съставки.

5 от най-полезните хранителни групи през есента

Ябълки и круши

Освен че са изключително полезни за храносмилането и всички негови органи, ябълките и крушите са източник на едни от най-необходимите витамини и минерали:

Пектинът и целулозата, които тези плодове ни доставят, са много полезни за метаболизма, балансират го и допринасят за действието на инсулина. Дъбилните вещества имат стягащо действие, тонизират кръвоносните съдове и почистват тялото от токсините, които се натрупват при нездравословен живот. Витамин С и Е са едни от най-силни антиоксиданти и поддържат организма здрав, като повишават имунната защита.Цитрусите са сред най-полезните храни през преходните сезони.

Последните изследвания показват, че крушите имат противомикробно и антивирусно действие благодарение на съдържанието на химичното вещество арбутин.

Източници на витамин А

Най-добрите източници на витамин А през есента са:

  • Моркови
  • Домати
  • Царевица
  • Тиква
  • Манго

Витамин А е един от незаменимите мастноразтворими витамини за организма. Необходим е през целия жизнен цикъл на човека. Биологичното му значение е свързано с редица процеси в организма, касаещи здравето на кожата, очите, имунния отговор, костите. Витамин А е антиоксидант, който е изключително важен за развитието на зрението на децата, като в същото време е фактор при ембрионалния растеж.

Източници на витамин С

Витамин С е един от най-важните витамини за човека, особено когато говорим за борба с настинки. Той не може да се синтезира сам в организма, поради което е жизнено важно да се набавя с храната или с хранителни добавки. Витамин С е антиоксидант и предпазва клетките от въздействието на оксидативния стрес, на който те са подложени ежедневно. Освен това витамин С поддържа имунната защита и подобрява усвояемостта на желязо. Високи дози витамин С предотвратяват простудните заболявания, можем да си го набавим от: ябълки и круши, зеле, зелени чушки, картофи, банани, карфиол, касис, цитрусови плодове.

Източници на магнезий

Добрият прием на магнезий през преходните сезони е важен, тъй като той поддържа вегетативната нервна система и мозъчните функции. Ценен помощник е в преодоляването на стреса и депресивните състояния. Освен това поддържа паметта и концентрацията. Можем да си го набавим от: праскови, кайсии, смокини, стафиди.

Повече енергия и сила

Пълнозърнестите и бобовите култури са ценен източник на витамини от групата В и витамин Е, минерали като фосфор, магнезий, цинк. Витамините от групата В имат отношение към растежа, здравето на кожата и очите, както и на нервната система. Те подобряват устойчивостта на организма и неговия имунен отговор.

Повече устойчивост с коластра и прополисЗдравословната храна е сред най-укрепващите за имунитета.

Коластра

Коластрата е дар от природата и е първият източник на хранителни вещества преди млякото. Затова и не е изненадващ фактът, че съдържанието му е уникално: 37 естествени имуномодулатори и 8 фактора на растежа. Също така коластрата съдържа петте имоноглобулини. Имуноглобулините са големи протеинови молекули, които съставляват 40% от протеините в кръвния серум. Всеки вид имоноглобулин може да унищожава или обезврежда специфичен агент. Коластрата осигурява защита при възпаления на горните дихателни пътища, при вирусна или бактериална инфекция, както и при стомашни и чревни проблеми.

Прополис

Прополисът е едно много интересно съединение. През вековете растенията са развили защитни системи срещу атмосферните влияния и микроорганизмите. За да се предпазят младите пъпки и наранените части от ствола, те отделят смолисти секрети, богати на полифеноли. Тези смоли имат антибактериално и антивирусно действие с цел да предпазят растенията от микроорганизми и също така антиоксидантно действие за защита от УВ лъчите. Пчелите използват тези смоли и произвеждат прополис – уникална комбинация от флора и фауна. Благодарение на прополиса не се разпространяват инфекции в кошера, което е важно, тъй като това е място с много висока температура.

Прополисът от древността се използва от човека и в определен етап човекът започва да използва прополиса за лекуване на настинки, за облекчаване на гърлото и дезинфекции на рани. Последните проучвания показват, че прополисът има много силни антибактериални, антивирусни, антимикотични, както и имуностимулиращи свойства. Прополисът възстановява епитела на гърлото и бронхите и има много благоприятен ефект върху респираторната и дихателната система.